Παρασκευή 26 Απριλίου 2024 | 19:20

To πανηγύρι της Παναγίας Χελιδονούς στην Κηφισιά

ORTHODOXTV.GR

Γνωρίστε την Ορθόδοξη Εκκλησιαστική Τηλεόραση και δείτε τις προτάσεις της.

Το ιστορικό παρεκκλήσιο της Παναγίας Χελιδονούς στην Κηφισιά, γιόρτασε σήμερα την Παναγία “Ζωοδόχο Πηγή”. Μέσα σ’ ένα κατάφυτο τοπίο το εξωκλήσι αυτό με το μικρό του σπήλαιο, βρίσκεται πάνω στην πλαγιά απ’ όπου κατέβαινε παλιά το γεμάτο πεύκα και πλατάνια ρέμα της Χελιδονούς, στο δρόμο που οδηγεί από το Μενίδι στην Κηφισιά.

Η πρώτη φάση της ανέγερσης του μικρομονάστηρου της Χελιδονούς τοποθετείται στον 14ο αιώνα. Γύρω στον 15ο αιώνα υπέστη καταστροφές από πυρκαγιά, όπως αποδεικνύουν τα ερείπια με τα ίχνη της φωτιάς.

Το 16ο αιώνα ανακαινίστηκε και αναπτύχθηκε σαν μοναστήρι πλέον. Τότε ολοκληρώθηκε η αποκατάσταση της καμάρας προς το σπήλαιο και η δημιουργία του “φωτανάματος”. Στο μικρομονάστηρο της Χελιδονούς ως φωτάναμα χρησιμοποιείται όχι ανεξάρτητο κτίριο, αλλά το σπήλαιο το προσκολημμένο στο καθολικό.

Παλαιότερα μέχρι το 1973 φαίνονταν τα σημάδια από τη χρήση της φωτιάς. Στην οροφή κοντά στη καμάρα υπήρχε το οπαίο, το οποίο χρησίμευε για την έξοδο του καπνού. Σήμερα η εκκλησία στρώθηκε με μάρμαρα ενώ το δάπεδο του σπηλαίου έχει ανυψωθεί με την επίστρωση μαρμάρων.

Οι πρώτες τοιχογραφίες τοποθετούνται το 16ο αιώνα, οπότε τοιχογραφείται ολόκληρο το καθολικό με θαυμάσιες τοιχογραφίες. Αποσπάσματα της Γέννησης υπάρχουν στο νότιο τοίχο του καθολικού.

Σημαντική υπήρξε και η τοιχογράφηση του καθολικού στα τέλη του 17ου αιώνα και αρχές του 18ου αιώνα. Θαυμάσιο δείγμα η Κοίμηση και Μετάσταση της Θεοτόκου. Αργότερα έγινε σποραδική τοιχογράφηση αγίων.

Το 19ο αιώνα εμφανίστηκε κάποια μικρή ανάπτυξη. Αυτό συνεχίστηκε μέχρι τον 20ο αιώνα με μικρές ή μεγάλες διακοπές. Τότε καταστρέφεται ο γύρω χώρος του καθολικού.

Μέχρι το 1968 η Παναγία η Χελιδονού θεωρείτο μετόχι του Αγίου Βλασίου, της μητρόπολης του Μενιδίου. Τότε παραχωρήθηκε σήμερα ανήκει στον Ιερό Ναό Αγίας Τριάδας Ν. Κηφισιάς.

Κάθε χρόνο ανήμερα του εορτασμού της Ζωοδόχου Πηγής  γίνεται μεγάλη πανήγυρη στο ιστορικό εξωκκλήσι της Παναγίας της Χελιδονούς με την προσέλευση πολλών κατοίκων από τα Βόρεια Προάστεια και το υπόλοιπο λεκανοπέδιο.

Αμέσως μετά την Θεία Λειτουργία τελείται η αρτοκλασία και ο αγιασμός, ενώ φέτος τελέστηκε και επιμνημόσυνη δέηση για τους πεσόντες αξιωματικούς του Στρατού Ξηράς που χάθηκαν άδικα το πρωί της Τετάρτης όταν το στρατιωτικό ελικόπτερο συνετρίβη στο Σαραντάπορο Ελασσόνας.

Ο προϊστάμενος του ναού Αρχιμανδρίτης Σέργιος Βαρέλιας, ευχαρίστησε τους παρευρισκόμενους ιερείς, τον Δήμο Κηφισιάς για την φύλαξη και συντήρηση του παρεκκλησίου, τους ιεροψάλτες που έψαλλαν στην πανήγυρη και τον κόσμο που συνέρρευσε για να τιμήσει την Παναγία που είναι Ζωοδόχος Πηγή, αφού γέννησε τον Ζωοδότη Χριστό, αλλά και γιατί παρέχει θαυματουργικές ιάσεις και ιάματα στους ανθρώπους.

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΓΙΑ ΣΥΝΕΧΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

Τελευταίες αναρτήσεις:

ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ