Σάββατο 4 Μαΐου 2024 | 21:16

Η ΧΕΙΡΟΤΟΝΙΑ ΜΕΤΑΔΟΘΗΚΕ ΖΩΝΤΑΝΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΟΡΘΟΔΟΞΗ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣΤΙΚΗ ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ

Χαλκίδα: Η χειροτονία του επισκόπου Σκοπέλου Νικοδήμου (ΒΙΝΤΕΟ)

ORTHODOXTV.GR

Γνωρίστε την Ορθόδοξη Εκκλησιαστική Τηλεόραση και δείτε τις προτάσεις της.

Παρουσία του Αρχιεπισκόπου Αθηνών κ. Ιερωνύμου τελέσθηκε σήμερα το πρωί στον πανηγυρίζοντα μητροπολιτικό ναό του Αγίου Δημητρίου Χαλκίδος η εις επίσκοπον χειροτονία του επισκόπου Σκοπέλου κ. Νικοδήμου και κατόπιν το αρχιερατικό συλλείτουργο.


ΔΕΙΤΕ ΠΛΟΥΣΙΟ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΚΟ ΥΛΙΚΟ ΣΤΟ ORTHODOXIA INFOTO ΠΑΤΩΝΤΑΣ ΕΔΩ

Συλλειτουργοί του Μακαριωτάτου ήταν οι Μητροπολίτες Σύρου κ. Δωρόθεος, Κορίνθου κ. Διονύσιος, Μεσσηνίας κ. Χρυσόστομος, Φθιώτιδος κ. Συμεών, Θεσσαλονίκης κ. Φιλόθεος, Γόρτυνος κ. Νικηφόρος Φαναρίου κ. Αγαθάγγελος και ο οικείος Ποιμενάρχης, Χαλκίδος κ. Χρυσόστομος.

Κατά τη διάρκεια της χειροτονίας και της θείας λειτουργίας συμπροσευχήθηκαν οι Μητροπολίτες Μονεμβασίας και Σπάρτης κ. Ευστάθιος, Φλωρίνης κ. Ειρηναίος και οι Επίσκοποι Κεγχρεών κ. Αγάπιος και Λακεδαιμονίας κ. Θεόφιλος, οι εψηφισμένοι Επίσκοποι Ταλαντίου κ. Επιφάνιος Σταυροπηγίου κ. Αλέξιος, πλειάδα Κληρικών και μοναστικές αδελφότητες, εντός και εκτός της τοπικής εκκλησίας.

Πριν τη χειροτονία του ο Θεοφιλέστατος κ. Νικόδημος εξεφώνησε τον χειροτονητήριο λόγο του όπου μεταξύ άλλων σημείωσε πως “γνωρίζω ότι και το δικό μου ταξίδι δεν είναι εύκολο. Θα είναι κουραστικό και με μεγαλύτερες υπευθυνότητες τώρα πιά. Όμως, ο άνθρωπος δεν βασίζεται μόνο στο δικό του βιολογικό ρολόι. Εμείς έχουμε το κάτι άλλο που μας δίνει το κουράγιο για να συνεχίσουμε τον αγώνα μας. Έχουμε τη δύναμη που αντλούμε από την πίστη μας στον Τριαδικό Θεό, ώστε να συνεχίσουμε το ταξίδι μας μέχρι την ολοκλήρωσή του που δεν είναι άλλη από την προσδοκία μας για την ανάστασή μας και την αιώνια ζωή, τα οποία και ομολογούμε στο Σύμβολο της Πίστεώς μας.

Όπως λοιπόν τα χελιδόνια, έτσι κι εμείς οι χριστιανοί έχουμε το δικό μας μεγάλο πνευματικό ταξίδι. Κι όπως τα χελιδόνια έχουν τον οδηγό τους, έτσι κι εμείς έχουμε τον πρώτο Αρχιερέα Χριστό, το θείον και Παράκλητον Άγιον Πνεύμα, και εν συνεχεία, τους Αρχιερείς μας για να μας οδηγούν, δίνοντάς μας κουράγιο (με το δυνατό πέταγμά τους) να τους ακολουθήσουμε. Όργανον Θεού είναι ο Αρχιερεύς, τεταγμένο εις το «πτερώσαι ψυχήν, αρπάσαι κόσμου και δούναι Θεώ»,  να δώσουμε φτερά στην ψυχή, να την αρπάξουμε από τον κόσμο και να τη δώσουμε στον Θεό, κατά τον Άγιο Γρηγόριο τον Θεολόγο. 

“Αυτό είναι το έργο που καλούμε σήμερα να αναλάβω. Γνωρίζω ότι από σήμερα δεν έχω μόνο να ανταπεξέλθω στις δικές μου ανάγκες, βιοτικές και πνευματικές. Από σήμερα θέτω τη ζωή μου και τη δύναμή μου στην οικογένεια των Αρχιερέων της Εκκλησίας μας, για να γίνω κι εγώ ελάχιστος βοηθός στο μεγάλο λογικό ποίμνιο των χριστιανών αδελφών μου”, κατέληξε ο θεοφιλέστατος.

Αμέσως μετά, ο Αρχιεπίσκοπος κ. Ιερώνυμος, απευθυνόμενος στο νέο Επίσκοπο του ανέπτυξε την ιστορία της Επισκοπής Σκοπέλου και με την παρήχηση της εννοίας σκόπελος, δηλαδή εμπόδιο, του επέστησε την προσοχή έναντι των εμποδίων της νέας του αρχιερατικής διακονίας και του εκμυστηρεύθηκε τους τρόπους αποφυγής τους όπως η Ιερά Παράδοση και το αλάνθαστο εμπειρικό βίωμα των αγίων της Εκκλησίας υποδεικνύουν.

Επίσης του ενεπιστεύθη ότι έργο του Επισκόπου είναι η υποστήριξη των πιστών, με το κήρυγμα της ελπίδας, πως ο μέγας σκόπελος του εγωισμού και του θανάτου προσπελάζεται μόνο όταν εμπιστευθούμε απόλυτα τον υποδείξαντα την ταπείνωση, ως αρίστη οδό και νικητή του θανάτου, τον Κύριό μας Ιησού Χριστό.

Ο Μακαριώτατος συνεχάρη τον Επίσκοπο Σκοπέλου κ. Νικόδημο, του ευχήθηκε να συνεχίσει με τον ίδιο ζήλο στον δρόμο της αρετής και της θυσιαστικής αγάπης, ενώ του πρόσφερε ως ευλογία ένα αρχιερατικό εγκόλπιο.

Να σημειωθεί, ότι τόσο το αρχιερατικό συλλείτουργο όσο και η χειροτονία μεταδόθηκαν ζωντανά από την Ορθόδοξη Εκκλησιαστική Τηλεόραση.

ΔΕΙΤΕ ΠΛΟΥΣΙΟ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΚΟ ΥΛΙΚΟ ΣΤΟ ORTHODOXIA INFOTO ΠΑΤΩΝΤΑΣ ΕΔΩ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΓΙΑ ΣΥΝΕΧΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

Τελευταίες αναρτήσεις:

ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ