Δε, 15/07/24 | 20:21

Η ζωή επιστρέφει μετά από 1400 χρόνια στην αρχαία ρωμαϊκή εκκλησία του Αγίου Μαλαχίου Μαχαιράς – Μάνταμπα

ORTHODOXTV.GR

Γνωρίστε την Ορθόδοξη Εκκλησιαστική Τηλεόραση και δείτε τις προτάσεις της.

Για πρώτη φορά μετά από 1400 χρόνια από τη ρωμαϊκή βυζαντινή εποχή, ένας ορθόδοξος μητροπολίτης, ο Ιορδανίας Χριστόφορος τέλεσε την Θεία Λειτουργία στην αρχαία ρωμαϊκή εκκλησία του Αγίου Μαλαχία  στην Μαχαιράς – Μάνταμπα σε συνεργασία με το Υπουργείο Τουρισμού και Αρχαιοτήτων. Μάλιστα την Θ. Λειτουργία παρακολούθησαν και μοναχοί από την Ελλάδα από την Ι. Μονή  Αγίου Ιωάννη του Προδρόμου –  Μακρινού.

Κατά τη διάρκεια της ομιλίας του, ο μητροπολίτης Χριστοφόρος ανέλυσε την ιστορία της ρωμαϊκής βυζαντινής εποχής στην περιοχή της Μαχαιράς και πώς ο χριστιανισμός άνθισε κατά τους πρώτους αιώνες, όταν η Εκκλησία της Ιερουσαλήμ όρισε επίσκοπο υπό  τον τίτλο: «Ποταμού Ιορδάνου. Επίσης, αναφέρθηκε στη μοναστική ζωή που ήταν διαδεδομένη στη Μάκαυρο και γύρω από αυτήν, προσευχόμενος για σοβαρή προσπάθεια να μετατραπεί η θορυβώδης ζωή της πόλης σε ησυχία και γαλήνη της ερήμου μέσω της μοναστικής άσκησης, ώστε η έρημος να ανθίσει σαν πόλεις με μοναστήρια και μοναχούς, με τη μεσολάβηση του Αγίου Ιωάννη του Βαπτιστή, προστάτη της Ιορδανίας.

Ευχήθηκε επίσης στον  Χασεμίτη Βασιλιά Αμπντουλάχ Β΄ Ιμπν Χουσεΐν, «να τον φυλάσσει για πολλά χρόνια για το καλό της Ιορδανίας, της ενωμένης ιορδανικής οικογένειας, του αραβικού μας στρατού και των ασφαλιστικών μας δυνάμεων που φροντίζουν για την προστασία της πολύτιμης Ιορδανίας μας».

Επίσης, προσευχήθηκε για το τέλος του άδικου πολέμου στη Γάζα και τους κατοίκους της.

Εξέφρασε την ευγνωμοσύνη του προς το Υπουργείο Τουρισμού και Αρχαιοτήτων, εκπροσωπούμενο από τον αξιότιμο υπουργό κύριο Μάκραμ Καΐσι, τον γενικό γραμματέα του υπουργείου κύριο Ιμάντ Χατζαζίν, τον βοηθό γενικό γραμματέα κύριο Χισάμ Αλ-Σαχάτρα, τον διευθυντή τουρισμού της Μάδεβα κύριο Ουάελ Τζανινί, τον διοικητή της περιοχής Αλ-Αρίδ κύριο Μοχάμεντ Καΐσι, τον πρόεδρο του δήμου του Όρους Μπενί Χαμίδα κύριο Μοχάμεντ Ουράντ Αλ-Σαχάμπα, τον διευθυντή αρχαιοτήτων της Μάδεβα κύριο Αμπντουλάχ Αλ-Μπουαρίντ και όλες τις ομάδες που εργάστηκαν συνεργατικά για την οργάνωση της προσευχής σε αυτό το ρωμαϊκό αρχαιολογικό χώρο.

Οι συνεργατικές προσπάθειες μεταξύ της Ορθόδοξης Εκκλησίας και του Υπουργείου Τουρισμού και Αρχαιοτήτων της Ιορδανίας στοχεύουν στην αναβίωση της πνευματικής ζωής στους ρωμαϊκούς αρχαιολογικούς χώρους και στην αύξηση των επισκεπτών στην αρχαιολογική περιοχή της Μάκαυρος για να λάβουν την ευλογία και να παρατείνουν τη διαμονή των τουριστών στην πόλη της Μάδεβα.

Η αρχαία εκκλησία του Ρωμαϊκού (Βυζαντινού) Αγίου Μαλαχία, που βρίσκεται δίπλα στο Όρος Μάκαυρος όπου φυλακίστηκε ο Άγιος Ιωάννης ο Βαπτιστής και αποκεφαλίστηκε από τον Ηρώδη Αντίπα, χτίστηκε τον 6ο αιώνα μ.Χ. και διαθέτει μοναδικά ψηφιδωτά δάπεδα και επιγραφές στην ελληνική γλώσσα και ένα ημικυκλικό ιερό. Θεωρείται μία από τις μεγαλύτερες εκκλησίες δίπλα στο Όρος Μάκαυρος και ανακαλύφθηκε το 1990 από τη Διεύθυνση Αρχαιοτήτων.

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΓΙΑ ΣΥΝΕΧΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

Τελευταίες αναρτήσεις:

ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ