Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024 | 4:01

ΟΔΟΙΠΟΡΙΚΟ: Μονή Αστερίου ένα βυζαντινό κόσμημα στην κορυφή της Αθήνας

ORTHODOXTV.GR

Γνωρίστε την Ορθόδοξη Εκκλησιαστική Τηλεόραση και δείτε τις προτάσεις της.

Μέσα σε ένα καταπράσινο σημείο στην πλαγιά του Υμηττού και σε υψόμετρο 545 μέτρων, βρίσκεται η Μονή Ταξιαρχών Αστερίου. Εκεί σήμερα, Κυριακή 6 Σεπτεμβρίου 2015, εορτάστηκε η Ανάμνηση του εν Χώναις Θαύματος από τον Αρχάγγελο Μιχαήλ. Στο βυζαντινό μοναστήρι, που αποτελεί Μετόχι της Ι.Μ. Ασωμάτων Πετράκη, τελέστηκε μέσα σε κατανυκτική ατμόσφαιρα η Πανηγυρική Θεία Λειτουργία, στην οποία συνιερούργησαν ο ιερατικός υπεύθυνος του Μετοχίου, Αρχιμανδρίτης π. Αλέξιος Γιαννιός και ο προϊστάμενος του Ι.Ν. Αγίου Παύλου της οδού Ψαρών Αρχιμανδρίτης π. Φιλόθεος Ορφανουδάκης, ο οποίος κήρυξε τον θείο λόγο.

Ο π. Φιλόθεος, ορμώμενος από το αποστολικό Ανάγνωσμα της ημέρας, που τονίζει αυτόν τον ιδιόμορφο αρραβώνα που ενώνει την ανθρώπινη φύση με την Θεία, μέσω της συμμετοχής του ανθρώπου στα Μυστήρια της Εκκλησίας, συσχέτισε με την σημερινή εορτή και ευχήθηκε ο άγιος φύλακας Άγγελος του καθενός από μας, να διαφυλάττει τις ψυχές μας, ώστε να παραμένει ο αρραβώνας του Θείου Πνεύματος σε αυτές αμόλυντος και να αξιωθούμε προσωπικά και του επουρανίου Γάμου, της αιώνιας ζωής, της εκ δεξιών Του παραστάσεως, της ατελευτήτου χαράς του Παραδείσου. Τέλος δεν παρέλειψε να ευχαριστήσει τον υπέυθυνο του Μετοχίου, π. Αλέξιο για την συγκινητική πρόσκληση προς αυτόν.

Συγκινητική, παρά τις δυσκολίες πρόσβασης, ήταν και η προσέλευση των πιστών στην ιστορική Μονή, για να συμπανηγυρίσουν, μεταξύ αυτών και πλήθος μικρών παιδιών.

Η Μονή Παμμεγίστων Ταξιαρχών Αστερίου, έχει εξέχουσα ιστορική σημασία, καθώς είναι κτίσμα του 10ου αιώνα. Στη Μονή περί το 920 μ.Χ. μόνασε ο Όσιος Λουκάς ο “εκ Στειρίου”, από τον οποίο φέρει και το όνομά της έως και σήμερα (Μονή εκ Στειρίου, Μονή Αστερίου). Στο εσωτερικό του Ναού διασώζονται τοιχογραφίες από τον 16ο αιώνα. Το 1898 ξέσπασε μια μεγάλη πυρκαγιά, η οποία και κατέστρεψε μεγάλο μέρος του Ναού. Σώζεται έως και σήμερα ο φρουριακού τύπου περίβολος της Μονής, καθώς και το Καθολικό με τις δύο του πτέρυγες.

Το Μοναστήρι έχει πλέον ανατεθεί από την Ιερά Αρχιεπισκοπή στη λειτουργική μέριμνα της Ι.Μ. Ασωμάτων Πετράκη, είναι αφιερωμένο στους Ταξιάρχες Γαβριήλ & Μιχαήλ και επαναλειτουργεί τα τελευταία χρόνια. Όπως μας ανέφερε ο ίδιος ο π. Αλέξιος, προϊστάμενος του Ι.Ν. Αγίου Γεωργίου Παπάγου, εδώ και μία τριετία, έχει ανατεθεί σε εκείνον η ιδιαιτέρως τιμητική αρμοδιότητα του ιερατικού υπευθύνου της Μονής και μάλιστα εγκαταβιούντα σε αυτήν. Με πολλή υπομονή και πίστη στις πολλές δυσκολίες, κατόρθωσε να την ανασυγκροτήσει και να την καταστήσει και πάλι λειτουργική. Μία ματιά άλλωστε, τόσο στον περιβάλλοντα χώρο της Μονής, με τον ολάνθιστο και πολύ προσεγμένο περίβολο, όσο και στο Αρχονταρίκι ή την τραπεζαρία, που ο ίδιος έχει επιμεληθεί, είναι αρκετή ώστε να καταδείξει την θέληση και το μεράκι του για να αναδείξει και πάλι την Μονή, ζωντανή μοναστική κυψέλη.

ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ ΟΛΟΚΛΗΡΟ ΤΟ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΚΟ ΟΔΟΙΠΟΡΙΚΟ ΣΤΗ ΜΟΝΗ ΑΣΤΕΡΙΟΥ

 

ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ ΟΛΟΚΛΗΡΟ ΤΟ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΚΟ ΟΔΟΙΠΟΡΙΚΟ ΣΤΗ ΜΟΝΗ ΑΣΤΕΡΙΟΥ

 

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΓΙΑ ΣΥΝΕΧΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

Τελευταίες αναρτήσεις:

ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ