Παρασκευή 26 Απριλίου 2024 | 16:50

Βιέννη: Την ανακαίνιση του ναού όπου εκκλησιάζονταν Φεραίος, Υψηλάντης και Φιλικοί ξεκινά η μητρόπολη Αυστρίας

ORTHODOXTV.GR

Γνωρίστε την Ορθόδοξη Εκκλησιαστική Τηλεόραση και δείτε τις προτάσεις της.

Ένας από τους παλαιότερους και ιστορικούς ναούς της Ορθοδοξίας στη Διασπορά, ο ναός του Αγίου Γεωργίου στη Βιέννη, που, στη σημερινή του μορφή, χρονολογείται από το 1806 και στον οποίο εκκλησιάζονταν ο Ρήγας Φεραίος, ο Αλέξανδρος Υψηλάντης και μέλη της Φιλικής Εταιρείας, χρήζει επιτακτικά αναγκαίας ανακαίνισης και την πρωτοβουλία προς τούτο αναλαμβάνει τώρα η Ιερά Μητρόπολη Αυστρίας, σε συνεννόηση με την Κοινότητα Αγίου Γεωργίου.

Ο ναός που βρίσκεται στην Οδό Ελλήνων, στο κέντρο της αυστριακής πρωτεύουσας και είναι άρρηκτα συνδεδεμένος με την ιστορία των εκεί Ελλήνων και του νεότερου Ελληνικού Εθνους, έχοντας εμφανή τα σημάδια της φθοράς από το χρόνο, παρουσιάζει τελευταίως στατικά προβλήματα στον τρούλο και στο ιερό, που καθιστούν πλέον επιτακτικά αναγκαία μία παρέμβαση, καθώς η τελευταία ανακαίνισή του είχε πραγματοποιηθεί πριν από σχεδόν 120 χρόνια, το 1898 με χορηγία της οικογένειας Δούμπα.

Όπως τονίζει σε δηλώσεις του στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων στη Βιέννη, ο Μητροπολίτης Αυστρίας – Εξαρχος Ουγγαρίας και Μεσευρώπης, Αρσένιος, η Μητρόπολη, σε συνεννόηση με την Κοινότητα Αγίου Γεωργίου, αποφάσισε να αναλάβει τα έξοδα ανακαίνισης ευελπιστώντας ότι ευσεβείς Χριστιανοί, φιλοπάτριδες Ελληνες θα ευαισθητοποιηθούν και θα συνδράμουν αυτή την πρωτοβουλία.

Σύμφωνα με τον Μητροπολίτη, σε περίοδο κρίσης και όταν όλοι ομιλούν υποτιμητικά για την Ελλάδα, οι Ελληνες της Βιέννης πιστεύουν ότι μπορούν ακόμη και σήμερα να μεγαλουργήσουν, να αναδείξουν τα μνημεία των προγόνων τους και να συνεχίσουν την ένδοξη ιστορία σε αυτό τον χώρο, στην καρδιά της Ευρώπης, εκεί όπου οι Ελληνες μεγαλούργησαν, εκεί όπου έδρασαν ο Φεραίος, ο Σίνας, οι Δουμπαίοι, ο Κάραγιαν και τόσοι άλλοι επιφανείς Ελληνες.

Η Κοινότητα του Αγίου Γεωργίου (η Αδελφότητα των Ελλήνων Ορθοδόξων Οθωμανών Υπηκόων, όπως αποκαλούνταν τότε) φέρεται να ιδρύθηκε το 1683 στη Βιέννη, τότε πρωτεύουσα της Αυστροουγγρικής Αυτοκρατορίας, από Έλληνες με οθωμανική υπηκοότητα, κυρίως εμπόρους.

Ο ναός τους του Αγίου Γεωργίου, στον οποίο τα μέλη της Κοινότητας ασκούσαν τα θρησκευτικά τους καθήκοντα και ο οποίος κατέστη κέντρο της πνευματικής τους ζωής, φιλοξενήθηκε αρχικά σε άλλα κτίρια, για να ανεγερθεί στη σημερινή του μορφή, στην Οδό των Ελλήνων, το 1806, διαθέτοντας μέχρι σήμερα έργα επιφανών καλλιτεχνών μεγάλης αξίας, όπως εικόνες του Κωνσταντίνου Παρθένη.

Επιθυμία της Μητρόπολης είναι, όπως σημειώνει ο κ. Αρσένιος, μετά από τη σχετική αδειοδότηση, να ολοκληρωθεί το έργο ανακαίνισης του ναού με τη συνεργασία και τη χορηγία Ελλήνων – σύγχρονων ευεργετών – και να καταστεί δυνατή και η αγιογράφηση του τρούλου του, για να παραδοθεί στις επόμενες γενιές με νέα λάμψη, δίνοντας μήνυμα αισιοδοξίας από την καρδιά της Ευρώπης.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ- ΜΠΕ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΓΙΑ ΣΥΝΕΧΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

Τελευταίες αναρτήσεις:

ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ