Παρασκευή 26 Απριλίου 2024 | 10:27

ΕΠΕΔΩΣΕ ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΣΤΟΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗ ΑΤΤΙΚΗΣ ΓΙΑ ΤΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΤΟΥ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟΥ ΘΕΟΛΟΓΙΑ

Εθιμοτυπικές συναντήσεις είχε σήμερα ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών Ιερώνυμος

ORTHODOXTV.GR

Γνωρίστε την Ορθόδοξη Εκκλησιαστική Τηλεόραση και δείτε τις προτάσεις της.

Αντιπροσωπεία Γερμανών Πολιτικών που κατείχαν υψηλόβαθμη θέση σε εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο επισκέφθηκαν σήμερα το πρωί τον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών κ. Ιερώνυμο.

Η αντιπροσωπεία με επικεφαλής τον Franz Josef Jung, πρ. Ομοσπονδιακό υπουργό άμυνας -κατόπιν πρόσκλησης της αντιπροσωπείας του Ιδρύματος Konrad-Adenauer-Stiftung για την Ελλάδα και την Κύπρο- στο πλαίσιο της επίσκεψής της στην Ελλάδα εξέφρασε την επιθυμία να συναντηθεί με τον Αρχιεπίσκοπο και να ανταλλάξουν απόψεις και ιδέες. Την αποστολή συνόδευαν ο Marian Wendt, διευθυντής της αντιπροσωπείας και ο Λευτέρης Πετρόπουλος, υπεύθυνος προγραμμάτων.

Ο Αρχιεπίσκοπος, αφού τους καλωσόρισε αναφέρθηκε στις σχέσεις Ελλάδας και Γερμανίας, καθώς και στην ιστορία της Εκκλησίας της Ελλάδος. Μίλησε, ακόμη, για τις σχέσεις Εκκλησίας Κράτους και ανέπτυξε διάφορες σκέψεις του. Επίσης, ο Αρχιεπίσκοπος μίλησε για την παραχώρηση της εκκλησιαστικής περιουσίας στο Κράτος επί Βασιλείας Όθωνα και την μισθοδοσία του κλήρου.

Στην συνέχεια οι πολιτικοί έθεσαν διάφορα θέματα στον Αρχιεπίσκοπο, ο οποίος, μεταξύ άλλων αναφέρθηκε και στην ιστορία της Εκκλησίας της Ουκρανίας, τονίζοντας πως δικαιούται να έχει αυτοκεφαλία αλλά αυτό γίνεται πάντα μέσω της Εκκλησίας και συγκεκριμένα από το Οικουμενικό Πατριαρχείο και συμπλήρωσε ότι η συμπεριφορά του Πατριάρχη Μόσχας δεν είναι συμπεριφορά αρχηγού Εκκλησίας προς οποιοδήποτε λαό. Όσο και να αγαπάμε οποιαδήποτε κυβέρνηση δε μπορούμε να ξεχνάμε ότι ο κάθε άνθρωπος πρέπει να είναι ελεύθερος και στα βάσανα του να μην του προσθέτουμε κι άλλα βάσανα. Άλλωστε όλα αυτά τα θέματα δεν είναι θέματα της εκκλησίας.

Αμέσως μετά, ο Μητροπολίτης Τερνοπόλεως κ. Νέστωρ επισκέφθηκε τον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών κ. Ιερώνυμο, ο οποίος τον καλωσόρισε μαζί με την συνοδεία του και συζήτησαν την κατάσταση που επικρατεί στην Ουκρανία λόγω του πολέμου και ειδικότερα στις εκκλησίες.

Κατόπιν τον Μακαριώτατο επισκέφθηκε ο Πρέσβης του Πακιστάν στην Ελλάδα κ. Aamar Aftab Qureshi, όπου συζήτησαν διάφορα θέματα επικαιρότητας και κοινού ενδιαφέροντος, ενώ ο Πρέσβης εξέφρασε την ανησυχία του για τα ανήλικα προσφυγόπουλα και την παράνομη παιδική εργασία.

Φωτογραφίες: Χρήστος Μπόνης

Την ίδια στιγμή επίσημη πρόσκληση της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος να παραστεί στο Διεθνές Επιστημονικό Συνέδριο επί τη συμπληρώσει εκατό ετών (1923-2023) από της ιδρύσεως και συνεχούς κυκλοφορίας του επιστημονικού Περιοδικού υπό τον τίτλο Θεολογία, επέδωσε ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών κ. Ιερώνυμος στον Περιφερειάρχη Αττικής κ. Γεώργιο Πατούλη.

Κατά τη συνάντησή τους, ο Μακαριώτατος παρουσίασε το θέμα καθώς και προσχέδιο του προγράμματος του Συνεδρίου, η έναρξη του οποίου θα πραγματοποιηθεί στον Μητροπολιτικό Ιερό Ναό Αθηνών την 11η Οκτωβρίου 2023, ενώ οι εργασίες του θα διεξαχθούν από την 12η έως και την 14η Οκτωβρίου στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών. Το κεντρικό θέμα είναι: «Η ορθόδοξη Θεολογία εν πορεία στην “άυλη πραγματικότητα” της ύστερης νεωτερικότητας» και θα συμμετάσχουν διακεκριμένοι θεολόγοι, φιλόσοφοι και ειδικοί από την Ελλάδα και το εξωτερικό.

Κατά τη συνάντηση έγινε ακόμα γνωστό στον Περιφερειάρχη ότι κατά τη διάρκεια των εκατό ετών εκδόθηκαν 364 τεύχη που περιλαμβάνονται στους 93 έως τώρα τόμους του Περιοδικού Θεολογία, τα οποία αποτελούν ένα ανεκτίμητο ιστορικό υλικό για τον ερευνητή, αλλά και για την πορεία της Ορθόδοξης Θεολογίας τα νεώτερα χρόνια. Γι’ αυτό η επέτειος αυτή τιμάται ιδιαιτέρως από την Ιερά Σύνοδο της Εκκλησίας της Ελλάδος, με ποικίλες εκδηλώσεις.

Κατά τη διάρκεια του Συνεδρίου την Πέμπτη 12 Οκτωβρίου στην αίθουσα «Τριάντη» του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών, θα πραγματοποιηθεί μεγάλη Μουσική Εκδήλωση με τίτλο: «Για την Οικουμένη» με κύρια μουσικά θέματα εμπνευσμένα από την ελληνική παράδοση. Επιπλέον, ο κ. Πατούλης ενημερώθηκε ότι κάθε τεύχος του περιοδικού Θεολογία από τούδε και στο εξής μεταφράζεται άμεσα στην αγγλική γλώσσα και παρουσιάστηκε το πρώτο μεταφρασμένο τεύχος.

Από την πλευρά του, ο κ. Πατούλης εξέφρασε τον ενθουσιασμό του για τη διοργάνωση του Συνεδρίου, χαρακτηρίζοντας ιστορική τη συμπλήρωση εκατό ετών του Περιοδικού και το αρχείο του εθνικό κειμήλιο.

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΓΙΑ ΣΥΝΕΧΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

Τελευταίες αναρτήσεις:

ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ