Κυριακή 19 Μαΐου 2024 | 6:54

Εκατοντάδες πιστοί στον εσπερινό του Αρχαγγέλου Μιχαήλ στη Μονή Αστερίου

ORTHODOXTV.GR

Γνωρίστε την Ορθόδοξη Εκκλησιαστική Τηλεόραση και δείτε τις προτάσεις της.

Φωτορεπορτάζ: Σπύρος Παπαγεωργίου

Στην ιστορική Μονή Αστερίου, μετόχι της Ιεράς Μονής Ασωμάτων Πετράκη στον Υμηττό, τιμήθηκε η ανάμνηση του εν Χώναις θαύματος του Αρχαγγέλου Μιχαήλ, ημέρα κατά την οποία εορτάζει το γραφικό αυτό ναϊδριο.

Στον πανηγυρικό εσπερινό που τελέστηκε με την συμμετοχή εκατοντάδων πιστών, χοροστάτησε ο Ηγούμενος της Μονής, Επίσκοπος Θαυμακού κ. Ιάκωβος, συμπαραστατούμενος από ιερείς διαφόρων ενοριών.

Παρέστησαν επίσης ο Δήμαρχος Παπάγου-Χολαργού κ. Ηλίας Αποστολόπουλος, ο Βουλευτής της Ν.Δ. κ. Νίκος Κωστόπουλος καθώς και κλιμάκιο εθελοντών Δασοπυροσβεστών της περιοχής Παπάγου-Χολαργού, που αποτελούν τον άγρυπνο φρουρό για την Μονή Αστερίου και τον Υμηττό γενικότερα.

Κατά τον εσπερινό ο κ. Ιάκωβος μίλησε για τον σύνδεσμο του κάθε ανθρώπου με τον προσωπικό του φύλακα-Άγγελο, με την προϋπόθεση ότι “κι εμείς αναπτύσσουμε τον πνευματικό άνθρωπο ώστε να εισέλθουμε και να κατανοήσουμε τον άυλο χώρο και την παρουσία των Αγίων Αγγέλων”.

Όπως τόνισε “Οι Άγιοι δεν είναι απλώς για να μεσιτεύουν και να απαντάνε στα αιτήματα που τους καταθέτουμε, αλλά είναι οι καθηγητές και οι διδάσκαλοι της πνευματικής ζωής. Και όπως όταν θέλουμε να μάθουμε οτιδήποτε, υποτασσόμαστε και υπακούμε στον δάσκαλό μας, έτσι και στον χώρο της Εκκλησίας καθηγητές είναι οι Άγιοι. Έχουν εμπειρίες που κατέχουν μέσα από την αγιότητα της ζωής τους. Έτσι όταν λοιπόν προστρέχουμε στους Αγίους, να τους ζητάμε να μας αποκαλύψουν το θέλημα και την παρουσία του Θεού στην ζωή.”

Ο Επίσκοπος Θαυμακού μιλώντας για τον αγγελικό κόσμο είπε πως “οι Άγγελοι έχουν ως αποστολή να μας αποκαλύπτουν το θέλημα του Θεού, να μας φωτίζουν και να καθοδηγούν μέσα στην ζωή. Γι αυτό και σε κάθε ακολουθία τους παρακαλούμε να μας προστατεύουν από κάθε κίνδυνο, κυρίως πνευματικό, και να μας οδηγούν στην θεογνωσία.”

Επίσης, εξήρε τις άοκνες προσπάθειες του υπευθύνου του μετοχίου π. Αλεξίου Γιαννιού, για  να αναστηλώσει και να καταστήσει την Μονή Αστερίου, τόπο άσκησης και λατρείας του τριαδικού Θεού.

Από την πλευρά του ο π. Αλέξιος ευχαρίστησε τον Επίσκοπο κ. Ιάκωβο για την αποψινή του παρουσία αλλά και την αγάπη του στο ιστορικό μετόχι του Υμηττού, καθώς και ο ίδιος έχει αγωνιστεί και συμβάλλει στην συντήρηση και ανακάινισή του.

“Σας ευχαριστώ θερμά που με τοποθετήσατε εδώ διακονητή, να ανάβω το καντήλι του Αρχαγγέλου. Είναι πολλά τα θαύματα που ζω καθημερινά σε αυτό τον ευλογημένο τόπο, που καθαγίασαν ψυχές ασκητών και μοναχών σε αυτό το ευλογημένο μικρό “Άγιον όρος” και νιώθω την παρουσία των Αρχαγγέλων και των Πατέρων κάτω από την δική σας ευλογία.”

Ακολούθησε μοναστηριακή τράπεζα για τους προσκυνητές.

Διαβάστε επίσης: ΟΔΟΙΠΟΡΙΚΟ: Μονή Αστερίου, ένα βυζαντινό κόσμημα στην κορυφή της Αθήνας

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΓΙΑ ΣΥΝΕΧΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

Τελευταίες αναρτήσεις:

ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ