Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024 | 13:24

Υπογραφή Ιδρυτικής Πράξης «Πρωτοβουλίας για την πρόληψη της Ενδοοικογενειακής βίας»

ORTHODOXTV.GR

Γνωρίστε την Ορθόδοξη Εκκλησιαστική Τηλεόραση και δείτε τις προτάσεις της.

Ιδρυτική Πράξη της «Πρωτοβουλίας για την πρόληψη της Ενδοοικογενειακής βίας» υπεγράφη σήμερα το πρωί στην Ιερά Αρχιεπισκοπή Αθηνών από τον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμο, τον Μητροπολίτη Ιλίου, Αχαρνών και Πετρουπόλεως κ. Αθηναγόρα, τον Περιφερειάρχη Αττικής κ. Γ. Πατούλη, τον Δήμαρχο Αθηναίων κ. Κ. Μπακογιάννη, τον Αρχηγό της Ελληνικής Αστυνομίας Αντιστράτηγο κ. Μιχαήλ Καραμαλάκη και την Γενική Γραμματέα Οικογενειακής Πολιτικής και Ισότητας των φύλων κα Μαρία Συρεγγέλα, ενώ παρέστησαν ο Πρωτοσύγκελλος της Αρχιεπισκοπής Αρχιμανδρίτης Βαρνάβας Θεοχάρης, ο Γενικός Διευθυντής του Ιδρύματος Νεότητας και Οικογένειας της Αρχιεπισκοπής Αρχιμανδρίτης Συμεών Βενετσιάνος και η κα. Σοφία Βούλτεψη, πρόεδρος Επιτροπής για την Ισότητα των Φύλων.

Ο Διευθυντής της Διεύθυνσης Ποιμαντικής Γάμου και Οικογένειας του Ιδρύματος Νεότητας και Πρόεδρος Δ.Ε. της Υπηρεσίας Γυναικείων θεμάτων, π. Αντώνιος Καλλιγέρης αναφέρθηκε στην δημιουργία της Υπηρεσίας και στις δράσεις της, καθώς επίσης, και στα συνέδρια που έχουν λάβει χώρα, τα οποία και εντοπίζουν την ρίζα του προβλήματος.

Ο Αρχιεπίσκοπος ευχαρίστησε και συνεχάρη όσους συνεργάζονται για την προσπάθεια και την πρωτοβουλία αυτή και ευχήθηκε «να προχωρήσετε σε ένα βαθύτερο-ευρύτερο έργο». Αναφέρθηκε, επίσης, στο Κέντρο Στήριξης Οικογένειας της Αρχιεπισκοπής που προσφέρει αντίστοιχη διακονία και κάλεσε τους παρευρισκόμενους να συνεργαστούν με αυτόν τον φορέα που εργάζεται εντατικά σε αυτόν τον τομέα, αλλά και με όποιον άλλον θέλει να συνεργαστεί. Ευχήθηκε, ακόμη, να μην υπάρχει βία στις οικογένειας κάνοντας ειδική αναφορά στα δικαιώματα των ανθρώπων.

Ο Περιφερειάρχης Αττικής επεσήμανε ότι «η σημερινή Ιδρυτική Πράξη Συνεργασίας αποτελεί μια σημαντική πρωτοβουλία ενάντια στην ενδοοικογενειακή βία. Είναι βέβαιο- και το ανέφερε στον λόγο του και ο Μακαριώτατος -ότι πρέπει να εμβαθύνουμε στο πρόβλημα και να κάνουμε ουσιαστικά βήματα για την προστασία των κακοποιημένων γυναικών. Η πρωτοβουλία αυτή, αποτελεί ένα βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση. Στόχος μας είναι να απαλύνουμε τα τραύματα και τις πληγές των συνανθρώπων μας. Η Περιφέρεια Αττικής θα είναι αρωγός σε κάθε προσπάθεια που έχει στο επίκεντρό της την πρόληψη και την προστασία των πολιτών. Θα είμαστε, κοντά σας, δίπλα σας ακόμα πιο δυνατά και οργανωμένα. Η σύγχρονη πραγματικότητα δείχνει συχνά το σκληρό της πρόσωπο με συνέπεια να υπάρχουν αρκετοί συνάνθρωποι μας που χρειάζονται τη βοήθεια μας».

Από την πλευρά του ο Δήμαρχος Αθηναίων αναφέρθηκε στο σπουδαίο κοινωνικό έργο της Αρχιεπισκοπής και έκανε ειδική αναφορά στο φαινόμενο της ενδοοικογενειακής βίας.

Παράλληλα, ο Αρχηγός της Ελληνικής Αστυνομίας υπογράμμισε ότι η ιδρυτική αυτή πράξη θα δώσει την ευκαιρία οριστικής αντιμετώπισης του φαινομένου, ενώ η Γεν. Γραμμ. Ισότητας αναφέρθηκε στις υπηρεσίες της Γραμματείας και ευχαρίστησε τον Αρχιεπίσκοπο για την στήριξή του.

Κυρίαρχος σκοπός της «Πρωτοβουλίας» είναι η πρόληψη. Λαμβάνοντας υπ΄ όψιν τις εργασίες ειδικών, την εμπειρία των Στελεχών που εργάζονται στις υπηρεσίες των Φορέων που συνεργάζονται στην «Πρωτοβουλία», αλλά και τις τελευταίες έρευνες που δημοσιεύτηκαν με θέμα την επίδραση της πανδημίας Covid-19 στις σχέσεις ανδρών και γυναικών, διαπιστώνεται ότι η ενδοοικογενειακή βία έχει λάβει νέες διαστάσεις οι οποίες ενισχύονται, εκτός από τις άσχημες συζυγικές ή συντροφικές σχέσεις, και από την αναπαραγωγή των στερεοτύπων για τη σχέση και τους ρόλους των δυο φύλων, από τις εικόνες και στάσεις ζωής που προσλαμβάνουν τα παιδιά μέσω της τηλεόρασης, κυρίως όμως μέσω των παιχνιδιών τους στον υπολογιστή και την πλοήγηση τους στο Διαδίκτυο.

Πεποίθηση όλων των φορέων, που συνυπέγραψαν την ιδρυτική πράξη της «Πρωτοβουλίας», είναι, ότι με τη συνεργασία μας, μπορούμε να προλάβουμε την εκδήλωση της ενδοοικογενειακής και έμφυλης βίας, με τη στήριξη των ανθρωπίνων σχέσεων στην οικογένεια, με την προσπάθεια αλλαγής των στερεοτυπικών αντιλήψεων, με την αγωγή των δυο φύλων, με την ενημέρωση και την ευαισθητοποίηση των πολιτών και την επικέντρωση στην μηδενική ανοχή της βίας.

Φωτογραφίες: Χρήστος Μπόνης

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΓΙΑ ΣΥΝΕΧΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

Τελευταίες αναρτήσεις:

ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ