Σάββατο 27 Απριλίου 2024 | 2:48

ΚΥΠΡΟΥ: Η Κυπριακή Εκκλησία βγήκε ενισχυμένη – Δεν υπάρχει κανένα σχίσμα

ORTHODOXTV.GR

Γνωρίστε την Ορθόδοξη Εκκλησιαστική Τηλεόραση και δείτε τις προτάσεις της.

Την πεποίθηση ότι η Κυπριακή Εκκλησία βγήκε ενισχυμένη από την προχθεσινή συνεδρίαση της Συνόδου, τόνισε ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου Χρυσόστομος.

Μιλώντας στο ΡΙΚ και την εκπομπή Προκλήσεις ο προκαθήμενος της Εκκλησίας της Κύπρου σε μια εφ’ όλης της ύλης συνέντευξη, είπε ότι «σαφώς η Εκκλησία της Κύπρου βγήκε ενισχυμένη. Δεν υπάρχει σχίσμα στην Κυπριακή Εκκλησία. Ούτε κρίση. Υπάρχει ένας ετσιθελισμός που θα σβήσει. Δεν θά τους περάσει. 

Υπογράμμισε ότι “οι αποφάσεις της Συνόδου είναι δεσμευτικές για όλους τους μητροπολίτες και τον αρχιεπίσκοπο”

Αναφερόμενος στους “αντάρτες” της Συνόδου ο κ. Χρυσόστομος είπε «Δεν τους πέφτει λόγος. Το πολύ πολύ θα πουν, δεν λειτουργούμε μαζί σου (σ.σ τον ίδιο). Λειτουργούμε όλοι μαζί μερικές φορές τον χρόνο όταν έχουμε πανηγυρικές εκδηλώσεις. Αν τους προκαλέσω σε συλλείτουργο δεν μπορούν να μην έρθουν. Όταν θα τους προσκαλέσω μπορούν να μην παρευρεθούν μόνο αν ασθενούν», εξήγησε.

Έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου λέγοντας “Εάν επιλέξουν να μην παρευρεθούν τότε υπάρχουν τιμωρίες είπε. «Από επίπληξη μέχρι και καθαίρεση. Δεν είναι παίξε γέλασε. Δεν μπορεί ο καθένας να κάμνει ό,τι θέλει μες την Εκκλησία», τόνισε.

Πρόσθεσε πως «Η Εκκλησία συνέχισε ο Αρχιεπίσκοπος είναι ζωντανός οργανισμός. Δεν μπορεί να κάνει ο καθένας ότι θέλει. Όλοι την έχουμε ανάγκη. Κάποιος θα ζητήσει Σύνοδο. Η Σύνοδος θα του πει ότι επειδή σφάλλεις, μάθε πρώτα να υπακούς», ανέφερε, εννοώντας δηλαδή ότι αν κάποιος από τους διαφωνούντες Συνοδικούς ζητήσει Σύνοδο για ζήτημα δικό του η Σύνοδος θα τον απορρίψει.

ΘΑ ΤΟΥΣ ΠΕΡΑΣΕΙ, ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΛΟΓΟΣ ΝΑ ΕΠΙΜΕΝΟΥΝ

Ο κ. Χρυσόστομος τόνισε ότι συμπεριφορά των 4 μητροπολιτών δεν θα έχει συνέχεια. «Πιστεύω ότι θα τους περάσει. Δεν θα επιμένουν. Δεν υπάρχει λόγος», ενώ ερωτηθείς για τους λόγους της διαφωνίας ο Αρχιεπίσκοπος είπε ότι δεν θέλει να ξύνει παλιές πληγές. «Είναι άλλοι οι λόγοι…Ήταν ένα σφάλμα», είπε με νόημα. «Η πόρτα του γραφείου μου είναι πάντοτε ανοιχτή. Τους περίμενα να έρθουν και είπα ότι και εγώ αν ήμουν στη θέση τους θα έφευγα από την Εκκλησία και θα πήγαινα στον Αρχιεπίσκοπο να διαμαρτυρηθώ. Σε όσους ήρθαν είπα τους λόγους που το έκανα», συνέχισε.

Ο κ. Χρυσόστομος έκανε μια αναδρομή στα όσα προηγήθηκαν της δικής του απόφασης να μνημονεύσει τον μητροπολίτη Επιφάνιο ως Προκαθήμενο της Ουκρανικής Εκκλησίας ενώ ανέφερε ότι μέχρι τον περασμένο Μάρτιο ο ίδιος ήξερε τη μισή αλήθεια για το ζήτημα. Έμαθε όλη την αλήθεια για το θέμα όπως είπε, όταν τον προσκάλεσε ο Οικουμενικός Πατριάρχης.

«Αποφάσισα από τη στιγμή που έμαθα όλη την αλήθεια να είμαι έντιμος με εμένα και με το Πατριαρχείο», ανέφερε.

Ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου είπε ότι γίνεται μια προσπάθεια της Μόσχας, να διεισδύσει στην Ευρώπη και στις ΗΠΑ. «Ήθελε να εξαπλωθεί παντού. Το ίδιο έκαναν κι άλλες εκκλησίες. Υπάρχει μια αταξία παντού», είπε.

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΓΙΑ ΣΥΝΕΧΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

Τελευταίες αναρτήσεις:

ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ