Σάββατο 27 Απριλίου 2024 | 2:32

Βυζαντινός ναός 1500 ετών δημιουργεί μυστήριο στο Ισραήλ

ORTHODOXTV.GR

Γνωρίστε την Ορθόδοξη Εκκλησιαστική Τηλεόραση και δείτε τις προτάσεις της.

Πέπλο μυστηρίου καλύπτει μέχρι στιγμής τον βυζαντινό ναό, αφιερωμένο στον «Ένδοξο Μάρτυρα», που έφερε στο φως ανασκαφή της Ισραηλινής Αρχής Αρχαιοτήτων στην πόλη Μπέιτ Σεμές του Ισραήλ.

Περισσότερες πληροφορίες για την ταυτότητα του ένδοξου αυτού μάρτυρα δεν υπάρχουν ακόμη καθώς μέχρι στιγμής έχει αποκαλυφθεί μόνο μια ελληνική επιγραφή όπου γίνεται αναφορά στον αυτοκράτορα Τιβέριο Β’ Κωνσταντίνο ο οποίος, όπως συνάγεται από την εν λόγω επιγραφή, βοήθησε στην επέκταση του ναού.

Από το γεγονός ότι ο Τιβέριος συνετέλεσε στην επέκταση του ναού οι ερευνητές θεωρούν ότι αυτός χτίστηκε λίγες δεκαετίες πριν από το 578 με 582 μ. Χ. οπότε κυβέρνησε την αυτοκρατορία, ενδεχομένως στην εποχή του αυτοκράτορα Ιουστινιανού.

Τον ναό του «Ενδόξου Μάρτυρα» κοσμούσαν θαυμάσια ψηφιδωτά με παραστάσεις από τη φύση αλλά και με το έμβλημα της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας.

Ο διευθυντής της ανασκαφής, Βενιαμίν Στόρτσαν, στέκεται ιδιαίτερα στην ελληνική επιγραφή που βρέθηκε στον ναό, καθώς λίγες αντίστοιχες έχουν βρεθεί που να μαρτυρούν τη χρηματική βοήθεια της αυτοκρατορίας στην ανέγερση ναών.

Φωτογραφίες: jpost.com

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΓΙΑ ΣΥΝΕΧΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

Τελευταίες αναρτήσεις:

ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ