Σάββατο 18 Μαΐου 2024 | 4:03

Η μεγάλη πυρκαϊά στην Μητρόπολη Κηφισίας, Αμαρουσίου και Ωρωπού

ORTHODOXTV.GR

Γνωρίστε την Ορθόδοξη Εκκλησιαστική Τηλεόραση και δείτε τις προτάσεις της.

Στην τελευταία δεκαετία η Ιερά Μητρόπολις Κηφισίας, Αμαρουσίου και Ωρωπού έχει υποστεί μεγάλες καταστροφικές πυρκαϊές, -2009 Γραμματικό, 2012 Βαρνάβα, 2017 Κάλαμος, 2018 Μάτι με 102 ανθρώπινα θύματα, 2021 Ροδόπολη – Σταμάτα.

Για μία ακόμη φορά η Μητρόπολή μας, δέχθηκε την σφοδρή «επίσκεψη» της πύρινης λαίλαπας με καταστρεπτικές συνέπειες για το φυσικό περιβάλλον, και τις περιουσίες των κατοίκων, χωρίς ευτυχώς ανθρώπινα θύματα, στους Δήμους της εδαφικής της περιφέρειας, Δήμο Κηφισιάς – στις περιοχες Αδαμών, Κοιμητηρίου Νέας Ερυθραίας και όλη την περιοχή της κοίτης του Κηφισού ποταμού, Δήμο Διονύσου -στις περιοχές Αγίου Στεφάνου, Πευκοφύτου, Οικισμού Ποντίων-, Δήμο Μαραθώνα -στην Λίμνη Μαραθώνα και στην περιοχή Καλεντζίου-, Δήμο Ωρωπού -στις περιοχές Μαλακάσας, Μαρκοπούλου, Καπανδριτίου και Πολυδενδρίου.

Από τήν πρώτη στιγμή πού η καταστροφική πυρκαϊά των τελευταίων ημερών έπληξε τήν πολύπαθη Μητρόπολή μας, άμεση υπήρξε η κινητοποίηση της Ιεράς Μητροπόλεως γιά τήν στήριξη των ανθρώπων πού έχασαν ή αναγκάστηκαν νά εγκαταλείψουν τά σπίτια τους, αλλά καί τήν ανακούφιση των πυροσβεστών καί των εθελοντών πού ρίχτηκαν στή μάχη εναντίον της φωτιάς. Τα πνευματικά κέντρα, οι Ιεροί Ναοί και άλλοι Εκκλησιαστικοί χώροι των πληγεισών περιοχών παρέμειναν ανοικτοί όλο το 24ωρο ώστε να συνδράμουν όσους είχαν ανάγκη και ήταν εμπερίστατοι και προσέφευγαν σε αυτά μετά από τις υποχρεωτικές – προληπτικές εκκενώσεις των περιοχών λόγῳ της πυρκαϊάς.

 Κλιμάκια εθελοντών και κληρικών των ενοριών των πληγεισών περιοχών, μετέβησαν στα σημεία που επιχειρούσαν οι άνδρες της Πυροσβεστικής και οι Εθελοντές Δασοπυροπροστασίας, αλλά και σε πυροπλήκτους, και διέθεσαν φαρμακευτικό υλικό, φιάλες εμφιαλωμένου νερού και είδη πρώτης ανάγκης σε διατροφή,  ενώ μετέφεραν και τις ευχές, την συμπαράσταση και την αγάπη του Σεβασμιωτάτου Ποιμενάρχου μας και της Εκκλησίας.

Τα πνευματικά κέντρα των ενοριών Αγίου Στεφάνου, Ανοίξεως, Πολυδενδρίου και Σκάλας Ωρωπού, δέχθηκαν και εξυπηρέτησαν μεγάλες ομάδες πυροπαθών στις πρώτες δύσκολες ημέρες (5-6 Αυγούστου) της μεγάλης πυρκαϊάς.

Ο Σεβασμιώτατος Ποιμενάρχης μας, την Κυριακή 8 Αυγούστου 2021, μετέβη στην ενορία του Αγίου Ανδρέου Σκάλας Ωρωπού, έδρα της Αρχιερατικής Περιφερείας Ωρωπού, όπου χοροστάτησε στην Θεία Λειτουργία και ομίλησε καταλλήλως, ενώ δεν παρέλειψε να ευχαριστήσει δημοσίως την μέχρι αυτοθυσίας προσφορά των Πυροσβεστών, των Αστυνομικών, της ομάδος πυροπροστασίας του Δήμου, αλλά και τους λοιπούς εθελοντές οι οποίοι προσήλθαν από άλλα σημεία της Αττικής για να συνδράμουν στην κατάσβεση της μεγάλης πυρκαϊάς. Μετά το τέλος της Θείας Λειτουργίας συνομίλησε με τοπικούς φορείς του Δήμου, τους συνεργάτες της Ενορίας και πιστούς για την δημιουργηθείσα κατάσταση και την καλύτερη αντιμετώπισή της. Κατόπιν, συνοδευόμενος υπ’ αυτών επισκέφθηκε τις πληγείσες περιοχές του Δήμου Ωρωπού για αυτοψία και ενημέρωση.

Το μέγεθος της οικολογικής καταστροφής και οι ζημίες που υπέστησαν  οι κάτοικοι των πυροπλήκτων περιοχών θα αναδειχθούν μετά την κατάσβεση των πυρκαϊών και την λεπτομερή καταγραφή, ώστε να δημιουργηθούν  οι κατάλληλες συνθήκες και προϋποθέσεις αρωγής των πυροπλήκτων υπό των διαφόρων φορέων και της Εκκλησίας.

Ευχή και προσευχή όλων μας ο «διακόπτων φλόγα πυρός» (Ψαλμ. 28,7) και «συντηρῶν τά σύμπαντα» Κύριος, δια πρεσβειών της Υπεραγίας Θεοτόκου, την Κοίμηση της οποίας θα εορτάσουμε, να καταπαύσει τις πυρκαϊές που πλήττουν ακόμα διάφορα μέρη της Πατρίδος μας, και να μας οδηγήσει όλους σε μετάνοια και αλλαγή στοχοθεσίας και τρόπου ζωής σύμφωνα με το θέλημά Του.   

  Ζεί Κύριος ο Θεός! Θα αναγεννηθούμε ξανά από τις στάχτες μας.

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΓΙΑ ΣΥΝΕΧΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

Τελευταίες αναρτήσεις:

ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ