Πέμπτη 18 Απριλίου 2024 | 14:40

ΤΙ ΖΗΤΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΞΕΤΑΣΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΘΕΣΜΩΝ ΚΑΙ ΔΙΑΦΑΝΕΙΑΣ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ

Ζακύνθου: “Η τοπική εκκλησία δεν ήταν ποτέ αντίθετη στις πραγματικές επενδύσεις αλλά ουδείς μέχρι σήμερα πέρασε από τα γραφεία μας”

ORTHODOXTV.GR

Γνωρίστε την Ορθόδοξη Εκκλησιαστική Τηλεόραση και δείτε τις προτάσεις της.

Τις θέσεις της εκκλησίας για τα όσα έχουν δει το φως της δημοσιότητας τον τελευταίο καιρό για την υπόθεση του συμβολαίου των 14.500 στρεμμάτων στα ορεινά καταγράφει ο μητροπολίτης Ζακύνθου Διονύσιος σε ανακοίνωση που εξέδωσε σήμερα το πρωί.

Στην ανακοίνωσή του ο κ. Διονύσιος αναφέρει πως “όπως είναι γνωστό στο πανελλήνιο από το 2014 και επί οκτώ συναπτά χρόνια (2014-2022), η τοπική εκκλησία πραγματοποιεί ηθικό και νομικό αγώνα, προκειμένου να προστατεύσει την εκκλησιαστική-μοναστηριακή περιουσία καθώς και την περιουσία πολλών οικογενειών, απέναντι στην παράνομη δράση των γνωστών και ίσως άλλων αγνώστων μέχρι σήμερα εμπλεκομένων σχετικά με την απατηλή αγοραπωλησία τεράστιας εκτάσεως στα Ορεινά της Ζακύνθου.

Στον διαδραμόντα χρόνο ελάχιστα πρόσωπα που κατείχαν και κατέχουν ακόμη και σήμερα θεσμικές θέσεις στην Αθήνα αλλά και εδώ στην Ζάκυνθο ασχολήθηκαν με την υπόθεση αυτή και ελάχιστα μέσα ενημέρωσης ανέδειξαν το τεράστιο αυτό και πολυδιάστατο σκάνδαλο. Αντίθετα όλοι (τοπικοί-αυτοδιοικητικοί παράγοντες βουλευτές, υπουργοί, δημοσιογράφοι κτλ), με ελάχιστες εξαιρέσεις ομιλούσαν για την ανάγκη πραγματοποίησης της «επένδυσης» αυτής για το «καλό» της Ζακύνθου και της χώρας μας αδιαφορώντας για τον τρόπο και τις μεθοδεύσεις σύνταξης ενός συμβολαίου με το οποίο σε μία νύχτα «πωλήθησαν» μεταξύ άλλων αθάνατα, ιστορικά και θρησκευτικά μνημεία της πατρίδος μας αλλά και ολάκερης της Ορθοδοξίας όπως το μοναστήρι του Κάτου Αι Γιώργη των Κρημνών (15ος αιών), το νέο μοναστήρι του Αγίου Γεωργίου στον λόφο Σούρμπη (1562), ο Ιερός Ναός «Σπηλιά Αγίου Γερασίμου» (1554), το Κατοικητήριο της Παναγίας της Αναφωνήτρας καθώς και τα απομεινάρια της Ιεράς Μονής των Αγίων Πάντων (15ος αιων) με την ενετική της Βίγλα (1540), πάνω στα οποία κτίστηκε στα κατοπινά χρόνια ο ιερός ναός της Αγίας Πολυχρονίας, αλλά και οι περιουσίες διακοσίων (200) περίπου οικογενειών των Ορεινών του νησιού μας.

Ήδη, την 13-9-2022 δημοσιεύθηκε για τη συγκεκριμένη υπόθεση το υπ’ αριθμ. 3189/2022 Βούλευμα του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών Αθηνών, το οποίο αν και ακόμη δεν κατέστη αμετάκλητο παραπέμπει στο ακροατήριο του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων Αθηνών τα γνωστά επτά εμπλεκόμενα πρόσωπα (μεταξύ αυτών και κρατικούς υπαλλήλους) για να δικαστούν για σοβαρές κακουργηματικές πράξεις σε βάρος του Δημοσίου και δύο Ιερών Μονών της Ζακύνθου, σε συνέχεια του υπ’ αριθ. 1679/2020 Βουλεύματος του ιδίου Συμβουλίου και της υπ’ αριθ. 1031/22 Εισαγγελικής Προτάσεως του κ. Εισαγγελέα Πρωτοδικών Αθηνών.

Μόλις πρόσφατα και μέσα από δημοσιεύματα εφημερίδων αλλά και γενικότερα από τα ΜΜΕ με αφορμή τη γνωστή υπόθεση των παρακολουθήσεων κινητών τηλεφώνων συγκεκριμένων πολιτικών και άλλων προσώπων από την ΕΥΠ, πληροφορήθηκε η κοινή γνώμη ότι υπήρχαν νόμιμες συνακροάσεις οι οποίες αφορούσαν στην προκείμενη υπόθεση του «Ναυαγίου» της Ζακύνθου. Κάποια δημοσιεύματα υπήρχαν και τα είχαμε πληροφορηθεί ήδη από τον Οκτώβριο του 2019. Σήμερα όμως οι ίδιοι οι πρώην Διοικητές της ΕΥΠ κατά δημοσιογραφικές πληροφορίες, κατέθεσαν στην Εξεταστική Επιτροπή της Βουλής ότι από το έτος 2009 ή κατ’ άλλους από το 2012, η ΕΥΠ, με εντολή της Αρχής για το Ξέπλυμα Χρήματος, παρακολουθούσαν εμπλεκόμενα και με την υπόθεσή μας πρόσωπα για τα αδικήματα του ξεπλύματος μαύρου χρήματος και της εγκληματικής οργάνωσης και ότι οι παρακολουθήσεις αυτές ήσαν νόμιμες.

Δια ταύτα, και επειδή εκτιμώ προσωπικά ως ιδιαιτέρως σοβαρές τις καταγγελίες αλλά και επειδή αισθάνομαι ακέραια την ευθύνη να προστατέψω τα μοναστήρια μας αλλά και να πληροφορήσω την τοπική κοινωνία και ιδιαιτέρως εκείνους που αγωνιούν για τις χαμένες περιουσίες τους, απευθύνω δημόσια έκκληση και ζητώ από την Εξεταστική Επιτροπή αλλά και την Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής των Ελλήνων καθώς και τα αρμόδια όργανα της Ελληνικής Δικαιοσύνης, να πράξουν τα νόμιμα για την αποκάλυψη όλης της αλήθειας, σχετικά με την εν θέματι υπόθεση και να ενημερώσουν σχετικά τόσο εμάς, αλλά όσο και ολόκληρη την ελληνική κοινωνία.

Τέλος θα ήθελα να επισημάνω σε όλους, ότι είναι πάγια η θέση μας να μην σχολιάζουμε δημοσιεύματα τα οποία αφορούν στοιχεία της ογκωδέστατης ποινικής δικογραφίας, ακόμη και εάν αυτά δεν ανταποκρίνονται στην αλήθεια. Ωστόσο, το μόνο που θα ήθελα δημοσίως και πάλι να επιβεβαιώσω απαντώντας για πρώτη και τελευταία φορά σε δημοσιεύματα εφημερίδων, είναι το γεγονός ότι η τοπική εκκλησία όπως πιστεύω και όλη η ζακυνθινή κοινωνία δεν ήταν και δεν είναι αντίθετη στις πραγματικές επενδύσεις από πραγματικούς επενδυτές αλλά ουδείς επενδυτής μέχρι σήμερα πέρασε από τα γραφεία της Μητροπόλεως μας”, καταλήγει η ανακοίνωση.

† O Zακύνθου Διονύσιος

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΓΙΑ ΣΥΝΕΧΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

Τελευταίες αναρτήσεις:

ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ