Κυριακή 28 Απριλίου 2024 | 15:16

Βολοκολάμσκ: “Η Εκκλησία των Ιεροσολύμων έχει ιστορικά πρωτεία μεταξύ των Ορθοδόξων Εκκλησιών”

ORTHODOXTV.GR

Γνωρίστε την Ορθόδοξη Εκκλησιαστική Τηλεόραση και δείτε τις προτάσεις της.

ORTHODOXIA.INFO | Σπύρος Παπαγεωργίου Το “ιστορικό πρωτείο” της Εκκλησίας των Ιεροσολύμων “ανακάλυψε” ο μητροπολίτης Βολοκολάμσκ Ιλαρίων ο οποίος μιλώντας σε ρωσικά μέσα εξακολουθεί να κατηγορεί το Φανάρι για άρνηση διαλόγου.

Ο Πρόεδρος του Τμήματος Εξωτερικών Εκκλησιαστικών Σχέσεων του Πατριαρχείου Μόσχας συνοδεύοντας τον Πατριάρχη Ιεροσολύμων Θεόφιλο στο αεροδρόμιο «Sheremetievo», απάντησε σε ερωτήσεις ρωσικών ΜΜΕ τονίζοντας πως η επίσκεψη του Πατριάρχη Ιεροσολύμων θα αποτελέσει σημαντικό σταθμό στην ιστορία των αμοιβαίων σχέσεων μεταξύ των δύο Εκκλησιών.

Ο μητροπολίτης Ιλαρίων έκανε λόγο για…”ιστορικό πρωτείο” της Εκκλησίας των Ιεροσολύμων στην οικογένεια των κατά τόπους Ορθοδόξων Εκκλησιών αφού όπως ανέφερε στην Ιερουσαλήμ ήταν ο τόπος μαρτυρίου αλλά και της Αναστάσεως του Ιησού Χριστού, τονίζοντας χαρακτηριστικά ότι “αυτό το ιστορικό πρωτείο ουδείς και ουδέποτε πρόκειται να το αφαιρέσει από την Εκκλησία των Ιεροσολύμων”.

Ο κ. Ιλαρίων εξήρε την πρωτοβουλία του Πατριάρχη Ιεροσολύμων να συγκαλέσει Σύναξη προκαθημένων και εξέφρασε την ελπίδα ότι θα τύχει υποστήριξης των άλλων κατά τόπους Ορθοδόξων Εκκλησιών, ενώ δεν παρέλειψε να ριξει για αλλη μια φορά βολές προς το Φανάρι για άρνηση διαλόγου.

“Χαιρόμαστε που την πρωτοβουλία της διορθοδόξου συναντήσεως την ανέλαβε ο Προκαθήμενος της Ορθοδόξου Εκκλησίας των Ιεροσολύμων. Ήμασταν πάντα έτοιμοι για διάλογο και τα λέγαμε επανειλημμένως στον Κωνσταντινουπόλεως.

Το διάλογο όμως δεν τον ήθελε ο ίδιος ο Πατριάρχης Κωνσταντινουπόλεως. Επισκεπτόμενος τον Αύγουστο του 2018 ο Πατριάρχης Μόσχας Κύριλλος πρότεινε να συζητηθεί το ουκρανικό σε διμερές και σε διορθόδοξο επίπεδο. Εντούτοις όλες οι προτάσεις απορρίφθηκαν διότι ο Πατριάρχης Κωνσταντινουπόλεως είχε ήδη λάβει την απόφαση να «εκχωρήσει το αυτοκέφαλο στην Ουκρανία», κάτι το οποίο στην πραγματικότητα μετεξελίχθηκε στην έκδοση του «τόμου αυτοκεφαλίας» στους ουκρανούς σχισματικούς. Σήμερα διαπιστώνουμε τις θλιβερές συνέπειες αυτής της πράξεως”.

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΓΙΑ ΣΥΝΕΧΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

Τελευταίες αναρτήσεις:

ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ