Σάββατο 27 Απριλίου 2024 | 8:53

Στο παρά 5΄ακυρώθηκε η συνάντηση των Πατριαρχών για το Κατάρ – Όλο το Παρασκήνιο

ORTHODOXTV.GR

Γνωρίστε την Ορθόδοξη Εκκλησιαστική Τηλεόραση και δείτε τις προτάσεις της.

Σε ναυάγιο φαίνεται πως οδηγήθηκε και αυτή τη φορά η προσπάθεια της να βρεθεί λύση στην κόντρα που έχει ξεσπάσει τον τελευταίο καιρό μεταξύ των Πατριαρχείων Αντιοχείας και Ιεροσολύμων για το θέμα της δικαιοδοσίας στο κράτος του Κατάρ.

Σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές του ορθοδοξία.info μέχρι και χθες το απόγευμα υπήρχε έντονη αισιοδοξία πως τελικά οι δύο Προκαθήμενοι θα μπορούσαν επιτέλους να καθίσουν στο ίδιο τραπέζι των συνομιλιών προκειμένου να λύσουν τη διαφορά τους. Η συνάντηση αυτή προγραμματίστηκε για σήμερα το πρωί στις 10:00.

Σύμφωνα με επιβεβαιωμένες πληροφορίες του orthodoxia.info τόσο υπουργός Eξωτερικών Νίκος Κοτζιάς όσο και ο αρμόδιος υφυπουργός για θέματα Eκκλησιών Γιάννης Αμανατίδης στις επαφές που είχαν με τους δύο Προκαθημένους κατόρθωσαν να αποσπάσουν την συναίνεση τους για αυτήν την συνάντηση.

Στην προγραμματισμένη συνάντηση είχε συμφωνηθεί οτι θα ήταν παρόντες οι δύο Πατριάρχες με τους συνεργάτες τους, ο Πατριάρχης Αλεξανδρείας και ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου ως παρατηρητές ενώ από πλευράς της ελληνικής κυβέρνησης θα ήταν ο υφυπουργός κ. Γιάννης Αμανατίδης

Στόχος ήταν να έρθουν οι δύο Εκκλησίες όσο πιο κοντά γίνεται ώστε να βρεθεί ακόμη και τελική λύση εάν αυτό ήταν εφικτό.

Είναι χαρακτηριστικό πως κλείστηκε ακόμη και αίθουσα στο ξενοδοχείο όπου πραγματοποιήθηκε η διεθνής διάσκεψη των Αθηνών προκειμένου οι Προκαθήμενοι ανενόχλητοι να κάνουν τις διαπραγματεύσεις τους.

Η αισιοδοξία ωστόσο άρχισε να χάνεται όταν χθες το απόγευμα μετά τη συνάντηση που είχε με τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο, ο Πατριάρχης Αντιοχείας Ιωάννης άλλαξε στάση. Ο ίδιος δεν παρέστη ούτε στην μουσική εκδήλωση που διοργανώθηκε στο περιθώριο της διασκέψεως αλλά ούτε και στο δείπνο που παρέθεσε προς τιμήν των Προκαθημένων και των ξένων αντιπροσώπων ο Έλληνας Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας.

Ενώ όλα ήταν έτοιμα για την έναρξη των συνομιλιών σήμερα, δεν κατέστη αδύνατο να υπάρξει η οποιαδήποτε επικοινωνία με την πλευρά του Πατριαρχείου Αντιοχείας.

Το γεγονός πως όλα ήταν έτοιμα για τη συνάντηση η οποία τελικά δεν έγινε ποτέ επιβεβαίωσαν στο orthodoxia.info ανώτατοι πολιτικοί και εκκλησιαστικοί παράγοντες.

Τελικά ο πατριάρχης Αντιοχείας και οι συνοδοί του εμφανίστηκαν στο ξενοδοχείο αμέσως μετά τη συνάντηση που είχε στο προεδρικό μέγαρο με τον Προκόπη Παυλόπουλο λίγα μόλις λεπτά πριν την προγραμματισμένη αναχώρηση του πατριάρχη Ιεροσολύμων για το Ισραήλ.

Έτσι μια ακόμη μεγάλη ευκαιρία χάθηκε κυριολεκτικά την τελευταία στιγμή με σχεδόν παρόμοιο τρόπο με αυτόν που οι αντιπρόσωποι του Πατριάρχη Αντιοχείας αρνήθηκαν να συνυπογράψουν την κοινή διακήρυξη της Συνάξεως των Προκαθημένων στην Κωνσταντινούπολη.

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΓΙΑ ΣΥΝΕΧΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

Τελευταίες αναρτήσεις:

ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ