Παρασκευή 26 Απριλίου 2024 | 23:26

Θεσσαλονίκη: Πατριαρχικό συλλείτουργο για τα 100 χρόνια από τον Α΄ Παγκόσμιο Πόλεμο

ORTHODOXTV.GR

Γνωρίστε την Ορθόδοξη Εκκλησιαστική Τηλεόραση και δείτε τις προτάσεις της.

Θεσσαλονίκη | Σοφία Καρεκλά – Γιώργος Φερδής

Κορυφώθηκαν σήμερα οι εορταστικές εκδηλώσεις για την επέτειο εκατό χρόνων από τη λήξη του Α΄ Παγκοσμίου Πολέμου με την τέλεση λαμπρού πατριαρχικού συλλείτουργου στον ναό του Αγίου Παντελεήμονος στους Αμπελοκήπους Θεσσαλονίκης.

Στο συλλείτουργο προεξήρχε ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ. Βαρθολομαίος και συμμετείχαν ο Πατριάρχης Σερβίας κ. Ειρηναίος καθώς και οι μητροπολίτες Δράμας κ. Παύλος, ως εκπρόσωπος του Αρχιεπισκόπου Αθηνών, Αγκύρας κ. Ιερεμίας και Ικονίου κ. Θεόληπτος, οι οποίοι συνοδεύουν τον κ. Βαρθολομαίο, και ο οικείος μητροπολίτης Νεαπόλεως κ. Βαρνάβας.

Ο μητροπολίτης Νεαπόλεως, στην ομιλία του, χαρακτήρισε το πατριαρχικό συλλείτουργο “αντίσταση για την ειρήνη του κόσμου, παρηγοριά, ελπίδα και προσδοκία”. Μιλώντας για τον εορτασμό της σημερινής επετείου, επισήμανε ότι η αλλαζονεία γεννά τον πόλεμο.

Αναφερόμενος στο έργο του Οικουμενικού Πατριάρχη, τόνισε ότι “τα χέρια του κ. Βαρθολομαίου ειρηνεύουν αδιάκοπα”, ενώ πρόσθεσε ότι “ο Πατριάρχης Σερβίας βαδίζει ειρηνικά δίπλα σας ευαγγελιζόμενος την ειρήνη και την ενότητα”.

Ο Πατριάρχης Σερβίας κ. Ειρηναίος, από την πλευρά του, υπογράμμισε τη σημασία της Θεσσαλονίκης για την Εκκλησία της Σερβίας καθώς η πόλη προσέφερε τους αδελφούς Κύριλλο και Μεθόδιο, τους φωτιστές των Σλάβων.

Έκανε, ακόμη, ιστορική αναδρομή στα γεγονότα του Α΄ Παγκοσμίου Πολέμου και τις συνέπειές του για τη Σερβία καθώς και τους νεκρούς της που είναι θαμμένοι στα συμμαχικά νεκροταφεία Ζέιτελνικ της Θεσσαλονίκης.

Μηνύματα ειρήνης και Ανάστασης έδωσε ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ. Βαρθολομαίος στη δική του ομιλία. “Από τους σταυρούς του Ζέιτελνικ καταλαβαίνουμε τη δίψα για αιωνιότητα. Πιστός Χριστιανός και νεκρός δεν γίνεται. Είναι αντίφαση. Ο θάνατος καταργήθηκε με την Ανάσταση του Κυρίου”, τόνισε ο κ. Βαρθολομαίος.

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης μίλησε, ακόμη, για τη βαρβαρότητα και τα δεινά που υπέστησαν οι άνθρωποι από “τα συνήθη επακόλουθα του πολέμου”. “Το συμμαχικό κοιμητήριο διαλαλεί πόσο φθηνή καταντά η πολύτιμος εικόνα του Θεού ο άνθρωπος”, είπε χαρακτηριστικά.

Στο τέλος του πατριαρχικού συλλείτουργου, τελέστηκε μνημόσυνο για τα θύματα του Α΄ Παγκοσμίου Πολέμου, παρουσία εκπροσώπων της κυβέρνησης και της πολιτικής και στρατιωτικής ηγεσίας της πόλης. Ανάμεσά τους η Υπουργός Μακεδονίας Θράκης κ. Κατερίνα Νοτοπούλου και ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας κ. Απόστολος Τζιτζικώστας.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το αρχικό πρόγραμμα των εορτασμών για την επέτειο εκατό χρόνων από τη λήξη του Α΄ Παγκοσμίου Πολέμου προέβλεπε το πατριαρχικό συλλείτουργο να τελεστεί στον υπαίθριο χώρο των συμμαχικών κοιμητηρίων Ζέιτελνικ. Ωστόσο, οι καιρικές συνθήκες που επικρατούν σήμερα στη Θεσσαλονίκη δεν το επέτρεψαν.

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΓΙΑ ΣΥΝΕΧΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

Τελευταίες αναρτήσεις:

ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ