Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024 | 3:49

Ξεκίνησαν τα διά ζώσης και εξ αποστάσεως προγράμματα του Ιδρ. Ποιμαντικής Επιμορφώσεως

ORTHODOXTV.GR

Γνωρίστε την Ορθόδοξη Εκκλησιαστική Τηλεόραση και δείτε τις προτάσεις της.

Με ιδιαίτερη επιτυχία και αθρόα συμμετοχή κληρικών και λαϊκών μελών της Εκκλησίας ξεκίνησαν, υπό τις γνωστές δυσμενείς συνθήκες, τα διά ζώσης και εξ αποστάσεως δωρεάν εκπαιδευτικά προγράμματα της χειμερινής περιόδου, που υλοποιεί, σε αγαστή συνεργασία με τις Ιερές Μητροπόλεις, το Ιδρυμα Ποιμαντικής Επιμορφώσεως (Ι.Π.Ε.) της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών (Ι.Α.Α.).

Η έναρξη των διά ζώσης προγραμμάτων του Ι.Π.Ε. πραγματοποιήθηκε στην Ιερά Μητρόπολη Λευκάδος και Ιθάκης, υπό την παρουσία του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη κ. Θεοφίλου, ο οποίος τέλεσε τον καθιερωμένο αγιασμό. Η «Κοινωνικοπρονοιακή Εκκλησιαστική Υποστήριξη σε Προβλήματα της Παιδικής και Εφηβικής Ηλικίας», απετέλεσε το αντικείμενο της Θεματικής Ενότητας, που έλαβε χώρα στην όμορφη περιοχή της κατασκήνωσης της Ιεράς Μητροπόλεως.

Στη συνέχεια, στις 30 Σεπτεμβρίου, ακολούθησε το διά ζώσης εκπαιδευτικό πρόγραμμα που πραγματοποιήθηκε στο Πνευματικό Κέντρο του Ιερού Ναού Αγίου Γεωργίου Ν. Ψυχικού της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών. Τον αγιασμό τέλεσε ο Πανοσιολογιώτατος Αρχιμανδρίτης Θεολόγος Αλεξανδράκης, Αναπληρωτής Διευθυντής του Ι.Π.Ε., ο οποίος, αφού μετέφερε τις ευχές και ευλογίες του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου κ. Ιερωνύμου, προέδρου του Δ.Σ. του Ι.Π.Ε., επεσήμανε αφενός το σκοπό, αφετέρου το λόγο και τα πολύπλευρα οφέλη που προφέρει τόσο για τους κληρικούς, όσο και για τους λαϊκούς η συμμετοχή στα προγράμματα «διά βίου μάθησης». Η «Κοινωνικοπρονοιακή Εκκλησιαστική Παρέμβαση σε Προβλήματα Πένθους», απετέλεσε το αντικείμενο της Θεματικής Ενότητας.

Σύμφωνα με το σχεδιασμό του Ι.Π.Ε., θα υλοποιηθούν επιπλέον 23 διά ζώσης προγράμματα, δηλαδή 25 συνολικά στις Ιερές Μητροπόλεις της ελληνικής επικράτειας. Επισημαίνεται, ότι στα διά ζώσης προγράμματα τηρούνται τα υγειονομικά πρωτόκολλα που έχει θεσμοθετήσει το Υπουργείο Υγείας λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού Covid-19.

Παράλληλα με τα διά ζώσης, ξεκίνησαν, την 1η Οκτωβρίου, 6 εξ αποστάσεως Τμήματα του Ι.Π.Ε., εκ των οποίων τα δύο στις ακριτικές Ιερές Μητροπόλεις Λήμνου και Αγίου Ευστρατίου και Αλεξανδρουπόλεως. Κατά την έναρξη των εργασιών μίλησαν με θερμά λόγια για την προσπάθεια που καταβάλλεται από το Ι.Π.Ε. τόσο ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Αλεξανδρουπόλεως κ. Ανθιμος, όσο και ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Λήμνου και Αγίου Ευστρατίου, κ. Ιερόθεος, οι οποίοι είχαν την ευκαιρία να συνομιλήσουν με τον αναπληρωτή διευθυντή του Ι.Π.Ε π. Θεολόγο Αλεξανδράκη, ο οποίος μετέφερε από την πλευρά του τις ευχές και την ευλογία του Μακαριωτάτου, καλωσορίζοντας στη συνέχεια τους συμμετέχοντες και τους εισηγητές των υπολοίπων προγραμμάτων.

Στα εξ αποστάσεως προγράμματα του Ι.Π.Ε., τα οποία ανέρχονται συνολικά σε 22 Τμήματα, έχουν δηλωθεί 540 συμμετοχές, αρκετές εκ των οποίων από συνεργάτες, εθελοντές και λαϊκά μέλη της Εκκλησίας. Τα προγράμματα αυτά προβλέπεται να ολοκληρωθούν στις 11 Νοεμβρίου. Υπενθυμίζεται, ότι το σύνολο των προγραμμάτων του Ι.Π.Ε., διά ζώσης και εξ αποστάσεως (συνολικά 47 κατά την τρέχουσα χειμερινή περίοδο και περί τις 1.000 και πλέον συμμετοχές), εντάσσεται στο πλαίσιο υλοποίησης της Πράξης «Ανάπτυξη Ικανοτήτων Ανθρώπινου Δυναμικού σε Υπηρεσίες Κοινωνικής Πρόνοιας με Εμφαση στις Δομές της Εκκλησίας» του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Εκπαίδευση Ανθρώπινου Δυναμικού και Διά Βίου Μάθηση».

Επιπλέον, το Ι.Π.Ε., υλοποιώντας τη σχετική απόφαση του Δ.Σ., έχει προχωρήσει ήδη τη διαδικασία υλοποίησης ενός νέου προγράμματος που έχει ήδη εγκριθεί και θα ξεκινήσει τη λειτουργία του από τις αρχές του 2021. Το νέο πρόγραμμα περιλαμβάνει 140 διά ζώσης και εξ αποστάσεως εκπαιδευτικά προγράμματα, που κατανέμονται σε 20 Θεματικές Ενότητες, καλύπτοντας ένα ευρύ φάσμα  θεμάτων θεολογικού-εκκλησιολογικού, κοινωνικοπρονοιακού και ιστορικού-πολιτισμικού χαρακτήρα. Το επόμενο διάστημα θα δημοσιοποιηθούν από το Ι.Π.Ε. σχετικές ανακοινώσεις προς τους ενδιαφερομένους.  

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΓΙΑ ΣΥΝΕΧΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

Τελευταίες αναρτήσεις:

ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ