Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024 | 7:18

Υποκριτική υποκρισία

Αρχιμανδρίτης Δημήτριος Πολιτάκης
Αρχιμανδρίτης Δημήτριος Πολιτάκης
Ο Αρχιμανδρίτης Δημήτριος Πολιτάκης είναι ιεροκήρυκας της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Κρήτης

Του ιδίου συγγραφέα:

Κυριακή

Τελώνου & Φαρισαίου

(Β΄ Τιμ. γ΄ 10 – 15)

Ο ουρανοβάμων Παύλος βρίσκεται σήμερα στη Ρώμη, φυλακισμένος από τους ισχυρούς του κόσμου και πολέμιους της νέας πίστης. Ζει μέσα σε δύσκολες συνθήκες, ταλαιπωρημένος, πεινασμένος και παρόλα αυτά έχει την επιθυμία να διδάξει, να νουθετήσει, να καθοδηγήσει τους ανθρώπους μέσω του καλού συνεργάτη και πιστού μαθητή του Τιμοθέου, γι’ αυτό γράφει μια επιστολή για να τον εμψυχώσει με το δικό του παράδειγμα.

Επιθυμεί να τον ενδυναμώσει στο ποιμαντικό του έργο, να τον βοηθήσει να καταλάβει ότι το έργο της Εκκλησίας είναι ιερό αφού αποτελεί έργο ευαγγελισμού των ψυχών, έργο επίπονο και δύσκολο, γι’ αυτό πρέπει να είναι δυνατός, ακλόνητος στην πίστη.

Ο απόστολος Παύλος έχει μια βαθιά επιθυμία και αυτή δεν είναι άλλη από τον πόθο για τη σωτηρία των ανθρώπων με τη διάδοση του λόγου του Θεού. Προσπαθεί να διδάξει με τα λόγια αλλά και με τη συμπεριφορά του, δεν κουράζεται να λέει σε όλους ότι η πίστη με τα έργα πρέπει να συμβαδίζουν, να συνυπάρχουν, διότι σε αντίθετη περίπτωση δε σεβόμαστε ούτε τον Θεό, ούτε τον συνάνθρωπό μας, ούτε τον ίδιο μας τον εαυτό κι αν αυτό συμβαίνει τότε το φρόνιμα που έχουμε δεν είναι χριστιανικό, είναι αιρετικό αφού ουσιαστικά πάσχουμε.

Με τη διδασκαλία του ο Παύλος έχει καταφέρει να αποτελεί οδηγό αγάπης, υπομονής, δύναμης και σωστής πίστης σε εκείνους που τον αποδέχονται ως γνήσιο πνευματικό ποιμένα και καθοδηγητή.

Στην επιστολή του προς τον Τιμόθεο αναφέρει τις αμέτρητες δυσκολίες που βιώνει μέσα στη φυλακή, αλλά και τα παθήματά του στο Ικόνιο, τη Δέρβη, τα Λύστρα και διαβεβαιώνει ότι αυτός που τον ενδυναμώνει και τον προστατεύει είναι ο Κύριος Ιησούς Χριστός.

Με αυτά τα παρηγορητικά λόγια δίνει κουράγιο στον Τιμόθεο και σε όλους τους χριστιανούς. Δίνει κουράγιο και ελπίδα σε όλους εμάς σήμερα που είμαστε χλιαροί στην πίστη και φοβισμένοι, αγχωμένοι από την καθημερινότητα της σύγχρονης ζωής και δυστυχώς πάντοτε πρόθυμοι στην έλλειψη εμπιστοσύνης στην πρόνοια του Θεού.

Άραγε τι θα κάναμε σε περίπτωση που αντιμετωπίζαμε τις δυσκολίες της ζωής των πρώτων χριστιανών; Εάν ζούσαμε σε τόπους όπου καταδιώκεται η πίστη; Θα είχαμε αυτήν τη δύναμη του Παύλου αλλά και πολλών άλλων μεγάλων αγίων ανθρώπων που δε δίστασαν να ομολογήσουν Χριστόν ενώπιον ισχυρών και αιμοσταγών αρχόντων;

Άραγε η πίστη μας έχει βάθος εσχατολογικό ή μοιάζει με κάποια ιδεολογία όπως όλες αυτές της εποχής μας;

Ο απόστολος Παύλος καλεί τον μαθητή του Τιμόθεο να παραμείνει ακλόνητος στην πίστη και τον προειδοποιεί ότι υπάρχουν αρκετές πλάνες και επικίνδυνες διδασκαλίες που είναι ικανές να βλάψουν τους ανθρώπους και τον συμβουλεύει να μείνει σταθερός σε εκείνα που του έχουν παραδοθεί, δηλαδή στη διδασκαλία της αγίας Εκκλησίας που φανερώνει τον Κύριο και οδηγεί στη σωτηρία.

Φίλοι μου…

Η ζωή μας είναι δύσκολη αλλά και ωραία, η οδός σταυρική αλλά και γοητευτική, το γνωρίζουμε αφού είμαστε οι σύγχρονοι μαθητές του Μεγάλου Διδασκάλου Ιησού του Κυρίου και Θεού.

Η ζωή μας είναι γεμάτη από απογοητεύσεις, θλίψεις, ασθένειες, εμπόδια και αμέτρητους πειρασμούς, αλλά και από χαρές και ευλογίες.

Η ζωή μας χρειάζεται συνοδοιπόρο, έντιμο καθοδηγητή και φίλο ο οποίος θα μας κρατάει το χέρι και θα μας βοηθάει στην πορεία μας κατά Χριστόν και αυτός είναι μόνον ο Ίδιος ο Χριστός.

Ας τον καλέσουμε δίπλα μας με την προσευχή και τη μελέτη των θείων κειμένων. Ας τον αφήσουμε να εισέλθει και να κατοικήσει εντός μας, με τη συμμετοχή στο Δείπνο Του… συμμέτοχοι και κοινωνοί του Σώματος και του Αίματός Του.

Αλλά… η συμμετοχή έχει και προϋποθέσεις, και μία εξ αυτών είναι η ειλικρίνεια… άραγε τα λόγια με τις πράξεις μας συμβαδίζουν στη ζωή μας;

Εάν η απάντηση σε αυτό το ερώτημα είναι θετική, τότε αποτελούμε παραδείγματα φωτεινά και δοχεία ζωντανά της Χάριτος του Θεού.

Εάν η απάντηση είναι αρνητική, τότε ως σύγχρονοι φαρισαίοι… υποκρινόμαστε εν μέσω υποκριτικής υποκρισίας, υποκρινόμαστε ότι ουδέποτε υποκριθήκαμε ενώ ως γνωστόν χρόνια τώρα υποκρινόμαστε.    


*Ο αρχιμανδρίτης Δημήτριος Πολιτάκης είναι ιεροκήρυκας της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Κρήτης.

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΓΙΑ ΣΥΝΕΧΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

ΣΑΣ ΠΡΟΤΕΙΝΟΥΜΕ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ