Σάββατο 27 Απριλίου 2024 | 9:20

ΖΩΝΤΑΣ ΣΤΗΝ ΑΝΘΡΩΠΟΚΑΙΝΟ ΕΠΟΧΗ ΚΑΙ Ο ΡΟΛΟΣ ΤΗΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ

Διαδικτυακό σεμινάριο για την προστασία του περιβάλλοντος

ORTHODOXTV.GR

Γνωρίστε την Ορθόδοξη Εκκλησιαστική Τηλεόραση και δείτε τις προτάσεις της.

Στις αρχές Σεπτεμβρίου ένα ιδιαίτερα ακραίο καιρικό φαινόμενο με την επωνυμία «Ντάνιελ» επηρέασε την ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, πλήττοντας με πρωτοφανή σφοδρότητα και για ένα διάστημα 10 ημερών πολλές από τις χώρες της περιοχής, συμπεριλαμβανομένων της Ισπανίας, της Ελλάδας, της Βουλγαρίας, της Τουρκίας και της Λιβύης.

Σε σχέση ιδιαίτερα με την περιοχή της Θεσσαλίας και την πόλη του Βόλου, το φαινόμενο «Ντάνιελ» προκάλεσε ανυπολόγιστες καταστροφές, καθώς η καταρρακτώδης βροχή πλημμύρισε σπίτια, κατέστρεψε υποδομές, καλλιέργειες και ατομικές περιουσίες, οδηγώντας μάλιστα στον θάνατο 17 ανθρώπους και εκατοντάδες ζώα. Ο «Ντάνιελ» υπήρξε ένα φαινόμενο που θεωρείται ότι οδήγησε σε ορισμένη αναμόρφωση της γεωγραφίας της περιοχής, επηρεάζοντας σε μεγάλο βαθμό αρνητικά την τοπική και εθνική οικονομία της χώρας μας.

Το φαινόμενο «Ντάνιελ», ωστόσο, δεν προέκυψε έτσι ξαφνικά. Η υπερθέρμανση του πλανήτη που οφείλεται στην ανθρώπινη δραστηριότητα, μεγιστοποίησε κατά 10 ή και παραπάνω φορές την ένταση των βροχοπτώσεων, μετατρέποντας ολόκληρες χερσαίες επιφάνειες σε λίμνες, φέρνοντας με τον τρόπο αυτό στην επιφάνεια την ελλιπή συντήρηση των ποικίλων υποδομών, αλλά και άλλους τοπικούς παράγοντες που είναι δυνατό να μετατρέψουν τα πρωτόγνωρα αυτά, είναι αλήθεια, καιρικά φαινόμενα σε μια ανθρωπιστική καταστροφή.

Πώς θα μπορούσαν λοιπόν, να ερμηνευτούν τέτοια κρίσιμα γεγονότα υπό το πρίσμα της Ανθρωπόκαινης εποχής; Ποια ειδικά μέτρα μπορούν να ληφθούν σε τοπικό, εθνικό και παγκόσμιο επίπεδο, για την αντιμετώπιση μελλοντικών παρόμοιων ακραίων φαινομένων; Ποιος είναι ο ρόλος μιας τοπικής ορθόδοξης επισκοπής εν μέσω αυτής της καταστροφής; Πώς μπορεί να συμβάλει η Εκκλησία σε μια αλλαγή παραδείγματος όσον αφορά τον τρόπο ζωής, το όραμα και την αντιμετώπιση της φύσης; Πώς μπορεί να συμβάλει στην επούλωση των πληγών της τοπικής κοινωνίας;

Το διαδικτυακό αυτό σεμινάριο απευθύνεται σε όλους εκείνους που ζουν στο Βόλο και την ευρύτερη περιοχή της Θεσσαλίας, αλλά και στους κατοίκους όλων εκείνων των περιοχών που επλήγησαν ή πλήττονται από παρόμοια καταστροφικά φαινόμενα. Αφορά ειδικά, αλλά όχι αποκλειστικά θεολόγους, κληρικούς, οικολόγους ακτιβιστές, πολιτικούς, αλλά και όποιον θέλει να συστρατευθεί στον αγώνα για την προστασία του περιβάλλοντος.

Το σεμινάριο δεν επιδιώκει να δώσει έτοιμες ή πολύ περισσότερο εύκολες απαντήσεις σε τόσο μεγαλειώδη ζητήματα, αλλά να ενημερώσει και ευαισθητοποιήσει σε βάθος όλους μας, οι οποίοι υφιστάμεθα τις συνέπειες της ραγδαία επιδεινούμενης κλιματικής κρίσης.

Η συμμετοχή είναι δωρεάν. Χρειάζεται εγγραφή εδώ

Ομιλητές:

Μητροπολίτης Δημητριάδος και Αλμυρού κ. Ιγνάτιος

Δρ. Δημήτρης Κουρέτας, Εκλεγμένος Περιφερειάρχης Θεσσαλίας, Καθηγητής Φυσιολογίας Ζωικών Οργανισμών & Τοξικολογίας Πανεπιστημίου Θεσσαλίας

Δρ. Frances Kostarelos, Καθηγήτρια Προγράμματος Ανθρωπολογίας και Κοινωνιολογίας, Governors State University, Κολλέγιο Τεχνών και Επιστημών, Τμήμα Ανθρωπιστικών και Κοινωνικών Επιστημών, One University Parkway, University Park, Ιλλινόι, ΗΠ

Δρ. Christopher Durante, Αναπληρωτής Καθηγητής, Τμήμα Θεολογίας, Saint Peter’s University, ΗΠΑ.

Δημήτριος Κόλλιας, Ειδικός Ενέργειας, Σύμβουλος Υφυπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας

Αρχ. Δρ. Αμφιλόχιος Μήλτος, Προϊστάμενος Πράσινης Ενορίας, Ιερός Ναός Ευαγγελίστριας Νέα Ιωνία, Βόλος.

Συντονιστής: Δρ. Νικόλαος Ασπρούλης, Αναπληρωτής διευθυντής, Ακαδημία Θεολογικών Σπουδών Βόλου

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΓΙΑ ΣΥΝΕΧΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

Τελευταίες αναρτήσεις:

ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ