Τρίτη 19 Μαρτίου 2024 | 13:17

ΣΤΟΝ ΕΣΠΕΡΙΝΟ ΧΟΡΟΣΤΑΤΗΣΕ Ο ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗΣ ΑΙΤΩΛΙΑΣ ΔΑΜΑΣΚΗΝΟΣ

Ξεκίνησαν οι εορτασμοί για την εορτή του Αποστόλου Ανδρέα στην Πάτρα

ORTHODOXTV.GR

Γνωρίστε την Ορθόδοξη Εκκλησιαστική Τηλεόραση και δείτε τις προτάσεις της.

Με τον πανηγυρικό αρχιερατικό εσπερινό ξεκίνησαν σήμερα το απόγευμα στην Πάτρα οι εορτασμοί για τον Πρωτόκλητο των Αποστόλων Άγιο Ανδρέα στον ομώνυμο ναό στην Πάτρα.

Στον ακολουθία χοροστάτησε ο μητροπολίτης Αιτωλίας κ. Δαμασκηνός, ο οποίος αφού αρχικά ευχαρίστησε τον μητροπολίτη Πατρών για την αγάπη του, ακολούθως αναφέρθηκε στους τρεις σημαντικότερους σταθμούς της ζωής του αποστόλου.

“Ο πρώτος σταθμός είναι τα ρείθρα του Ιορδάνου ποταμού όπου ελκύεται από το κήρυγμα του Ιωάννου του Προδρόμου και εντάσσεται στον κύκλο των στενότερων μαθητών του. Εκεί διδάσκεται ότι η μετάνοια και η θεογνωσία είναι καρποί της ασκήσεως και της ταπεινώσεως. Με προτροπή του Προδρόμου ακολουθεί τον Χριστό. Συγκλονίζεται από την συνάντηση μαζί του και σπεύδει να μεταδώσει την χαρά του και στον αδελφό του τον Πέτρο, γενόμενος ο Πρωτόκλητος Μαθητής του Χριστού και ο Νυμφαγωγός του Πρωτοκορυφαίου”.

Ο κ. Δαμασκηνός σημείωσε στη συνέχεια ότι, “ο δεύτερος σταθμός είναι η θάλασσα της Τιβεριάδος, η λίμνη Γεννησαρέτ, όπου ο Ανδρέας έζησε, εργάστηκε και δέχθηκε την κλήση να γίνει Απόστολος του Χριστού. Πρώτος αποδέχεται την πρόσκληση γιατί φλέγεται η καρδιά του από ειλικρινή αγάπη για τον Θεό. Μετά την Πεντηκοστή περιοδεύει και κηρύττει το Ευαγγέλιο σε πολλές περιοχές. Ιδρύει Εκκλησίες, νουθετεί, στηρίζει, προσφέρει την ίαση, χειροτονεί επισκόπους”, διευκρίνισε.

Παράλληλα, ο μητροπολίτης Αιτωλίας υπογράμμισε πως “ο τρίτος σταθμός της ζωής του είναι η θάλασσα των Παλαιών Πατρών, η θάλασσα της Αχαικής γης. Εδώ συλλαμβάνεται και οδηγείται στο μαρτύριο. Καταδικάζεται σε σταυρικό θάνατο τον οποίο αντιμετωπίζει με γενναιότητα, ενθουσιασμό και σταυρικό ήθος. Διδάσκει τους Χριστιανούς, ότι η οδός που οδηγεί στον Θεό είναι ένας καθημερινός σταυρός. Συσταυρώνεται μαζί με τον Χριστό για να συναναστηθεί μαζί του.

Ολοκληρώνοντας την ομιλία του ο κ. Δαμασκηνός επεσήμανε ότι, “οφείλουμε να λάβουμε ως μηνύματα από τον πρώτο σταθμό την βεβαιότητα, ότι μόνο μέσα από την θεοποιό ταπείνωση μπορούμε να προετοιμαστούμε για να αποδεχθούμε το μυστήριο της αποκαλύψεως του Θεού. Από την θάλασσα της Τιβεριάδος οφείλουμε να διδαχθούμε ότι η πρόσκληση του Θεού απαιτεί την αποδοχή. Ο Θεός πάντα κρούει την θύρα της καρδιάς μας αρκεί εμείς με θέρμη να αποδεχθούμε την πρόσκληση”.

“Από τον τρίτο σταθμό διδασκόμαστε ότι το σταυρικό βίωμα δεν είναι μία στείρα και απαρχαιωμένη ιδεολογία αλλά ένα βίωμα που ευφραίνει τις καρδιές μας και καλούμαστε να βιώσουμε στη ζωή μας. Αν θέλουμε να είμαστε γνήσια τέκνα του Πρωτοκλήτου μία επιλογή έχουμε. την οδό του Σταυρού, της θυσίας και της κένωσης. Να ασκηθούμε στην συγχώρεση και την αγάπη που ενώνει και στην ταπείνωση που παραδειγματίζει”, κατέληξε.

Συγχοροστάτησαν, οι μητροπολίτες πρ. Καλαβρύτων κ. Αμβρόσιος, Ναυπάκτου κ. Ιερόθεος, Σερρών κ. Θεολόγος, Ηλείας κ. Αθανάσιος, Ιερισσού κ. Θεόκλητος, Κινσάσας κ. Θεοδόσιος, Γόρτυνος κ. Νικηφόρος, Πατρών κ. Χρυσόστομος και ο επίσκοπος Κερνίτσης κ. Χρύσανθος.

Τους αρχιερείς λίγο νωρίτερα προσφώνησε και καλωσόρισε με λόγους θερμούς, ο μητροπολίτης Πατρών κ. Χρυσόστομος, ενώ να σημειωθεί ότι αύριο το πρωί θα τελεστεί αρχιερατικό συλλείτουργο.

Πλήθος πιστών προσήλθε κατά τη διάρκεια της πανηγυρικής ακολουθίας προκειμένου να συμμετάσχει προσευχητικά και να προσκυνήσει την χαριτόβρυτο και τιμία κάρα του Αποστόλου Ανδρέα, τον Σταυρό του Μαρτυρίου του, που προτίθενται στο μέσον του ναού αλλά και τον τάφο του, ο οποίος βρίσκεται στον παλαιό ναό του.

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΓΙΑ ΣΥΝΕΧΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

Τελευταίες αναρτήσεις:

ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ