Κυριακή 25 Φεβρουαρίου 2024 | 5:26

Ζωή ελευθερίας

Αρχιμανδρίτης Δημήτριος Πολιτάκης
Αρχιμανδρίτης Δημήτριος Πολιτάκης
Ο Αρχιμανδρίτης Δημήτριος Πολιτάκης είναι ιεροκήρυκας της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Κρήτης

Του ιδίου συγγραφέα:

Κυριακή της Απόκρεω

( Α’  Κορινθ.  η΄, 8 – θ, 2 )

Καθώς προχωρούμε προς την περίοδο της νηστείας της Μ. Τεσσαρακοστής που αποτελεί περίοδο πνευματικής προετοιμασίας, ο απόστολος Παύλος μας παρουσιάζει όλους εκείνους τους τρόπους με τους οποίους κάθε άνθρωπος μπορεί να αντιμετωπίσει και να ξεπεράσει τα προβλήματα που δημιουργούνται από διάφορα σκάνδαλα που εμφανίζονται στη ζωή του, γι’ αυτό κάνει λόγο γι’ αυτούς που προκαλούν αλλά και για εκείνους που επηρεάζονται, που σκανδαλίζονται από αυτά.

Ο Παύλος καταθέτει την άποψή του και λέει ότι ο μόνος τρόπος για να αντιμετωπίσει σωστά ο άνθρωπος τα προβλήματα που δημιουργούνται από τα σκάνδαλα, είναι να φροντίσει να αποκτήσει ένα βοηθό, ένα συνεργάτη, ένα συμπαραστάτη που θα βρίσκεται πάντοτε κοντά του και θα τον στηρίζει, θα του φωτίζει τη διάνοια, θα τον προστατεύει και θα τον σώζει, θα τον ελευθερώνει από τους κινδύνους και κάθε σκάνδαλο.

Ο άνθρωπος ως γνωστόν ενεργεί ελεύθερα, αποφασίζει ελεύθερα και η συνεργασία με τον Θεό αποτελεί ελεύθερη επιλογή, άλλωστε ο Κύριος είναι η πηγή της απόλυτης και πραγματικής ελευθερίας, δεν εκβιάζει και δεν καταργεί ποτέ την ελευθερία κανενός.

Όταν ο άνθρωπος αισθάνεται ελεύθερος, όταν δε φοβάται, τότε δε σκανδαλίζεται και δεν επηρεάζεται από κανέναν, αλλά και ο ίδιος δε σκανδαλίζει αφού η ψυχή του είναι γεμάτη από αγάπη προς όλους, αισθάνεται αδελφός και φίλος με κάθε συνάνθρωπό του.

Δέχεται και αποδέχεται τον πλησίον του όπως είναι, με τα όποια θετικά και αρνητικά χαρακτηριστικά του, με τα προτερήματα και τα ελαττώματά του, γνωρίζει και αναγνωρίζει ότι αποτελεί εικόνα Θεού, μέλος Χριστού και έχει τη δύναμη να κατανοήσει και να συγχωρήσει το όποιο λάθος και δε σκανδαλίζεται από τον αδελφό του.

Εκείνος που αποδέχεται τη διδασκαλία του Παύλου οφείλει να διορθώσει πρώτα τον εαυτό του, να αλλάξει τη ζωή του κι αυτό επιτυγχάνεται όταν καλλιεργήσει την πνευματική του ζωή με την ανίκητη δύναμη της προσευχής, αυτής της θεϊκής αρετής που γεννιέται, καλλιεργείται και αποκαλύπτεται μέσα στη σιωπή.

Φίλοι μου…

Αυτή η περίοδος αποτελεί ένα στάδιο πνευματικό που έχει σκοπό να μας προετοιμάσει κατάλληλα για μια νέα ζωή, ελεύθερη, χωρίς εξαρτήσεις και πράξεις σκανδαλώδεις. Για μια νέα ζωή πραγματικής και απόλυτης ελευθερίας, πλημμυρισμένη από τη Χάρη της Αγίας Τριάδος.

Η Εκκλησία μας δείχνει το δρόμο προς τη νέα ζωή, ένα δρόμο που χάραξε και βάδισε ο Ίδιος ο Ελευθερωτής Ιησούς.

Για να μπορέσουμε να ακολουθήσουμε τα βήματά Του, έχουμε ανάγκη ένα συνοδοιπόρο που θα μας προστατεύει, θα μας ξεκουράζει και θα μας κρατάει το χέρι τις δύσκολες ώρες.

Έχουμε ανάγκη τον Έναν, τον Μόνον, εκείνον που θα μας πληρώσει με χαρά πνευματική και θα μας χαρίσει το θείον και αμέτρητον έλεος, τον Κύριο και Θεό και Δημιουργό του σύμπαντος κόσμου. Ας επιλέξουμε λοιπόν, ζώντας μια ελεύθερη ζωή ώστε να… σώσουμε και να σωθούμε.


*Ο αρχιμανδρίτης Δημήτριος Πολιτάκης είναι ιεροκήρυκας της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Κρήτης.

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΓΙΑ ΣΥΝΕΧΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

ΣΑΣ ΠΡΟΤΕΙΝΟΥΜΕ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ