Παρασκευή 26 Απριλίου 2024 | 17:03

Η επέτειος της ενσωμάτωσης των Δωδεκανήσων όπως γιορτάστηκε σε Λέρο και Κάλυμνο

ORTHODOXTV.GR

Γνωρίστε την Ορθόδοξη Εκκλησιαστική Τηλεόραση και δείτε τις προτάσεις της.

Με πατριωτικό ενθουσιασμό και θρησκευτική λαμπρότητα εορτάστηκε το Σάββατο, η 67η επέτειος της ενσωματώσεως της Δωδεκανήσου με την Μητέρα Ελλάδα.

Βάσει του επισήμου προγράμματος που εκδόθηκε από τους Δήμους, σε συνεργασία με την Ιερά Μητρόπολη Λέρου, τις Αρχές και τους φορείς των νησιών, οι εκδηλώσεις ξεκίνησαν από την Πέμπτη, με γενικό σημαιοστολισμό και φωταγώγηση των δημοσίων κτιρίων, καταστημάτων, οικιών, ναυλοχούντων πλοίων, κλπ.

Την Παρασκευή, σε όλα τα σχολεία της Λέρου πραγματοποιήθηκαν σχετικές ομιλίες από τους εκπαιδευτικούς, για την ιστορική σημασία του μεγάλου γεγονότος της Ενσωματώσεως της Δωδεκανήσου με την Μητέρα Ελλάδα. Μετά τις ομιλίες, οι μαθητές των σχολείων κατέθεσαν στεφάνια στις προτομές του Π. Ρούσσου στο Λακκί και Απ. Ευαγγέλου στον Πλάτανο.

Το Σάββατο το πρωί, στον Ιερό Ναό Αγίου Νικολάου Λακκίου Λέρου, τελέσθηκε επίσημος Δοξολογία υπό του Ιερού Κλήρου της Νήσου, παρουσία του Δημάρχου Λέρου κ. Μιχ. Κόλλια, του προέδρου του Δ.Σ., αντιδημάρχων, των Δημ. Συμβούλων, των εκπροσώπων πολιτικών και στρατιωτικών Αρχών, Σωμάτων Ασφαλείας, φορέων και συλλόγων, της μαθητιώσας νεολαίας με τις σημαίες των σχολείων τους, των εκπαιδευτικών και πολλών πολιτών.

Μετά το πέρας της Δοξολογίας, όλοι μετέβησαν στην σημαιοστολισμένη πλατεία «Π.Ρούσσου», όπου τελέσθηκε επιμνημόσυνη δέηση, κατάθεση στεφάνων, ομιλία, ενώ τιμές απέδωσε άγημα του 588ΤΕ.

Οι πολύ καλές καιρικές συνθήκες βοήθησαν ώστε πλήθος κόσμου να συρρεύσει και να παρακολουθήσει την καθιερωμένη παρέλαση, όπου τα τμήματα της μαθητιώσας νεολαίας έκαναν μία ωραιότατη παρουσία. Εντυπωσιακή, βεβαίως, για ακόμη μία φορά, ήταν η παρέλαση του αγήματος του στρατού μας, που καταχειροκροτήθηκε!

Μετά το πέρας της παρέλασης, ο Αρχιερατικός Επίτροπος πρωτ. Ν.Φωκάς, συνοδευόμενος από τον αρχιμ. Στέφανο Κατέ, τον Δήμαρχο Λέρου κ. Μιχ. Κόλλια, τον Αντιδήμαρχο κ. Ι. Κωνσταντινίδη, Δημ. Συμβούλους, τον κ. Γ. Βογιατζή, κ.α., ετέλεσε Τρισάγιο στον τάφο του Πάρι Ρούσσου στο κοιμητήριο του Ταξιάρχου στον Πλάτανο.

Η 7η Μαρτίου, επέτειος της Ενσωμάτωσης της Δωδεκανήσου με τον εθνικό κορμό, γιορτάστηκε και στην Κάλυμνο με μεγάλο ενθουσιασμό και πατριωτικό παλμό.

Ο σημαιοστολισμός δημοσίων καταστημάτων και σπιτιών ήταν τριήμερος, 5- 7 Μαρτίου, ενώ την παραμονή της τοπικής εθνικής επετείου, 6.3.15, στα σχολεία του νησιού πραγματοποιήθηκαν οι καθιερωμένες μαθητικές γιορτές και το μεσημέρι οι μαθητές κατέθεσαν στεφάνια στο Ηρώο.

Το Σάββατο, έγινε με μεγάλη λαμπρότητα η Δοξολογία στον ι. μητροπολιτικό ναό του Σωτήρος Χριστού, χοροστατούντος του μητροπολίτου μας κ. Παϊσίου, οι καταθέσεις στεφάνων και η παρέλαση για την 67η Επέτειο της Ενσωμάτωσης της Δωδεκανήσου μας με την Μητέρα Ελλάδα.

Στις εορταστικές εκδηλώσεις παρέστησαν η βουλευτής Επικρατείας του ΣΥΡΙΖΑ κ. Αγλαΐα Κυρίτση, ως εκπρόσωπος του Κοινοβουλίου, ο δήμαρχος Καλυμνίων κ. Γ. Γαλουζής και λοιπές τοπικές αρχές. Μπροστά από τις Αρχές παρήλασαν η Δ.Φιλαρμονική – Σχολεία – Σωματεία κ΄ Σύλλογοι κ΄ στο τέλος ο Στρατός μας.

Όλοι μαζί έδωσαν ένα λαμπρό μήνυμα Αγωνιστικότητας κι Ενότητας του Ελληνικού λαού για τα Ιερά και τα Όσια της Φυλής μας.

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΓΙΑ ΣΥΝΕΧΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

Τελευταίες αναρτήσεις:

ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ