Σάββατο 27 Απριλίου 2024 | 12:14

ΤΙ ΑΝΕΦΕΡΑΝ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΕΩΣ ΚΑΙ ΔΙΔΥΜΟΤΕΙΧΟΥ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΟΡΥΦΑΙΟ ΕΡΜΗΝΕΥΤΗ

Χρόνης Αηδονίδης: Την Τετάρτη στα Βριλλήσια η κηδεία του

ORTHODOXTV.GR

Γνωρίστε την Ορθόδοξη Εκκλησιαστική Τηλεόραση και δείτε τις προτάσεις της.

Την Τετάρτη 25 Οκτωβρίου στις 11 το πρωί στον ιερό ναό Αναλήψεως Βριλησσίων θα τελεστεί η εξόδιος ακολουθία του κορυφαίου δασκάλου της θρακιώτικης παραδοσιακής μουσικής Χρόνη Αηδονίδη που έφυγε από τη ζωή χθές σε ηλικία 95 ετών.

Ο Χρόνης Αηδονίδης γεννήθηκε στις 23 Δεκεμβρίου 1928 στην Καρωτή Διδυμοτείχου, όπου και μυήθηκε στον κόσμο της παραδοσιακής μουσικής, πρώτα από τη μητέρα του, έπειτα από τον ιερέα πατέρα του, από τον οποίο διδάχθηκε βυζαντινή μουσική, και αργότερα από τον δάσκαλο Μιχάλη Κεφαλοκόπτη.

Το 1950 εγκαταστάθηκε με τους γονείς του στην Αθήνα, όπου συνέχισε και ολοκλήρωσε τις σπουδές του στη βυζαντινή μουσική, στο Ελληνικό Ωδείο, κοντά στον μεγάλο δάσκαλο Θεόδωρο Χατζηθεοδώρου. Το 1953 γνώρισε τον λαογράφο Πολύδωρο Παπαχριστοδούλου, ο οποίος του πρότεινε να συμμετάσχει στην εκπομπή του «Θρακικοί Αντίλαλοι», στο κρατικό ραδιόφωνο.

Από το 1957 ανέλαβε τακτική εβδομαδιαία εκπομπή στο ραδιόφωνο, προβάλλοντας το μουσικό θησαυρό της πατρίδας του, της Θράκης. Ο Χρόνης Αηδονίδης είχε μια πλούσια δισκογραφία, με τα ωραιότερα τραγούδια της Θράκης, βόρειας, ανατολικής και δυτικής. Έχει λάβει μέρος σε εκατοντάδες εκδηλώσεις στην Ελλάδα και στο εξωτερικό.

Αλεξανδρουπόλεως: Ο Χρόνης Αηδονίδης εκτόξευσε τη θρακιώτικη ψυχή στα ύψη

«Ένας άρχοντας του θρακικού πολιτισμού και της εβρίτικης ιδιοπροσωπίας έφυγε για τα μέρη του Χριστού, τον οποίο αγαπούσε με απόλυτη εμπιστοσύνη και έψαλε με αγάπη και λατρεία. Η ευγενική του προσωπικότητα θα μας λείψει, όμως άφησε ανεξίτηλα σημεία στη ζωή μας. Κάθε συναναστροφή μαζί του απέπνεε, από πλευράς του, ευγένεια, καλοσύνη, παραχωρητικότητα στον συνομιλητή του και διάθεση αποδοχής. Αυτή ήταν η έμφυτη καλλιέργεια του χαρακτήρα του. Είμαι βέβαιος ότι η χορεία των αγγέλων τον υποδέχεται με τη μουσική της χαράς και της ομορφιάς του Αγίου Πνεύματος στον Παράδεισο», ανέφερε χαρακτηριστικά ο μητροπολίτης Αλεξανδρουπόλεως Άνθιμος.

Διδυμοτείχου: Πάντοτε διατηρούσε ζωντανή τη σχέση του με τον τόπο της καταγωγής του

«Ο Χρόνης Αηδονίδης πάντοτε διατηρούσε ζωντανή και στενή τη σχέση του με τον τόπο της καταγωγής του και εμπιστεύθηκε στην Ιερά Μητρόπολη ένα πολύτιμο και σπάνιο μέρος από το Αρχείο του, το οποίο εκτίθεται στον ιδικά διαμορφωμένο κεντρικό χώρο του Πνευματικού Κέντρου του Ιερού Καθεδρικού Ναού Παναγίας Ελευθερωτρίας Διδυμοτείχου, που φέρει και το όνομά του».

«Σεμνύνεται επίσης η τοπική Εκκλησία διότι ο Χρόνης Αηδονίδης αγάπησε τον τόπο του, προέβαλε την πλούσια πολιτιστική του παράδοση, αφήνοντας τέσσερεις γενιές μαθητών του ανά το Πανελλήνιο, μεταξύ των οποίων τον εκλεκτό μουσικοδιδάσκαλο Χρήστο Κισσούδη, στενό συνεργάτη της Ιεράς Μητροπόλεως», επισημαίνει σε ανακοίνωσή του ο μητροπολίτης Διδυμοτείχου Δαμασκηνός.

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΓΙΑ ΣΥΝΕΧΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

Τελευταίες αναρτήσεις:

ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ