Παρασκευή 26 Απριλίου 2024 | 17:19

Επέτειος 800 ετών Αυτοκεφαλίας της Εκκλησίας της Σερβίας

ORTHODOXTV.GR

Γνωρίστε την Ορθόδοξη Εκκλησιαστική Τηλεόραση και δείτε τις προτάσεις της.

του Θωμά Αναστασιάδη

Κορυφώθηκαν οι λατρευτικές και λοιπές εκδηλώσεις του Πατριαρχείου των Σέρβων, για την επέτειο συμπλήρωσης οκτώ αιώνων (1219- 2019) Αυτοκεφαλίας της Εκκλησίας τους. Την Κυριακή 6 Οκτωβρίου τελέστηκε, στην Ι.Μονή Αναλήψεως του Σωτήρος Ζίτσας, Πατριαρχική θεία λειτουργία από τον Πατριάρχη Σερβίας κ.Ειρηναίο.

Το μοναστήρι του 13ου αιώνα κτίστηκε από τον πρώτο βασιλιά Στέφανο και τον πρώτο προκαθήμενο της Εκκλησίας της Σερβίας, τον Άγιο Σάββα, τον οποίο χειροτόνησε Αρχιεπίσκοπο Ιπεκίου ο Οικουμενικός Πατριάρχης Μανουήλ Α’ στη Νίκαια της Βιθυνίας.

Λόγω του μεγάλου αριθμού συμμετεχόντων σε αυτό το ιστορικό γεγονός, η λειτουργία έγινε υπαίθρια σε εξέδρα της αυλής της Μονής.

Με τον Πατριάρχη συλλειτούργησε πλειάδα Αρχιερέων του οικείου Πατριαρχείου Σερβίας και της Αρχιεπισκοπής Αχρίδος.

Έψαλλαν οι καλόγριες από την αδελφότητα της Μονής Ζίτσας, ενώ παρέστησαν πολλοί ηγούμενοι, μοναχοί και μοναχές, καθώς και αντιπροσωπεία της Μονής Χιλανταρίου Αγίου Όρους. Και πως έγραψε η επίσημη ιστοσελίδα του Πατριαρχείου, “ο λαός έσπευσε στην πηγή της πνευματικότητάς του, όπως ένας ποταμός που πηγαίνει πίσω στην πηγή του”.

Στην λατρευτική σύναξη παρέστησαν ο διάδοχος του Βασιλικού Θρόνου, Πρίγκιπας Αλέξανδρος Καραντζόρτζεβιτς, με την Ελληνίδα σύζυγό του πριγκίπισσα Αικατερίνη, ανώτατοι Κυβερνητικοί εκπρόσωποι, ο Γενικός Γραμματέας του Προέδρου της Δημοκρατίας της Σερβίας, Υπουργοί της Κυβέρνησης, εκπρόσωποι του Σωμάτων Ασφαλείας.

Τέλος ο Πατριάρχης Ειρηναίος, απευθυνόμενος στο μεγάλο εκκλησίασμα, που παρακολουθούσε ακόμη και από γιγαντοοθόνες τα τεκταινόμενα, είπε μεταξύ άλλων: “Βρισκόμαστε εδώ στο μεγαλύτερο ναό μας για να προσευχηθούμε και να ενισχύσουμε την πίστη μας. Εδώ, πριν από οκτώ αιώνες, άρχισε η ιστορία της αυτοκεφαλίας μας. Ο Στέφανος Νεμάνια και ο Άγίος Σάββας έκαναν σχέδια εδώ, γιατί ήξεραν ότι οι άνθρωποι χρειάζονταν μια οργανωμένη και ανεξάρτητη Εκκλησία και Κράτος. Τα θεμέλια είναι οι Άγιοί μας. Αυτό είναι το μυστικό με το οποίο η Εκκλησία μας επέζησε ανάμεσα από πολλές δοκιμασίες”.

Μετά τη Θεία Λειτουργία παρατέθηκε τράπεζα για όλους και ακολούθησε πλούσιο πολιτιστικό και καλλιτεχνικό πρόγραμμα στην αυλή της Μονής.

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΓΙΑ ΣΥΝΕΧΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

Τελευταίες αναρτήσεις:

ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ