Παρασκευή 3 Μαΐου 2024 | 17:31

Στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας της Φινλανδίας ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος

ORTHODOXTV.GR

Γνωρίστε την Ορθόδοξη Εκκλησιαστική Τηλεόραση και δείτε τις προτάσεις της.

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ. Βαρθολομαίος σήμερα το πρωί συναντήθηκε με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας της Φινλανδίας κ. Sauli Niinistö στην επίσημη Προεδρική Κατοικία.

Στην συνάντηση που πραγματοποιήθηκε σε εγκάρδια ατμόσφαιρα, παρέστησαν ο Αρχιεπίσκοπος Ελσινκίου κ. Λέων, οι Μητροπολίτες που συνοδεύουν τον Παναγιώτατο, Κυδωνιών κ. Αθηναγόρας, Ισπανίας και Πορτογαλίας κ. Βησσαρίων και Περιστερίου κ. Γρηγόριος, καθώς και συνεργάτες του κ. Προέδρου.

Νωρίτερα, η Πρέσβης της Τουρκικής Δημοκρατίας στην Φινλανδία κ. Deniz Çakar παρέθεσε πρόγευμα προς τιμήν του Πατριάρχου και της συνοδείας του, στην Πρεσβευτική κατοικία. 

Το μεσημέρι ο Οικουμενικός Πατριάρχης αναχώρησε από την Φινλανδία για την Εσθονία, όπου θα πραγματοποιήσει οκταήμερη επίσημη επίσκεψη. 

Την ίδια στιγμή ο Παναγιώτατος το απόγευμα της Δευτέρας επισκέφθηκε την έδρα της Αρχιεπισκοπής Φιλλανδίας, όπου τον υποδέχθηκε με εγκαρδιότητα ο Αρχιεπίσκοπος Ελσινκίου και πάσης Φιλλανδίας κ. Λέων, πλαισιούμενος από τους Μητροπολίτες Κουόπιο και Καρελίας κ. Αρσένιο και Όουλου κ. Ηλία και τον Επίσκοπο Χάμινας κ. Σέργιο, μαζί με τον Γραμματέα της Συνόδου των Επισκόπων Πρωτοπρεσβύτερο κ. Μιχαήλ Sundkvist και στελέχη της Αρχιεπισκοπής.

Αφού ο Παναγιώτατος προσκύνησε στο Αρχιεπισκοπικό Παρεκκλήσιο των Αγίων Ιακώβου και Αικατερίνης, προήδρευσε της πανηγυρικής συνεδρίας της Συνόδου των Επισκόπων της Εκκλησίας της Φιλλανδίας, στην οποία συμμετείχαν, επίσης, και οι Μητροπολίτες που συνοδεύουν τον Παναγιώτατο, Κυδωνιών κ. Αθηναγόρας, Ισπανίας και Πορτογαλίας κ. Βησσαρίων και Περιστερίου κ. Γρηγόριος. 

Στην εγκάρδια προσφώνηση του Αρχιεπισκόπου κ. Λέοντος, ο οποίος αναφέρθηκε στην ιστορία της Ορθοδόξου Εκκλησίας της Φιλλανδίας και στην προσφορά της σήμερα στη σύγχρονή κοινωνία της χώρας αυτής, αντιφώνησε ο Παναγιώτατος, υπογραμμίζοντας τους ακατάλυτους δεσμούς της Εκκλησίας της Φιλλανδίας με τη Μητέρα της Εκκλησία της Κωνσταντινουπόλεως, από την οποία έλαβε το καθεστώς της αυτονομίας πριν από εκατό χρόνια.

Το πρωί της ίδιας ημέρας, ο Παναγιώτατος παρακάθησε σε πρόγευμα με τους ηγέτες και εκπροσώπους των θρησκευτικών κοινοτήτων της Φιλλανδίας, στους οποίους απηύθυνε εκτενή ομιλία σχετική με τις πρωτοβουλίες της Μήτρος Εκκλησίας για την προώθηση του διαχριστιανικού και διαθρησκειακού διαλόγου.

Στην αρχή της ομιλίας του, με αφορμή την επέτειο των 22 ετών από την τρομοκρατική επίθεση στους Δίδυμους Πύργους της Νέας Υόρκης, ο Πατριάρχης κάλεσε τους παρισταμένους σε ενός λεπτού σιγή στη μνήμη των θυμάτων

Αργότερα, ο Πατριάρχης επισκέφθηκε το Φιλλανδικό Κέντρο Περιβάλλοντος της Haltia, όπου μίλησε στο οικολογικό σεμινάριο «Πλανήτης για τη νεότητα» που διοργάνωσε η Αρχιεπισκοπή Φιλλανδίας με σκοπό την ενημέρωση των ορθοδόξων κληρικών και νέων της χώρας. Τον Παναγιώτατο προσφώνησε ο Αρχιεπίσκοπος κ. Λέων και ακολούθως μίλησαν ο κ. Veikko Feodoroff, εκπρόσωπος της εθνοτικής μειονότητας Skolt Sámi, η Ελλογιμ. Καθηγήτρια κ. Eeva Furman, Γενική Γραμματεύς της Εθνικής Επιτροπής Βιωσίμου Αναπτύξεως της Φιλλανδικής Κυβερνήσεως, καθώς και ο Ηγούμενος της Ι. Μονής Βάλαμο Αρχιμανδρίτης κ. Μιχαήλ. 

Ο Πατριάρχης στην ομιλία του αναφέρθηκε στις προσπάθειες του Οικουμενικού Πατριαρχείου για την ευαισθητοποίηση της παγκόσμιας κοινής γνώμης για την ανάγκη της προστασίας του φυσικού περιβάλλοντος και συνολικά της Δημιουργίας του Θεού.

Φωτό: Νίκος Παπαχρήστου / Οικουμενικό Πατριαρχείο

Ακολούθως, στις όχθες της κοντινής λίμνης, τελέστηκε Αγιασμός των υδάτων και αργότερα ο Παναγιώτατος είχε την ευκαιρία να περπατήσει στα μονοπάτια του εθνικού πάρκου και να ενημερωθεί για την άγρια χλωρίδα και πανίδα της περιοχής. 

Το βράδυ της Δευτέρας, συνοδευόμενος από τον Αρχιεπίσκοπο  Ελσινκίου και πάσης Φιλλανδίας, ο Πατριάρχης παρακάθησε σε δείπνο που παρέθεσε η Ορθόδοξη Κοινότητα Ελσινκίου. 

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΓΙΑ ΣΥΝΕΧΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

Τελευταίες αναρτήσεις:

ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ