Τρίτη 30 Απριλίου 2024 | 12:57

Εμπειρίες… “Στη σκιά του Άθω” και του “δικού μου Όρους Σινά”

ORTHODOXTV.GR

Γνωρίστε την Ορθόδοξη Εκκλησιαστική Τηλεόραση και δείτε τις προτάσεις της.

Άγνωστες πτυχές των δύο σημαντικότερων κέντρων του ορθόδοξου μοναχισμού, του Αγίου Όρους και του Όρους Σινά, παρουσιάστηκαν χθες στη Θεσσαλονίκη από τους συγγραφείς, ομότιμους καθηγητές του ΑΠΘ, δύο νέων βιβλίων για αυτά.

“Στη σκιά του Άθω” του κ. Αντωνίου- Αιμιλίου Ταχιάου και “Σινά το εμόν” του κ. Ιωάννη Ταρνανίδη είναι τα δύο καινούρια βιβλία που παρουσιάστηκαν χθες από κοινού στην Εταιρεία Μακεδονικών Σπουδών.

Μέσα από τα προσωπικά τους βιώματα και τις εμπειρίες τους, οι δύο ομότιμοι καθηγητές της Θεολογικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης μεταφέρουν στον αναγνώστη εικόνες και πτυχές αφώτιστες για τον Άθωνα και το Σινά αντίστοιχα.
Ακόμη, τα δύο αυτά νέα βιβλία αφορούν στην ιστορική εξέλιξη αλλά και τη σύγχρονη ζωή των δύο προπυργίων του ορθόδοξου μοναχισμού.

Την εκδήλωση χαιρέτισε ο πρόεδρος του Τμήματος Θεολογίας ΑΠΘ κ. Παναγιώτης Σκαλτσής.

Ο καθηγητής κ. Ταρνανίδης, συγγραφέας του βιβλίου “Σινά το εμόν”, παρουσίασε το βιβλίο του κ. Ταχιάου για τον Άθω. Αφού έκανε λόγο για την προσωπικότητα του κ. Ταχιάου, μίλησε για το βιβλίο του που αφορά στο “ζωντανό μουσείο που αναπνέει και σκέπτεται”, όπως χαρακτηρίζει ο ίδιος ο συγγραφέας τον Άθω.

Ο κ. Ταρνανίδης περιέγραψε συνοπτικά τα κεφάλαια του βιβλίου στα οποία ο αναγνώστης διαβάζει τις προσωπικές εντυπώσεις του συγγραφέα για τον “ποθητό Άθω” και τους μοναχούς που εγκαταβιώνουν σε αυτόν.

Το βιβλίο του κ. Ταρνανίδη “Σινά το εμόν” παρουσίασε ο αναπληρωτής καθηγητής του Τμ. Θεολογίας ΑΠΘ κ. Ηλίας Ευαγγέλου. Στην αρχή της ομιλίας του, ο κ. Ευαγγέλου επισήμανε ότι οι δύο συγγραφείς είναι οι πρώτοι Έλληνες επιστήμονες στον χώρο του Πανεπιστημίου που ασχολήθηκαν συστηματικά με τη μελέτη της ιστορίας και του πολιτισμού του σλαβικού κόσμου και έθεσαν τις βάσεις για την ανάπτυξη της σλαβολογικής έρευνας στη χώρα μας.

Ο κ. Ευαγγέλου είχε την ευκαιρία να παρακολουθήσει από κοντά όλα τα στάδια παραγωγής του βιβλίου του κ. Ταρνανίδη και τη διαδικασία για την άρτια έκδοσή του, όπως είπε. Υπογράμμισε ότι ο συγγραφέας δεν επιχειρεί μια αντικειμενική παρουσίαση του Σινά αλλά συνθέτει σε μια αφήγηση τις εντυπώσεις και τα συναισθήματα που του δημιούργησε η επίσκεψή του και η έρευνά του εκεί.

Στο κλείσιμο της εκδήλωσης, τον λόγο έλαβε ο κ. Ταχιάος, μιλώντας και ο ίδιος για το νέο του πόνημα, τον “καρπό των προσκυνηματικών εμπειριών και την έκφραση των προσωπικών του συγκινήσεων και βιωμάτων”, όπως το χαρακτήρισε. Τακτικός επισκέπτης στο Άγιον Όρος, ο κ. Ταχιάος δεν ξεχνά την παλιά εποχή του Όρους. “Μου άφησε βαθιά διδάγματα για το πως πρέπει να είναι η πνευματική ζωή”, ανέφερε χαρακτηριστικά.

Τα δύο βιβλία “Στη σκιά του Άθω” και “Σινά το εμόν” κυκλοφορούν από τις εκδόσεις Κυριακίδη.

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΓΙΑ ΣΥΝΕΧΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

Τελευταίες αναρτήσεις:

ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ