Παρασκευή 26 Απριλίου 2024 | 20:10

Das Erste: Ελλάδα, μια φτωχή χώρα με… πλούσια Εκκλησία

ORTHODOXTV.GR

Γνωρίστε την Ορθόδοξη Εκκλησιαστική Τηλεόραση και δείτε τις προτάσεις της.

Το μήνυμα ότι η Ελλάδα είναι μια φτωχή χώρα αλλά με πλούσια Εκκλησία προσπαθεί να περάσει μέσα από ρεπορτάζ του για την οικονομική κατάσταση της χώρας μας ο γερμανικός τηλεοπτικός σταθμός Das Erste.

Στο ρεπορτάζ του γερμανικού καναλιού, γίνεται λόγος για την εκκλησιαστική περιουσία, τη μισθοδοσία των ιερέων, τη φορολόγηση της εκκλησίας καθώς και τις σχέσεις του ελληνικού κράτους με την εκκλησία.

Η δημοσιογράφος του σταθμού, μεταφέροντας στο κοινό τα λόγια της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ ότι «κάθε ευρώ χρειάζεται», αφήνει αιχμές σχετικά με το κατά πόσο η ορθόδοξη εκκλησία στην Ελλάδα, την οποία θεωρεί πλούσια, αντιλαμβάνεται την οικονομική κρίση που περνά η χώρα και αν συμβάλλει στην αντιμετώπισή της.

Στο ρεπορτάζ, η δικηγόρος κ. Ελεάνα Ιωαννίδου από τη Θεσσαλονίκη καταγγέλλει τη χρόνια, όπως τη χαρακτηρίζει, εμπλοκή κράτους κι εκκλησίας στη χώρα μας. Είναι εξοργισμένη με την έλλειψη διαφάνειας, που πιστεύει ότι υπάρχει στη διαχείριση της εκκλησιαστικής περιουσίας, καθώς και με τη μισθοδοσία των ιερέων από το κράτος, δηλαδή από τους Έλληνες φορολογούμενους.

Το ρεπορτάζ του Das Erste υποστηρίζει ότι η ελλαδική εκκλησία διαθέτει μεγάλη ακίνητη περιουσία η οποία απαλλάσσεται από φορολογία. Ακόμη, θεωρεί ότι η εκκλησία διαθέτει κι άλλη πηγή εισοδήματος η οποία δεν είναι άλλη από τα χρήματα που λαμβάνουν οι ιερείς για τους γάμους, τις βαφτίσεις και τις κηδείες.

Η άποψη που επιχειρεί να περάσει το ρεπορτάζ στο κοινό είναι ότι κρίνεται αναγκαίος ο διαχωρισμός εκκλησίας και κράτους, παρότι παρουσιάζονται και δηλώσεις του Έλληνα Υπουργού Παιδείας ο οποίος υποστηρίζει ότι «Τέτοιες σχέσεις μεταξύ κράτους – εκκλησίας, που έχουν τόσο βαθιές ιστορικές ρίζες δεν μπορούν και δεν πρέπει τόσο εύκολα να διαταραχθούν».

Από το ρεπορτάζ του γερμανικού καναλιού δεν λείπει και δήλωση του μητροπολίτη Θεσσαλονίκης. Ο κ. Άνθιμος λέει στο Das Erste ότι «πρέπει να διαπραγματευθεί αν κάποιο περιουσιακό στοιχείο της εκκλησίας μπορεί να φανεί χρησιμο για το κράτος. Όμως δεν το νομίζω, γιατί εμείς δεν έχουμε τέτοια στοιχεία».

Μέσα από το ρεπορτάζ του, ο γερμανικός τηλεοπτικός σταθμός υπαινίσσεται ότι πολλοί Έλληνες πολίτες έχουν αρχίσει να δυσπιστούν ως προς τις σχέσεις εκκλησίας και κράτους και απαιτούν την αλλαγή του σκηνικού. Το μόνο που μένει, σύμφωνα με το γερμανικό κανάλι, είναι να δείξει η νέα κυβέρνηση της χώρας μας αν μπορεί κι αν θέλει να διαλύσει τις παλιές εξουσίες και οικονομικές δομές, υπονοώντας αν θα προβεί στο χωρισμό εκκλησίας και κράτους και στην αυστηρότερη φορολόγηση της εκκλησιαστικής περιουσίας.

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΓΙΑ ΣΥΝΕΧΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

Τελευταίες αναρτήσεις:

ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ