Η Λαμπροτρίτη στο Ιβηρίτικο Μετόχι της Πορταϊτισσας στην Κηφισιά (VIDEO)

Στο Ιερό Ησυχαστήριο της Παναγίας της Πορταΐτισσας και του Αποστόλου Ανδρέα, Μετόχι της Ιεράς Μονής Ιβήρων Αγίου Όρους, στην περιοχή της Νέας Κηφισιάς, εορτάζεται ετησίως την Τρίτη της Διακαινησίμου, το θαυμαστό γεγονός της εύρεσης της Ιεράς Εικόνας της Παναγίας της Πορταΐτισσας στο Άγιο Όρος.

Έτσι και σήμερα εορτάστηκε με κάθε μεγαλοπρέπεια η εορτή που με τον Μητροπολίτη Κηφισίας, Αμαρουσίου και Ωρωπού Κύριλλο να προεξάρχει της Αναστάσιμης Θείας λειτουργίας.

Συνεορτάστηκαν επίσης οι Άγιοι νεομάρτυρες Ραφαήλ, Νικόλαος & Ειρήνη εκ της Θέρμης της Λέσβου καθώς και ο μαρτυρικός Πατριάρχης Γρηγόριος ο Ε’, ο οποίος συνδέεται με τη Μονή Ιβήρων καθώς εκεί βρέθηκε ύστερα από την τρίτη εξορία του από τον Πατριαρχικό Θρόνο όπου και παρέμεινε επί μια επταετία.

Συλλειτούργησαν μαζί του ο Γενικός Αρχιερατικός Επίτροπος της Μητροπόλεως π. Χρίστος Κυριακόπουλος, καθώς και ο Ιεροκήρυκας της Μητροπόλεως Αρχιμανδρίτης Νικάνωρ Καραγιάννης ο οποίος κήρυξε τον θείο λόγο.

Ο π. Νικάνωρ μεταξύ άλλων αναφέρθηκε στο σημερινό Ευαγγέλιο της πορείας των μαθητών προς τους Εμμαούς, τονίζοντας την αδυναμία των μαθητών να αναγνωρίσουν τον Αναστημένο Χριστό.

“Πράγματι μετά την Ανάσταση, ο Χριστός κρύβει την σωματική του μορφή. Ο Ιησούς Χριστούς δεν θα αναγνωρίζεται πια, παρά μόνο. με τα μάτια της πίστης”.

” Κύριε, άνοιξον ημίν, τους της πίστεως οφθαλμούς για δούμε το μαρτύριο των σήμερα εορταζομένων νεομαρτύρων Ραφαήλ, Νικολάου & Ειρήνης αλλά και του Αγίου Γρηγορίου του Ε’ Κωνσταντινουπόλεως, να δούμε τον αγώνα των ασκητών, τα θαύματα των Αγίων, τις επεμβάσεις του Θεού στη ζωή μας”.

Η ίδια η πίστη συνέχισε ο π. Νικάνωρ, “είναι ένα δώρο του Θεού στη ζωή μας, που μας φορτώνει με την ευθύνη να ομολογούμε την Αλήθειά Του, σε πείσμα της απάτης και της απιστίας του κόσμου τούτου. Της πίστεως που φυλακίζει τον άνθρωπο στα όρια της λογικής και δεν τον αφήνει να δει πέρα από τα σύνορα των αισθήσεων και της επιστήμης, όπως κραυγαλέα λέει ο θόρυβος των ημερών”.

Ο Μητροπολίτης Κηφισίας, ευχήθηκε όπως τα δωρήματα της Αναστάσεως του Κυρίου να γεμίζουν τις καρδιές όλων των πιστών και η Υπεραγία Θεοτόκος η Πορταΐτισσα να προστατεύει και να περισκέπει την Ιερά Μονή και την πατρίδα μας στους δύσκολους καιρούς που διερχόμαστε.

Από την πλευρά του ο προϊστάμενος του Ησυχαστηρίου, Αρχιμανδρίτης Γερμανός Ιβηρίτης – Αδραχτάς, αναφέρθηκε στην πολυετή γνωριμία με τον Μητροπολίτη κ. Κύριλλο, από τον καιρό που ο Γέροντας ήταν εφημέριος στην Αγία Τριάδα Πειραιώς και ο Μητροπολίτης Κηφισίας, σπουδαστής Θεολογίας και τον ευχαρίστησε που για μια ακόμη χρονιά τίμησε το Μετόχι και τους εκκλησιαζόμενους με την παρουσία του στην πανήγυρη.