Κυριακή 1 Οκτωβρίου 2023 | 12:17

ΣΥΖΗΤΗΣΑΝ ΘΕΜΑΤΑ ΘΡΗΣΚΕΥΤΙΚΟΥ ΚΑΙ ΠΡΟΣΚΥΝΗΜΑΤΙΚΟΥ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ

Συνάντηση Αρχιεπισκόπου Αθηνών με την πρόεδρο του Ε.Ο.Τ. και με φοιτητές της Θεολογίας

ORTHODOXTV.GR

Γνωρίστε την Ορθόδοξη Εκκλησιαστική Τηλεόραση και δείτε τις προτάσεις της.

18,991ΥποστηρικτέςΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ FACEBOOK

Στην σημασία του Θρησκευτικού-Προσκυνηματικού τουρισμού και σε θέματα συνεργασίας αναφέρθηκαν κατά την συνάντηση που είχαν σήμερα το μεσημέρι ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών κ. Ιερώνυμος με την πρόεδρο του ΕΟΤ κ. Άντζελα Γκερέκου.

«Είχα την μεγάλη τιμή και χαρά να συναντηθώ με τον Αρχιεπίσκοπο και να συζητήσουμε για θέματα τα οποία προάγουν την θρησκευτικότητα του τόπου, αλλά και πώς μπορεί να αξιοποιηθεί περισσότερο ο θρησκευτικός τουρισμός, αφού οι επισκέπτες στην χώρα έχουν πολλά να δουν και να βιώσουν μοναδικές εμπειρίες μέσα από την πνευματικότητα» τόνισε, αμέσως μετά την συνάντηση η κ. Γκερέκου και συμπλήρωσε ότι «μιλήσαμε για το ιστορικό κέντρο της Αθήνας. Στόχος του Ε.Ο.Τ., των συναρμοδίων υπουργείων και του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών είναι να συμπράξουμε -με την ευχή του Αρχιεπισκόπου-, ώστε να αναδειχθούν οι θρησκευτικές διαδρομές με τον υπέροχο πολιτιστικό και ιστορικό πλούτο που διαθέτουν».

Ο Αρχιεπίσκοπος σημείωσε ότι ήταν πολύ όμορφο το θέμα συζήτησης, αφού ο Προσκυνηματικός τουρισμός είναι ένα κομμάτι που διαρκώς αναπτύσσεται με την βοήθεια της Πολιτείας και της Εκκλησίας. «Η συζήτηση περιστράφηκε γύρω από την παλιά Αθήνα, το πατρικό σπίτι της Αγίας Φιλοθέης, το οποίο είναι το παλαιότερο σπίτι στην Πλάκα, τα μοναστήρια και τα προσκυνήματα τους» υπογράμμισε ο Αρχιεπίσκοπος και επεσήμανε ότι ο Προσκυνηματικός τουρισμός αναπτύσσεται και «βοηθά τον επισκέπτη που θέλει από το ταξίδι του να βγάλει κάτι για την ψυχή του και την ανάπαυσή του». Παράλληλα, αναφέρθηκε στην συνεργασία που υπάρχει με τον Ε.Ο.Τ. εκφράζοντας την πεποίθηση ότι θα συνεχιστεί και θα έχει καλά αποτελέσματα.

Φοιτητές Θεολογίας και Μαθητές Δημοτικού στον Αρχιεπίσκοπο

Στις σχέσεις Εκκλησίας-Πολιτείας, στην αξιοποίηση της εκκλησιαστικής περιουσίας, καθώς και στα ζητήματα του εφημεριακού κλήρου και των εκκλησιαστικών σχολείων αναφέρθηκε ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών κ. Ιερώνυμος κατά την συνάντηση που είχε στη συνέχεια με φοιτητές του Τμήματος Θεολογίας του ΕΚΠΑ. Οι περίπου πενήντα φοιτητές συνοδεύονταν από εκπαιδευτικούς και τον Διδάσκοντα π. Χριστόφορο Χρόνη.

Ο Αρχιεπίσκοπος εξέφρασε την χαρά του για την επίσκεψη των φοιτητών και την δυνατότητα ανταλλαγής απόψεων. Μίλησε για το Τμήμα της Σχολής καθώς και για τις προοπτικές και τις δυνατότητες που υπάρχουν, ενώ αναφέρθηκε στις εκκλησιαστικές σχολές και στα ζητήματα εκπαίδευσης γενικότερα, όπως και για τις προσπάθειες και την αγωνία που υπάρχει από την πλευρά της Εκκλησίας. Κάλεσε τους φοιτητές να υπάρχει επικοινωνία, διότι, όπως υπογράμμισε, πρόκειται για ένα απαραίτητο στοιχείο στην εποχή μας.

Σε ερώτηση φοιτητή για το θέμα του πολέμου στην Ουκρανία ο Αρχιεπίσκοπος εξέφρασε τον προβληματισμό του και σημείωσε ότι ο εγωισμός και ο εγωκεντρισμός είναι αυτά που βάζουν φωτιά για να συνεχίζεται η εμπόλεμη κατάσταση. Δήλωσε, επίσης, την ανησυχία του για το θέμα των Βαλκανίων, ενώ σε άλλο σημείο αναφέρθηκε στην αναγνώριση της Εκκλησίας της Αχρίδος, καθώς και στο ζήτημα της εκκλησιαστικής περιουσίας και στις σχέσεις Εκκλησίας-Πολιτείας. Τόνισε πως «η Εκκλησία είναι η μάνα του Γένους και η μάνα δεν διώχνει το παιδί της. Τώρα, αν προκύψει κάποιος χωρισμός, η Εκκλησία πρέπει να είναι έτοιμη. Με πολλούς τρόπους η Πολιτεία ξεγέλασε την Εκκλησία και άρπαξε την περιουσία της και πλέον έχει μείνει μόνο ένα 4%. Ωστόσο, αν αυτό το μικρό ποσοστό μπορέσουμε να το αξιοποιήσουμε θα κάνουμε μία Εκκλησία αυτοδύναμη», ενώ σε άλλο σημείο αναφέρθηκε στο ζήτημα των θέσεων των εφημερίων. Επιπροσθέτως, μίλησε, για το πολυποίκιλο έργο της Εκκλησίας στον φιλανθρωπικό, κοινωνικό και πνευματικό τομέα.

Φωτογραφίες: Χρήστος Μπόνης

Νωρίτερα τον Αρχιεπίσκοπο επισκέφθηκαν μαθητές της ΣΤ΄ τάξης του 91ου Δημοτικού Σχολείου Αθηνών συνοδευόμενα από τους Δασκάλους τους και τον υπεύθυνο νεότητας της ενορίας του Αγίου Αρτεμίου Αθηνών, Αρχιμανδρίτη Μελέτιο Μπουντούρη. Οι μαθητές ευχαρίστησαν τον Μακαριώτατο που ανταποκρίθηκε στο αίτημα τους να τον επισκεφθούν και εξέφρασαν την χαρά τους για την συνάντηση και τον σεβασμό τους προς το πρόσωπό του.

Ο Αρχιεπίσκοπος από την πλευρά του καλωσόρισε τους μαθητές και τις μαθήτριες τονίζοντας πως πάντοτε η επικοινωνία με τα παιδιά φέρνει χαρά και ελπίδα, γιατί το κάθε παιδί είναι μια ελπίδα για την οικογένεια, την κοινωνία, την πατρίδα. Κάλεσε τους μαθητές να αγωνίζονται και τους εκπαιδευτικούς καλλιεργούν στα παιδιά τον ενθουσιασμό, ώστε να αποδίδουν καρπούς, ενώ ευχήθηκε σε όλους υγεία και δύναμη.

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΓΙΑ ΣΥΝΕΧΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

Τελευταίες αναρτήσεις:

ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ