Σάββατο 27 Απριλίου 2024 | 4:44

Για πρώτη φορά πατριαρχική λειτουργία στον Τσεσμέ (ΒΙΝΤΕΟ)

ORTHODOXTV.GR

Γνωρίστε την Ορθόδοξη Εκκλησιαστική Τηλεόραση και δείτε τις προτάσεις της.

Στον πρόσφατα ανακαινισμένο Ιερό Ναό του Αγίου Χαραλάμπους στην Κρήνη (Çeşme) τέλεσε χθες, Τετάρτη 10 Φεβρουαρίου 2016, για πρώτη φόρα Θεία Λειτουργία ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος, μετά από σχετική άδεια των αρμοδίων Αρχών.

Με τον Οικουμενικό Πατριάρχη συλλειτούργησαν οι Μητροπολίτες Χίου Μάρκος και Αδριανουπόλεως Αμφιλόχιος, ενώ εκκλησιάστηκαν και πολλοί προσκυνητές από την Χίο, οι οποίοι μετέβησαν αυθημερόν για τη Θ. Λειτουργία. Τον Πατριάρχη υποδέχτηκαν θερμά οι τοπικές αρχές.

O μητροπολιτικός ναός του Αγίου Χαραλάμπους στον Τσεσμέ χτίστηκε το 1832 σε ρυθμό τρίκλιτης βασιλικής με υπερυψωμένο το μεσαίο κλίτος, χωρητικότητας 3.000 ατόμων, 760 τ.μ. 40 μ. μήκος Χ 19μ. πλάτος και με 12 κίονες από κόκκινο μάρμαρο να χωρίζουν τα κλίτη του που είναι αφιερωμένα το μεν βόρειο στην Παναγία το δε νότιο στον Άγιο Στέφανο.

Σε αυτόν το ναό κατέφυγαν τον Σεπτέμβριο του 1922 χιλιάδες γυναικόπαιδα του Τσεσμέ, της Αγίας Παρασκευής, των Αλατσάτων, της Κάτω Παναγιάς, του Ρεΐσντερέ, και των γύρω οικισμών του κάμπου, περιμένοντας να επιβιβαστούν στα πλοία. Από το 2011 μέχρι το 2014 πραγματοποιήθηκαν στο ναό εργασίες αποκατάστασης.

ΠΗΓΗ: fanarion.blogspot.gr

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΓΙΑ ΣΥΝΕΧΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

Τελευταίες αναρτήσεις:

ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ