Στον ιερό καθεδρικό ναό του Αγίου Νικολάου Πύργου εψάλη σήμερα το μεσημέρι προεξάρχοντος του Αρχιεπισκόπου Αθηνών κ. Ιερωνύμου η εξόδιος ακολουθία του μακαριστού μητροπολίτη πρώην Ηλείας Γερμανού. Παρέστησαν αρχιερείς, βουλευτές, τοπικές αρχές, κλήρος και λαός.
Εκ μέρους της Ιεράς Συνόδου τον επικήδειο λόγο εκφώνησε ο Επίσκοπος Ωρεών κ. Φιλόθεος, Αρχιγραμματέας της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος, ο οποίος, μιλώντας για τον μακαριστό, τόνισε: «Η όλη του ζωή μαρτυρούσε έξωθεν την σχέση του με τον Χριστό: απλός στην εμφάνιση, σεμνότατος στους τρόπους, επιεικής όπου χρειαζόταν και αυστηρός όπου επεβάλλετο, βαθύτατα πιστός, καλλιεργημένος, ευγενής, ακαταπόνητος, φλογερός όχι μόνο στα συναισθήματα αλλά και τους οραματισμούς, απετέλεσε μία σπάνια μορφή εκκλησιαστικού ανδρός, η οποία διεζωγραάφισε την νεώτερη εκκλησιαστική ιστορία της Εκκλησίας της Ελλάδος».
Επίσης, ο Θεοφιλέστατος αναφέρθηκε στην ζωή και στο έργο του μακαριστού και υπογράμμισε: «επί τεσσαρακονταετία και πλέον αναλώθηκε κυριολεκτικά στην διαποίμανση του λαού της επαρχίας του, έχοντας τη συμπαράσταση και την αγάπη και του περί αυτόν Ιερού Κλήρου της Ιεράς Μητροπόλεως Ηλείας. Αγωνίσθηκε για την ενότητα της τοπικής Εκκλησίας. Είχε επίγνωσης ότι κάθε εργασία του γίνεται στο όνομα του Χριστού και του πληρώματος της τοπικής Εκκλησίας, δηλαδή του λαού του Θεού. Γι’ αυτό αγωνιζόταν να διακονεί και να συνάγει – ενώνει τον λαό. Όχι να τον προκαλεί ή να τον διχάζει ή να τον σκανδαλίζει. Και γι’ αυτό ήθελε να τον διακονεί, εικονίζοντας τον Χριστό τόσο ως Προεστώς της Θείας Ευχαριστίας αλλά και με την προσωπική του άσκηση στην αγιότητα και με την πίστη του στην Αποστολική, τη βιβλική και πατερική εκκλησιαστική Ορθόδοξη Παράδοση».
Επεσήμανε, ακόμη, ότι «προσέφερε ένα σπουδαιότατο κοινωνικό και φιλανθρωπικό έργο, το οποίο συνίσταται σε γηροκομεία και άσυλα κατακοίτων, ορφανοτροφεία, οικοτροφεία, κατασκηνώσεις, βρεφονηπιακό σταθμό, σχολή βυζαντινής μουσικής και αγιογραφίας κ.λπ. ιδρύματα, τα οποία φιλοξενούν συνανθρώπους μας από όλη την Ελλάδα. Αξιομνημόνευτη είναι η δραστηριότητά του στους σεισμούς του 1993, τις πυρκαγιές του 2007 και τον σεισμό του Ιουνίου 2008, τρομερές θεομηνίες που έπληξαν την Ηλεία. Στις δύσκολες αυτές στιγμές για το ποίμνιό του ο Μητροπολίτης Γερμανός βρέθηκε κοντά του, ενισχύοντας το ποικιλοτρόπως, υλικά και ηθικά.
Το 1996 ίδρυσε εκκλησιαστικό ραδιοφωνικό σταθμό, το 2009 δημιούργησε την ιστοσελίδα της Ιεράς Μητροπόλεως Ηλείας και συνέχισε την έκδοση του περιοδικού της, «Άμπελος», ενώ πολύ αξιόλογες είναι και οι εκδόσεις βιβλίων της Ιεράς Μητροπόλεως θεολογικού και γενικότερου περιεχομένου. Από την αρχή της αρχιερατείας του παρότρυνε τους ιερείς να σπουδάσουν ώστε τελικά να αναβαθμισθεί το μορφωτικό επίπεδο του κλήρου της Ηλείας σε πολύ σημαντικό βαθμό. Για τη συνεχή καλλιέργεια των ιερέων του διοργάνωνε τακτικά επιμορφωτικά σεμινάρια και ιερατικές συνάξεις, καθώς και το ετήσιο Θεολογικό Συνέδριο της μητροπόλεως Ηλείας. Ο μακαριστός Γέροντας ανέδειξε στελέχη της τοπικής εκκλησίας, όπως τον στενό του συνεργάτη και κατόπιν διάδοχό του Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη κ. Αθανάσιο, ενώ άλλους συνεργάτες του, προώθησε και προς την κεντρική διοίκηση της Εκκλησίας της Ελλάδος. Αξιομνημόνευτη υπήρξε και η συνεισφορά του στα Συνοδικά πράγματα της Εκκλησίας της Ελλάδος».
Κατόπιν επικήδειο εκφώνησαν ο Μητροπολίτης Ηλείας κ. Αθανάσιος, ο Επίσκοπος Μεσαορίας κ. Γρηγόριος εκ μέρους της Εκκλησίας της Κύπρου, ο Πρωτοπρεσβύτερος Ηλίας Παπαγγελής εκ μέρους του ιερού κλήρου της τοπικής εκκλησίας, ο Περιφερειάρχης κ. Νεκτάριος Φαρμάκης, ο Δήμαρχος Πύργου κ. Παναγιώτης Αντωνακόπουλος, ο Βουλευτής Ηλείας κ. Μιχάλης Κατρίνης, ο κ. Πάνος Παγκράτης, εκ μέρους της Πανελλήνιας Ένωσης Θεολόγων, ο Εκδότης της Εφημερίδας «Πατρίς» κ. Λεωνίδας Βαρουξής, ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Ηλείας κ. Δημήτρης Δημητρουλόπουλος.
Στην συνέχεια ο ενταφιασμός του σκηνώματος του μακαριστού έγινε στο κοιμητήριο των Αγίων Πάντων Πύργου.
Η αναμετάδοση πραγματοποιήθηκε μέσω του patrisnews.com