Σάββατο 2 Μαρτίου 2024 | 5:51

ΚΑΤΟΠΙΝ ΣΧΕΤΙΚΗΣ ΑΠΟΦΑΣΕΩΣ ΤΗΣ ΔΙΑΡΚΟΥΣ ΙΕΡΑΣ ΣΥΝΟΔΟΥ

Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε η ενημερωτική ημερίδα για τους υπευθύνους των γραφείων τύπου των μητροπόλεων της Στερεάς Ελλάδος

ORTHODOXTV.GR

Γνωρίστε την Ορθόδοξη Εκκλησιαστική Τηλεόραση και δείτε τις προτάσεις της.

Πραγματοποιήθηκε την Τρίτη στο Αμφιθέατρο του Πνευματικού και Διοικητικού Κέντρου της Μητροπόλεως Φθιώτιδος η Ζ’ ενημερωτική Ημερίδα για τους Υπευθύνους των Γραφείων Τύπου και άλλα πρόσωπα που ασχολούνται με την επικοινωνία των έξι Ιερών Μητροπόλεων της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδος.

Η Ημερίδα πραγματοποιήθηκε κατόπιν σχετικής αποφάσεως της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου της Συνεδρίας της 2ας Ιουνίου 2016, περί διοργανώσεως Ημερίδων με τη φροντίδα της Συνοδικής Επιτροπής Τύπου, Δημοσίων Σχέσεων και Διαφωτίσεως για τα ειδικά στελέχη των ανά Περιφέρεια Ιερών Μητροπόλεων.

Έκτοτε έχουν διοργανωθεί επιτυχώς έξι Ημερίδες για τις Ιερές Μητροπόλεις των Περιφερειών Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης, Πελοποννήσου, Ηπείρου, Θεσσαλίας, Κεντρικής και Δυτικής Μακεδονίας. Την οργάνωση και φιλοξενία της έβδομης Ημερίδας ανέλαβε η Ιερά Μητρόπολη Φθιώτιδος.

Στην Ημερίδα παρέστησαν οι Μητροπολίτες Ξάνθης κ. Παντελεήμων, Πρόεδρος της Συνοδικής Επιτροπής επί του Τύπου, Ναυπάκτου κ. Ιερόθεος, Μέλος της Σ.Ε. και Φθιώτιδος κ. Συμεών. Μετά την προσευχή, ο φιλοξενήσας την Ημερίδα Μητροπολίτης Φθιώτιδος καλωσόρισε τους κληρικούς και λαϊκούς εκπροσώπους των Μητροπόλεων.

Ακολούθως ο Μητροπολίτης Ξάνθης κ. Παντελεήμων ανέγνωσε το μήνυμα του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών κ. Ιερωνύμου προς την Ζ’ Ημερίδα. Στο μήνυμά του ο Μακαριώτατος χαιρέτισε τη σύγκληση της Ζ’ Ημερίδας και μεταξύ άλλων ανέφερε πως «Η σύγχρονη έκρηξη στον τομέα της επικοινωνίας οδήγησε και την Εκκλησία να ασχοληθεί με το θέμα αυτό, αφ’ ενός μεν για να συντονίσει τη διοικητική και ποιμαντική δραστηριότητά της, αφ’ ετέρου δε για να ενημερώσει την κοινωνία για το έργο της, αλλά και να αντιμετωπίσει τα προβλήματα που αναφύονται σε σχέση με τα σύγχρονα Μέσα Επικοινωνίας. 

Αναμφισβήτητα και η Εκκλησία οφείλει και μπορεί να χρησιμοποιεί τις νέες δυνατότητες της τεχνολογίας για την αναγγελία του μηνύματός Της, υπό την αυστηρή προϋπόθεση ότι έχει πάντα υπ’ όψη Της ότι η χρήση όλων των Μέσων Μαζικής Επικοινωνίας και των δυνατοτήτων που παρέχουν, δεν είναι από τη φύση τους ακίνδυνη και ουδέτερη και ότι δεν θα θιγεί ο μυστηριακός και εσχατολογικός χαρακτήρας Της, γεγονός το οποίο αν συνέβαινε, θα οδηγούσε στην εκκοσμίκευση της Εκκλησίας. Επομένως, ούτε θεοποιούμε ούτε και δαιμονοποιούμε τα σύγχρονα Μέσα Επικοινωνίας και Ενημέρωσης, αλλά τα θεωρούμε απλώς ως σύγχρονα εργαλεία, ώστε είτε να κοινοποιείται, είτε να διευκολύνεται το γενικότερο έργο της Εκκλησίας χρησιμοποιώντας αυτά στην ποιμαντική, την κατήχηση, αλλά και τη διοίκηση».

Μετά την ανάγνωση του μηνύματος του Μακαριωτάτου, ο Πρόεδρος της Συνοδικής Επιτροπής επί του Τύπου, των Δημοσίων Σχέσεων και της Διαφωτίσεως ευχαρίστησε τον Μητροπολίτη Φθιώτιδος για τη φιλοξενία και απηύθυνε χαιρετισμό.

Στη συνέχεια ο πρώτος Εισηγητής, κ. Χαράλαμπος Κονιδάρης, Διευθυντής του Γραφείου Τύπου, Ενημερώσεως και Επικοινωνίας της Αρχιεπισκοπής Αθηνών και Αναπηρωματικό Μέλος της Σ.Ε. επί του Τύπου ανέπτυξε το θέμα, «Μ.Μ.Ε. και Εκκλησία». Ο κ. Κονιδάρης τόνισε ότι η Εκκλησία, η οποία έχει μακρά παράδοση στην επικοινωνία μπορεί με σύνεση και διάκριση να μεταφέρει τα μηνύματά της μέσω των Μ.Μ.Ε. Επακολούθησε συζήτηση με τους Εκπροσώπους των Ιερών Μητροπόλεων.

Φώτο: Δημήτριος Ανάγνου

Μετά το διάλειμμα έλαβε τον λόγο ο δεύτερος Εισηγητής, κ. Αλέξανδρος Κατσιάρας, Γενικός Διευθυντής της Επικοινωνιακής και Μορφωτικής Υπηρεσίας της Εκκλησίας της Ελλάδος, Ειδικός Επιστημονικός Σύμβουλος Επικοινωνίας, Ενημερώσεως και Παιδείας της Ιεράς Συνόδου, Διευθυντής του Ραδιοφωνικού Σταθμού της Εκκλησίας και Μέλος της Σ.Ε. επί του Τύπου και εισηγήθηκε το θέμα: «Θεολογική προσέγγιση των Μ.Μ.Ε.». Μετά τη σύντομη Εισήγηση, οι Εκπρόσωποι των Ιερών Μητροπόλεων συγκρότησαν τρεις ομάδες, οι οποίες συζήτησαν και αξιολόγησαν εμπειρικά τους τρόπους επικοινωνίας της Εκκλησίας με τα Μ.Μ.Ε.

Τέλος, ο φιλοξενήσας την Ημερίδα Μητροπολίτης Φθιώτιδος κ. Συμεών ξενάγησε τους μητροπολίτες και τους κληρικούς και λαϊκούς εκπροσώπους των μητροπόλεων στις εγκαταστάσεις του Πνευματικού και Διοικητικού Κέντρου της μητροπόλεως Φθιώτιδος.

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΓΙΑ ΣΥΝΕΧΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

Τελευταίες αναρτήσεις:

ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ