Δευτέρα 30 Ιανουαρίου 2023 | 3:13

Υποδοχή της εικόνας Γοργοϋπηκόου στον Άγιο Παντελεήμονα Ιλισσού

ORTHODOXTV.GR

Γνωρίστε την Ορθόδοξη Εκκλησιαστική Τηλεόραση και δείτε τις προτάσεις της.

18,991ΥποστηρικτέςΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ FACEBOOK

ORTHODOXIA.INFO | Σπύρος Παπαγεωργίου Την ιερά εικόνα της Παναγίας της Γοργοϋπηκόου από τα Ιεροσόλυμα υποδέχθηκε η ενορία του Αγίου Παντελεήμονα Ιλισσού.

Η υποδοχή πραγματοποιήθηκε σήμερα το απόγευμα στα προπύλαια του ναού από τον αρχιγραμματέα της Ιεράς Συνόδου, Επίσκοπο Ωρεών Φιλόθεο συμπαραστατούμενος από ιερείς της Αρχιεπισκοπής.

Εν συνεχεία τελέστηκε αρχιερατικός εσπερινός χοροστατούντος του Επισκόπου Ωρεών με την παρουσία εκατοντάδων πιστών.

Ο κ. Φιλόθεος μιλώντας για το πρόσωπο της Παναγίας είπε ότι “είναι Εκείνη που ελεύθερα προσέφερε τον εαυτό της προκειμένου ο Θεός να σαρκωθεί. Το εικόνισμα που σήμερα υποδεχθήκαμε είναι της Παναγίας της Γοργοϋπηκόου. Η Παναγία βέβαια είναι μια. Όμως οι άνθρωποι από αγάπη προς την Παναγία, της έδωσαν ονόματα για να εκφράσουν αυτό που η Παναγία προσέφερε στη δική της ζώη. Έτσι και η Παναγία ως Γοργοϋπήκοος ακούει και υπακούει στα κελεύσματα των ανθρώπων, αλλά πρωτίστως υπακούει στα κελευσματα του Υιού της. Και βέβαια ο Κύριος μας, ήταν ο πρώτος που έκανε υπακοή και έγινε “ὑπήκοος μέχρι θανάτου, θανάτου δὲ σταυροῦ, αφού έγινε υπήκοος στο θέλημα του Πατρός, σαρκώθηκε, έφτασε μέχρι τον σταυρικό θάνατο για να δωρίσει την ζωή και την Ανάσταση σε όλο το ανθρώπινο γένος. Και η Παναγία όμως έκανε υπακοή στο θέλημα του Θεού, λέγοντας στον αρχάγγελο Γαβριήλ την περίφημη φράση «Ιδού η δούλη Κυρίου· γένοιτό μοι κατά το ρήμα Σου» και διακόνησε το μηστήριο της Θείας Οικονομίας”.

Ο Επίσκοπος Ωρεών υπογράμμισε πως “η Παναγία αναγνώρισε τον εαυτό της ως δούλη του Θεού και συνειδητοποίησε αυτό που πρέπει να συνειδητοποιήσουμε όλοι. Το θέλημά μας να προσαρμοστεί με το θέλημα του Θεού όπως μας δίδαξε η Θεοτόκος. Έτσι δεν θα πάει χαμένο και το προσκύνημά που προσφέρουμε σήμερα στο ιερό εικόνισμά της”.

Ο προϊστάμενος του ναού πρωτοπρεσβύτερος Σπυρίδων Λόντος ευχαρίστησε τον Πατριάρχη Ιεροσόλυμων Θεόφιλο αλλά και τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο για την άδεια μεταφοράς της εικόνας που θα παραμείνει στο ναό έως την Κυριακή 24 Νοεμβρίου.

Ακολούθησε ομιλία από τον αρχιμανδρίτη Δωρόθεο Κιούση, προϊστάμενο Ι.Ν. Αγίου Βασιλείου οδ. Μετσόβου, με θέμα: “Προτυπώσεις της Υπεραγίας Θεοτόκου στην Παλαιά Διαθήκη”.

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΓΙΑ ΣΥΝΕΧΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

Τελευταίες αναρτήσεις:

ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ