Σάββατο 27 Απριλίου 2024 | 0:13

Η ενόχληση του Πατριάρχη και η συζήτηση με τον Κ. Γαβρόγλου στο Φανάρι

ORTHODOXTV.GR

Γνωρίστε την Ορθόδοξη Εκκλησιαστική Τηλεόραση και δείτε τις προτάσεις της.

ORTHODOXIA.INFO | Ανδρέας Λουδάρος Απέναντι σε έναν ιδιαίτερα ενοχλημένο Οικουμενικό Πατριάρχη βρέθηκε επί δύο ώρες σήμερα το πρωί ο Κωνσταντινοπολίτης υπουργός Παιδείας Κωνσταντίνος Γαβρόγλου που ανέλαβε το βαρύ φορτίο να μεταφέρει στον Πρωθυπουργό τα όσα του είπε ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος.

Αν και ο Οικουμενικός Πατριάρχης είχε απέναντι του τον φιλικότερο συνομιλητή που θα μπορούσε να έχει από την σημερινή Κυβέρνηση, δεν έκρυψε την ενόχληση του για τους χειρισμούς του Μεγάρου Μαξίμου σε μια σειρά από στρατηγικής σημασίας ζητήματα για τα οποία το Φανάρι θεωρεί πως δεν υπάρχει η απαραίτητη επικοινωνία…. τουλάχιστον.

Μέχρι τώρα το σημαντικότερο αγκάθι στις σχέσεις Πατριάρχη – Μεγάρου Μαξίμου ήταν η τοποθέτηση του στενού συνεργάτη του Αρχιεπισκόπου κ. Κωστή Δήμτσα στη θέση του Πολιτικού Διοικητή του Αγίου Όρους παρά την εκπεφρασμένη αντίθετη άποψη του Οικουμενικού Πατριάρχη.

Για το θέμα αυτό ο Πατριάρχης είχε ενημερώσει προσωπικά τον Πρωθυπουργό, τον ίδιο τον κ. Δήμτσα αλλά και την Πρόξενο της Ελλάδας στην Κωνσταντινούπολη.

Η ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΚΑΙ Η ΜΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

Αυτή τη φορά όμως τα πράγματα είναι πολύ πιο σύνθετα και ο Πατριάρχης δεν φαίνεται διατεθημένος να στείλει την… σιωπή του ως απάντηση. Σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές του orthodoxia.info κατά την συνάντηση με τον κ. Γαβρόγλου έγινε σαφές πως το Πατριαρχείο θεωρεί πως δεν είναι δυνατόν να συζητιόνται τέτοιας έκτασης αλλαγές για θέματα τα οποία επηρεάζουν το σύνολο των κληρικών της Ελλάδας χωρίς να έχει την παραμικρή ενημέρωση.

Μάλιστα ο Πατριάρχης θεωρεί πως εκτός από τις περιοχές της Κρήτης και της Δωδεκαννήσου που υπάγονται απευθείας στο Φανάρι το Πατριαρχείο θα πρέπει να έχει λόγο και για αυτές των Νέων Χωρών.

Ενα ακόμη ζήτημα το οποίο απασχολεί το Πατριαρχείο είναι αυτό της μισθοδοσίας κληρικών από την Ελλάδα που υπηρετούν στο εξωτερικό σε κοινότητες της ελληνικής Ομογένειας, πολλοί εκ των οποίων ανήκουν μεν σε Μητροπόλεις της Ελλάδος αλλά υπηρετούν αποσπασμένοι σε χώρες της Ευρώπης, στην Αμερική κι άλλες περιοχές του πλανήτη.

ΚΟΚΚΙΝΗ ΓΡΑΜΜΗ

Πληροφορίες του orthodoxia.info θέλουν τον Οικουμενικό Πατριάρχη να διαμήνυσε πως το Φανάρι δεν πρόκειται να δεχθεί να προχωρήσει ο όποιος διάλογος για το θέμα χωρίς την σύμφωνη γνώμη του. Ουσιαστικά το Οικουμενικό Πατριαρχείο ζητά να έχει θέση στο τραπέζι του διαλόγου και όχι απλή ενημέρωση αφού οι δρομολογούμενες αλλαγές δεν το αφορούν απλά ενημερωτικά αλλά επηρεάζουν την λειτουργία του.

Στην ίδια λογική εντάσσεται και η συμμετοχή του Οικουμενικού Πατριαρχείου στις συζητήσεις για την αναθεώρηση του Συντάγματος αφού ένα μεγάλο μέρος των Ελλήνων πολιτών που είναι μέλη της Ορθόδοξης Εκκλησίας, ζουν σε περιοχές της δικαιοδοσίας του.

Η Σύνοδος του Οικουμενικού Πατριαρχείου είναι προγραμματισμένο να συνεδριάσει το τριήμερο 27-29 Νοεμβρίου και θεωρείται δεδομένο πως ο Πατριάρχης θα μεταφέρει στους συνοδικούς μητροπολίτες τα όσα συζήτησε με τον κ. Γαβρόγλου ενώ δεν αποκλείεται εκείνες τις ημέρες να υπάρξει και επίσημη συνοδική τοποθέτηση του Πατριαρχείου απέναντι στις εξελίξεις.

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΓΙΑ ΣΥΝΕΧΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

Τελευταίες αναρτήσεις:

ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ