Υπόδικος ενώπιον της Εκκλησιαστικής Δικαιοσύνης φαίνεται πως είναι από το 2017 ο ιερέας Δημήτριος Λουπασάκης που τα τελευταία χρόνια εμφανίζεται ως κάτοχος ενός θαυματουργού Σταυρού, ο οποίος σύμφωνα με δική του δημόσια δήλωση έχει αναστήσει ακόμη και νεκρό.
Σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές του orthodoxia.info τον Μάρτιο του 2014 ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος άσκησε κανονική δίωξη κατά του εν λόγω ιερέα κατηγορώντας τον για μια σειρά από βαρύτατα παραπτώματα όπως αγυρτεία αλλά και αλλοίωση των Ιερών Κανόνων. Την ανάκριση με εντολή του Αρχιεπισκόπου ανέλαβε ο τότε αρχιμανδρίτης Ιερώνυμος Νικολόπουλος, νυν μητροπολίτης Λαρίσης, ο οποίος επί τρία συνεχόμενα χρόνια συνέλεξε υλικό και μαρτυρίες για να καταλήξει σε ένα πολυσέλιδο πόρισμα οι προτάσεις του οποίου όπως χθες αποκάλυψε ο ιστότοτοπος Ελληνικά Hoaxes ήταν εξαιρετικά βαριές.
Σύμφωνα με το δημοσίευμα που επικαλείται το ανακριτικό πόρισμα, ο ανακριτής προτείνει να πραγματοποιηθεί ψυχιατρική πραγματογνωμοσύνη για να διαπιστωθεί η ικανότητα του ιερέα, τον οποίο προτείνει να παραπεμφθεί σε δίκη από επισκοπικό δικαστήριο με βάση το εξής κατηγορητήριο:
α) αγυρτεία,
β) εμπροθέτω αλλοιώσει των υπό των Ιερών Κανόνων παραδεδομένων κατηγορία, ήτις διατυπούται τοιουτοτρόπως ένεκεν της πατρικής συναντιλήψεως του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ.κ. Ιερωνύμου Β΄, μη επιθυμούντος την διατύπωσιν κατηγορίας επί ετεροδιδασκαλία και διαστροφή του Ορθοδόξου και Εκκλησιαστικού ήθους προς Κληρικόν της Κανονικής Δικαιοδοσίας Αυτού,
γ) απειθεία και καταφρονήσει του οικείου Επισκόπου, και δη των δι’ ειδικών εγγράφων και Εγκυκλίων του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ.κ. Ιερωνύμου Β΄ περί της διοικήσεως των Ιερών Αρχιεπισκοπικών Παρεκκλησίων παρασχεθεισών οδηγιών,
δ) προσβολή του Ιερού Μυστηρίου του Γάμου και εμπροθέτω βαρυτάτη αμελεία εις την περί την οικογένειαν του κατηγορουμένου φροντίδα,
ε) ηθική αυτουργία εις υπερορίους χειροτονίας τελεσθείσας ως τοιαύτας εν αγνοία των υπερορίως χειροτονούντων,
στ) ανυπακοή,
ζ) σφετερισμώ του υπουργήματος της Πνευματικής Πατρότητος,
η) συνομωσία, φατρία και τηρεία προς ανατροπήν της κρατούσης Εκκλησιαστικής και νομίμου τάξεως περί το Ιερόν Αρχιεπισκοπικόν Παρεκκλήσιον των Αγίων Ισιδώρων Λυκαβηττού, και δημιουργίαν Μοναστικής Αδελφότητος άνευ αδείας και ευλογίας της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών, και
θ) δεινοτάτω σκανδαλισμώ της συνειδήσεως των πιστών.
Επιπρόσθετα ο εκκλησιαστικός ανακριτής πρότεινε την μετατροπή της κατηγορίας «επί υπεξαιρέσει κατά συρροήν και κατ’ εξακολούθησιν του Ιερού Χρήματος» σε «κατηγορίαν επί παραβάσει ή κάλλιον υπερβάσει καθήκοντος διά νοσφίσεως εξουσίας, ως και επί απιστία περί την υπηρεσίαν τοιαύτην».
Και προτείνει την απαλλαγή του κατηγορούμενου ιερέα από τις κατηγορίες: «επί: α) εξυβρίσει, άλλως σαπρολογία κατά Κληρικών και δη Επισκόπων, ως και λαικών, και β) συκοφαντία, άλλως ψευδολογία κατά Κληρικών και δη Επισκόπων, ως και λαικών».
Είναι τέτοια η μάλιστα η βεβαιότητα του ανακριτή για το πλήθος των στοιχείων που έχει συλλέξει που καταλήγει με την πρόταση να μην αναγνωρισθεί στον κατηγορούμενο κανένα ελαφρυντικό «ως καθ’ υποτροπήν υποπίπτοντος εις τα αυτά αντικανονικά παραπτώματα, αποδεικνυόμενα διά προγενεστέρων εναντίον του διενεργηθεισών Ενόρκων Διοικητικών Εξετάσεων, καθ’ α εκ του υπηρεσιακού του φακέλλου προκύπτει».
Η ΔΙΚΗ ΠΟΥ ΔΕΝ ΕΓΙΝΕ ΠΟΤΕ…
Τρία χρόνια μετά, τον Αύγουστο του 2017, ο Αρχιεπίσκοπος έλαβε το πόρισμα του ανακριτή το οποίο σύμφωνα με πληροφορίες του orthodoxia.info έκανε δεκτό στο σύνολο του, εκτός από την πρόταση πραγματοποίησης ψυχιατρικής πραγματογνωμοσύνης, και παρέπεμψε τον ιερέα Δημήτριο Λουπασάκη σε τακτική δικάσιμο από το επισκοπικό δικαστήριο της Αρχιεπισκοπής Αθηνών.
Κι εδώ είναι που γεννάται το παράδοξο.
Ενώ η Αρχιεπισκοπή ακολούθησε κατά γράμμα όλη τη διαδικασία σύμφωνα με όσα προβλέπει ο κανονισμός περί εκκλησιαστικών δικαστηρίων, την ημέρα που ορίσθηκε να συγκληθεί το επισκοπικό δικαστήριο για να δικάσει την υπόθεση Λουπασάκη, λίγους μόλις μήνες μετά την ολοκλήρωση των ανακρίσεων, ο προεδρεύων εκ μέρους του Αρχιεπισκόπου δεν μπόρεσε να παραβρεθεί λόγω ασθενείας και η υπόθεση δεν εκδικάστηκε.
Κι ενώ όπως θα περίμενε κανείς η δίκη θα προγραμματιζόταν για την επόμενη συνεδρίαση του επισκοπικού δικαστηρίου, αυτό δεν συνέβη ποτέ. Από τα τέλη του 2017 που η υπόθεση παραπέμφθηκε στο επισκοπικό δικαστήριο μέχρι και σήμερα, πέντε χρόνια μετά, η δίκη Λουπασάκη δεν έχει μπει ξανα στο πινάκιο.
Σύμφωνα με ανακοινωθέν της Αρχιεπισκοπής τον ερχόμενο μήνα ο Αρχιεπίσκοπος θα προχωρήσει σε αναλυτική ενημέρωση της Δ.Ι.Σ. για το θέμα των τεκταινομένων στο ιστορικό εκκλησάκι του Λυκαβηττού. Ενδεχομένως να ενημερώσει και για την πορεία της δικαστικής πτυχής του ζητήματος αν και σύμφωνα με όσα προβλέπονται από τους εκκλησιαστικούς κανόνες για το συγκεκριμένο ζήτημα η Δ.Ι.Σ. δεν έχει καμία αρμοδιότητα.
- ΤΟ ΧΡΟΝΙΚΟ
- Το 2014 ασκήθηκε δίωξη από τον Αρχιεπίσκοπο και ξεκίνησε η ανάκριση
- Το 2017 ολοκληρώθηκε η ανάκριση και παραπέμφθηκε στο Επισκοπικό Δικαστήριο
- Την ίδια χρονιά συγκλήθηκε το επισκοπικό Δικαστήριο για να τον δικάσει. Αναβλήθηκε λόγω ασθένειας του προεδρεύοντα.
- Έκτοτε δεν έχει πραγματοποιηθεί η δίκη