Σάββατο 27 Απριλίου 2024 | 5:04

Πατριάρχης Βουκουρεστίου: “H εξομολόγηση είναι η πνευματική ιατρική”

ORTHODOXTV.GR

Γνωρίστε την Ορθόδοξη Εκκλησιαστική Τηλεόραση και δείτε τις προτάσεις της.

Δεκαπέντε ιερείς από την Αρχιεπισκοπή του Βουκουρεστίου έλαβαν χθες την χειροθεσία πνευματικού και ευλογία από τον Πατριάρχη Δανιήλ στο ιστορικό εκκλησάκι του Αγίου Γεωργίου της Πατριαρχικής κατοικίας.

Ο Πατριάρχης Δανιήλ εξήγησε ότι ο ιερέας δεν είναι κάποιος που λύνει τις αμαρτίες, αλλά ένας πνευματικός σύμβουλος και γιατρός.

Ο Πατριάρχης τόνισε ότι οι νέες πνευματικοί έχουν το δικαίωμα να τελέσουν την Μυστήριο της εξομολόγησης, σύμφωνα με τους κανόνες της Ορθόδοξης Εκκλησίας και των Πατέρων της Εκκλησίας.

Τόνισε, επίσης, ότι η εξουσία «του δεσμείν και λύειν», του να συγχωρούν ή όχι τις αμαρτίες των ανθρώπων, είναι θεϊκό επειδή προέρχεται από τον Ιησού Χριστό. Το μυστήριο δεν είναι ανθρώπινη επινόηση, αλλά δωρεά του Αναστημένου Χριστού μας, εντολή στους Μαθητές Του μετά την Ανάσταση.

Όσον αφορά την εξουσία του δεσμείν τις αμαρτίες, ο Πατριάρχης υπενθύμισε ότι εξομολόγος χρησιμοποιεί αυτή την εξουσία με την αναβολή βαπτίσματος ή της Κοινωνίας μέχρι ο μετανοήσας να είναι έτοιμος πνευματικά να συμμετάσχει στα μυστήρια της Εκκλησίας.

Επεσήμανε ότι “Ως ασθενής ο άνθρωπος επιλέγει έναν γιατρό, έτσι δεν είναι επαρκώς προετοιμασμένος για την κοινωνία με το Σώμα και το Αίμα του Κυρίου” πρόσθεσε.

Τέλος, ο Πατριάρχης Δανιήλ επέμεινε χαρακτήρα της ιατρικής πνευματική της εξομολογήσεως, καταλήγοντας στο συμπέρασμα ότι ο εξομολόγος ιερεύς πρέπει να κάνει ορθή διάγνωση στο πλαίσιο εντός του οποίου διαπράχθηκε αμαρτία, λαμβάνοντας υπόψη την ηλικία και την πνευματική μετάνοια του ατόμου.

Οι νέοι πνευματικοί έλαβαν από τον Πατριάρχη Δανιήλ ένα σταυρό ευλογίας και ένα ευχολόγιο.

Πηγή: Basilica.ro

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΓΙΑ ΣΥΝΕΧΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

Τελευταίες αναρτήσεις:

ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ