Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024 | 12:01

Και η Αλεξάνδρεια αναγνώρισε την Εκκλησία της Ουκρανίας

ORTHODOXTV.GR

Γνωρίστε την Ορθόδοξη Εκκλησιαστική Τηλεόραση και δείτε τις προτάσεις της.

Μετά τον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και Πάσης Ελλάδος που πρώτος μνημόνευσε μαζί με τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο το όνομα του νέου Μητροπολίτη Κιέβου και ο Πατριάρχης Αλεξανδρείας Θεόδωρος μνημόνευσε τον Μητροπολίτη Επιφάνιο, αναγνωρίζοντας έτσι τη νέα Εκκλησία της Ουκρανίας.

Η μνημόνευση πραγματοποιήθηκε κατα τη διάρκεια πατριαρχικής Θείας Λειτουργίας στο Καϊρο στο ναό των Ταξιαρχών στο Ντάχερ, όπου ζει η μεγαλύτερη αραβόφωνη ορθόδοξη κοινότητα της Αιγύπτου.

Στο πέρας της θείας Λειτουργίας ο Πατριάρχης Θεόδωρος ανακοίνωσε στο εκκλησίασμα πως επίσημα το Πατριαρχείο Αλεξανδρείας αναγνωρίζει τη νέα Αυτοκέφαλη Εκκλησία της Ουκρανίας και τον Προκαθήμενο της, Μητροπολίτη Επιφάνιο.

ΔΕΙΤΕ ΒΙΝΤΕΟ ΑΠΟ ΤΗ ΜΝΗΜΟΝΕΥΣΗ

Το Πατριαρχείο Αλεξανδρείας και Πάσης Αφρικής είχε βρεθεί το τελευταίο διάστημα στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος, με ασφυκτικές πιέσεις να ασκούνται ειδικά από την πλευρά της ρωσικής Εκκλησίας. Ο Πατριάρχης Θεόδωρος είχε τηρήσει στάση αναμονής αποφεύγοντας να πάρει δημόσια θέση για το θέμα. Ωστόσο τόσο ο ίδιος όσο και άνθρωποι που βρίσκονται κοντά του είχαν ξεκαθαρίσει από την πρώτη στιγμή πως την κατάλληλη ώρα το Πατριαρχείο Αλεξανδρείας θα κάνει την κίνηση του η οποία θα είναι αντίστοιχη της θέσης και της ιστορίας του, ξεκαθαρίζοντας εμμέσως πλην σαφώς πως το δευτερόθρονο Πατριαρχείο των Ορθοδόξων δεν σκόπευε να υποκύψει στις πιέσεις.

Τελικά όπως αποδείχθηκε, σήμερα ο Πάπας και Πατριάρχης Αλεξανδρείας προχώρησε στην τολμηρή αυτή κίνηση η οποία με βάση τα όσα μέχρι στιγμής έχει πράξει η ρωσική Εκκλησία εις βάρος Κωνσταντινούπολης και Αθήνας, θα τον τοποθετήσει στο στόχαστρο των ρωσικών αντιποίνων.

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΓΙΑ ΣΥΝΕΧΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

Τελευταίες αναρτήσεις:

ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ