Τρίτη 19 Μαρτίου 2024 | 12:29

Βίντεο του BBC: Το ιερό του ελληνορθόδοξου ναού που γλίτωσε «σχεδόν άθικτο» από την έκρηξη στη Βηρυτό

ORTHODOXTV.GR

Γνωρίστε την Ορθόδοξη Εκκλησιαστική Τηλεόραση και δείτε τις προτάσεις της.

Η ελληνική ορθόδοξη εκκλησία του Αγίου Δημητρίου στη Βηρυτό αποτελεί το θέμα ενός βίντεο του BBC, με το βρετανικό δίκτυο να σημειώνει ότι η «επιβίωση» του ιερού από την πανίσχυρη έκρηξη φέρνει ελπίδα.

Σύμφωνα με το BBC, o συγκεκριμένος ναός στη γειτονιά Αχράφιεχ απέχει λιγότερο από ένα χιλιόμετρο από το σημείο που σημειώθηκε η έκρηξη στο λιμάνι, η οποία στοίχισε δεκάδες ανθρώπινες ζωές.

Ο πάτερ Youil Nassif περιγράφει στη ρεπόρτερ του BBC το θέαμα που αντίκρυσε μπαίνοντας στην εκκλησία για να ελέγξει τη ζημιά, το οποίο ήταν αρχικά αποκαρδιωτικό, αφού το κεντρικό κλίτος (δηλαδή ο κυρίως ναός) είχε υποστεί μεγάλες ζημιές. Πλησιάζοντας όμως στο ιερό διαπίστωσε κάτι απίστευτο: Ο χώρος αυτός ήταν σχεδόν άθικτος, ενώ το καντήλι που υπήρχε στην Αγία Τράπεζα παρέμενε αναμμένο.

«Προστατευμένος από το εικονοστάσι, ο ιερός αυτός χώρος ήταν σχεδόν “αλώβητος”, συμπεριλαμβανομένου και ενός καντηλιού που δεν είχε σβήσει κατά την έκρηξη», αναφέρει το BBC στο συνοδευτικό κείμενο του βίντεο, που περιλαμβάνει και σκηνές από τις κάμερες ασφαλείας του ναού για του λόγου το αληθές.

«Αποκαλέστε με αν θέλετε αφελή, αλλά ένιωσα ότι ήταν απίστευτο. Ένιωσα σαν να ήταν ένα μήνυμα από τον Θεό, που έλεγε “θα είμαι στα πλευρό σας, θα τα καταφέρουμε”», αναφέρει ο πάτερ Nassif. Περιγράφοντας τι ακριβώς συνέβη εκείνη την ημέρα, εξηγεί: «Έφυγα από την εκκλησία με τα παιδιά μου δώδεκα λεπτά πριν από την έκρηξη. Κατευθυνόμασταν σπίτι όταν συνέβη, έτσι έφτασα σπίτι, άφησα εκεί τα παιδιά μου και γύρισα πίσω στον ναό για να ελέγξω την κατάσταση. Όταν έφτασα σοκαρίστηκα. Όπως μπορείτε να δείτε από τις εικόνες και το βίντεο, η εκκλησία καταστράφηκε. Έπειτα προχώρησα προς το ιερό. Όταν μπήκα μέσα, εξεπλάγην, αφού ήταν άθικτο. Μπορείτε να το δείτε στις εικόνες και το βίντεο. Το δισκοπότηρο ήταν στη θέση του, μπορείτε να δείτε την βίβλο και ακόμα και το καντήλι που δεν κουνήθηκε. Βλέπετε τα λείψανα των Αγίων και τα άλλα σκεύη… Ούτε καν το τζάμι δεν έσπασε».

Όπως τόνισε ο ιερέας, σε περιόδους κρίσεων αναζητάμε σημάδια από τον Θεό, για ένα φως που θα εμφανιστεί στο σκοτάδι. «Ένιωσα ότι αυτό ήταν ένα σημάδι» καταλήγει ο ιερέας, καλώντας όλους τους πιστούς στην πόλη και όχι μόνο να προσευχηθούν. «Είμαστε σε πολύ άσχημη κατάσταση, σας παρακαλούμε προσευχηθείτε για εμάς», λέει χαρακτηριστικά.

Δείτε το βίντεο κάνοντας κλικ εδώ

Πηγή: protothema.gr

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΓΙΑ ΣΥΝΕΧΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

Τελευταίες αναρτήσεις:

ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ