Σάββατο 27 Απριλίου 2024 | 17:19

Κύπρου: “Τσαρλατανισμοί και απάτες δεν βρίσκουν πια έδαφος και ανοχή”

ORTHODOXTV.GR

Γνωρίστε την Ορθόδοξη Εκκλησιαστική Τηλεόραση και δείτε τις προτάσεις της.

Χείμαρρος ήταν ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου στην πρώτη του συνέντευξη στην εφημερίδα «ο Φιλελεύθερος» μετά από το τσουνάμι αποκαλύψεων για τη Μονή Αββακούμ στο Φτερικούδι.

Με τον ίδιο -μεταξύ άλλων- να απαντά γιατί ενώ όλοι ανέμεναν πως η καθαίρεση των δύο μοναχών ήταν μονόδρομος, όταν είχε συνέλθει η Ιερά Σύνοδος, δεν το έπραξε. 

Αρχιεπίσκοπος Κύπρου Γεώργιος: Η Ιερά Σύνοδος θα μπορούσε με βάση τις καταγγελίες και τις παραδοχές των ιδίων των κατηγορουμένων να τους επιβάλει ποινή για ηθικά παραπτώματα και να κρύψει τα υπόλοιπα αδικήματα κάτω από το χαλί. Όμως, έλαβε υπόψιν την αναίρεση της αρχικής παραδοχής ενώ έδωσε την ευκαιρία να ακουστούν και οι θέσεις τους, να αποκαλυφθούν και άλλοι τυχόν εμπλεκόμενοι, έστω και αν αυτό θα δημιουργούσε αρνητική εικόνα και για την ίδια την ιεραρχία της Εκκλησίας.

«Δεν είναι ξέφραγο αμπέλι»

Ερωτώμενος και για σκάνδαλα που σημειώθηκαν στο παρελθόν και εάν η συνέχισή τους οφείλονται στην ατιμωρησία σε κάποιες περιπτώσεις, διεμήνυσε πως η εκκλησία δε λειτουργεί ως Ιερά Εξέταση και στόχος δεν είναι η τιμωρία. «Δυστυχώς φαίνεται ότι η ατιμωρησία ή αντιμετώπιση λειτουργών της με συμπάθεια, με ανοχή, με κατανόηση, με υπέρμετρη επιείκεια έχει ίσως παρεξηγηθεί ή και έχει τύχει εκμετάλλευσης», δήλωσε ο ίδιος. 

Αρχιεπίσκοπος Κύπρου Γεώργιος: Θεωρώ, ότι από τη στιγμή κατά την οποία στην όλη διαδικασία αρχίζουν να μπαίνουν και προσωπικές επιδιώξεις, συμφέροντα και προσωπικές φιλοδοξίες, αρχίζει η φθορά, η οποία μπορεί να λάβει ανεξέλεγκτες διαστάσεις.

Το μήνυμα στους πιστούς 

Με αφορμή το οικονομικό μέρος των καταγγελιών, στέλνει το δικό του μήνυμα στους πιστούς, διαβεβαιώνοντας πως η Εκκλησία δεν είναι ιδιοκτησία κανενός και δεν ισχύει ότι ο καθένας κάνει ανεξέλεγκτα ό,τι θέλει.

Αρχιεπίσκοπος Κύπρου Γεώργιος: Ήθελα να διαβεβαιώσω τους πιστούς, ότι οι εισφορές τους, τα χρήματα που δίνουν από το υστέρημα τους, δεν θα σκορπίζονται στους πέντε ανέμους.(…) Και ακόμα ότι οι ηθικές παρεκτροπές στους κόλπους της Εκκλησίας δε γίνονται αποδεκτές. Ότι τσαρλατανισμοί και απάτες με δήθεν θαύματα δε βρίσκουν πια έδαφος και ανοχή από την ποιμαίνουσα Εκκλησία.

Ο Αρχιεπίσκοπος δεν έκρυψε τον συγκλονισμό του για όσα τεκταίνονται, όπως και ολόκληρη η κοινωνία, η οποία παρακολουθεί συγκλονισμένη τις εξελίξεις. Παράλληλα, δεν άφησε ασχολίαστα ούτε τα όσα ανέφερε ο Μόρφου Νεόφυτος για επίθεση δαιμονικών δυνάμεων πίσω από το σκάνδαλο. Χαρακτηρίζοντας ως άλλοθι την επίκληση του σατανά σε όσα απαράδεκτα συμβαίνουν κατά καιρούς. 

Αρχιεπίσκοπος Κύπρου Γεώργιος: Δεν κοιμήθηκα νύχτες ολόκληρες συνειδητοποιώντας την αρνητική εικόνα που διαμορφώνεται για την Εκκλησία στα μάτια των πιστών. Το ζήτημα τώρα είναι η σωστή διαχείριση του θέματος, η διαλεύκανση όλων των πτυχών και η τιμωρία όλων όσων ευθύνονται για να αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη του λαού προς την Εκκλησία.

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΓΙΑ ΣΥΝΕΧΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

Τελευταίες αναρτήσεις:

ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ