Παρασκευή 26 Απριλίου 2024 | 17:08

Γρ. Λαρεντζάκης: Παράδειγμα για τους Ευρωπαίους ηγέτες η επίσκεψη Πάπα και Οικ. Πατριάρχη στη Λέσβο

ORTHODOXTV.GR

Γνωρίστε την Ορθόδοξη Εκκλησιαστική Τηλεόραση και δείτε τις προτάσεις της.

Παράδειγμα προς μίμηση για τους Ευρωπαίους ηγέτες χαρακτηρίζει την επίσκεψη που θα πραγματοποιήσουν από κοινού στη Λέσβο ο Πάπας, ο Οικουμενικός Πατριάρχης και ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών ο Καθηγητής Θεολογίας στο Πανεπιστήμιο του Graz της Αυστρίας κ. Γρηγόριος Λαρεντζάκης.

“Τα βήματα αυτά είναι πολύ σοβαρά. Να τα μιμηθούν και οι πολιτικοί αρχηγοί των ευρωπαϊκών κρατών. Δεν μπορεί κανείς να κάθεται στην πολυθρόνα του και να λέει κλείνω τα σύνορα και δεν αφήνω κανέναν να μπει στη χώρα μου”, σχολιάζει στο orthodoxia.info ο κ. Λαρεντζάκης.

Ιδιαίτερα χαρούμενος για την επίσκεψη που θα κάνουν μαζί στη Λέσβο οι Προκαθήμενοι των δύο Εκκλησιών, συνοδευόμενοι από τον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και τον Έλληνα πρωθυπουργό, ο κ. Λαρεντζάκης δηλώνει ότι “η επίσκεψη αυτή δεν έχει μόνο εσωτερικό εκκλησιαστικό χαρακτήρα αλλά και πολιτικές επιπτώσεις”, τονίζοντας τη συμβολική της διάσταση.

Ο Μέγας Πρωτονοτάριος της Αγίας του Χριστού Μεγάλης Εκκλησίας επισημαίνει ότι οι δύο Προκαθήμενοι, με την κίνησή τους αυτή, δείχνουν έμπρακτα το ενδιαφέρον τους για τα δεινά που βιώνουν οι πρόσφυγες. “Θέλουν να ευαισθητοποιήσουν ολόκληρο τον κόσμο για το προσφυγικό το οποίο δεν αποτελεί μόνο εσωτερικό ζήτημα της χώρας μας αλλά ολόκληρης της Ευρώπης. Αφορά στην ειρηνική συνύπαρξη των λαών”, αναφέρει χαρακτηριστικά ο πολυγραφότατος Καθηγητής. Συμπληρώνει, μάλιστα, ότι “πρέπει να βρούμε τα αίτια του προβλήματος και να μην ασχολούμαστε μόνο με τη θεραπεία των συμπτωμάτων του. Να τεθεί στο προσκήνιο ο άνθρωπος και όχι ορισμένα συμφέροντα, είτε οικονομικά, είτε πολιτικά”.

Ο κ. Λαρεντζάκης εξηγεί ότι το μεγάλο μήνυμα της επίσκεψης των δύο Προκαθημένων στη Λέσβο είναι η έμπρακτη συμπαράσταση στους πρόσφυγες, ανεξάρτητα από την εθνική τους καταβολή και τη θρησκευτική τους τοποθέτηση. Ως διδάκτωρ ρωμαιοκαθολικής και ορθοδόξου Θεολογίας και μέλος στον διάλογο Ορθοδόξων και Ρωμαιοκαθολικών, ο κ. Λαρεντζάκης απαντά στο orthodoxia.info ότι ο Οικουμενικός Πατριάρχης και ο Πάπας, επισκεπτόμενοι μαζί τη Λέσβο, “τονίζουν το από κοινού, δρουν από κοινού. Έχουν καλή συνεργασία και φωνάζουν με στεντόρεια φωνή ότι υπάρχει ανθρωπιστικό πρόβλημα”.

Όσο για τη σημασία της συγκεκριμένης επίσκεψης για τις σχέσεις των δύο Εκκλησιών, ο κ. Λαρεντζάκης απαντά ότι “οι χειρονομίες αυτές δείχνουν πως οι σχέσεις έχουν βελτιωθεί πολύ. Ο διάλογος μεταξύ των Εκκλησιών είναι ιερός. Πρέπει να καθήσουμε στο ίδιο τραπέζι με ειλικρίνεια και αγάπη. Οι φανατισμένοι να σταματήσουν να εναντιώνονται στον διάλογο”.

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΓΙΑ ΣΥΝΕΧΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

Τελευταίες αναρτήσεις:

ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ