Κυριακή 26 Μαΐου 2024 | 11:29

ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΝΑ ΑΝΑΛΗΦΘΟΥΝ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΕΣ ΓΙΑ ΟΣΟΥΣ ΕΠΙΣΚΕΠΤΟΝΤΑΙ ΕΚΚΛΗΣΙΕΣ ΚΑΙ ΜΟΝΑΣΤΗΡΙΑ

Ξεκινά ο κοινωνικός διάλογος Εκκλησίας και τυφλών χειριστών σκύλων-οδηγών

ORTHODOXTV.GR

Γνωρίστε την Ορθόδοξη Εκκλησιαστική Τηλεόραση και δείτε τις προτάσεις της.

Με τυφλούς χειριστές σκύλων-οδηγών συναντήθηκε μέσω τηλεδιάσκεψης ο μητροπολίτης Ιλίου Αθηναγόρας θέλοντας ως Πρόεδρος της Επιτροπής Ειδικών Ποιμαντικών Θεμάτων της Ιεράς Συνόδου να ενημερωθεί αναλυτικά για αυτή τη νέα δυνατότητα αυτόνομης διαβίωσης των ατόμων με προβλήματα όρασης.

Στη συνάντηση συμμετείχαν οι τυφλοί χειριστές κα Τζουλιάνα Μπούση και κ. Χρήστος Τσιούρης, η Πρόεδρος του Κέντρου Σκύλων Οδηγών Ελλάδος κα Ζωή Γερουλάνου, καθώς και η ανάδοχη εθελόντρια κα. Ιωάννα Βουρακίδου.

Στη συζήτηση την οποία συντόνισε ο τυφλός δικηγόρος και επιστημονικός συνεργάτης του Σεβασμιωτάτου κ. Βαγγέλης Αυγουλάς έγινε λόγος από τους συμμετέχοντες για θέματα προσβασιμότητας καθώς και αναλυτική ενημέρωση για το πώς πρέπει να φερόμαστε όταν συναντάμε έναν σκύλο-οδηγό.

Η Πρόεδρος Ζωή Γερουλάνου τόνισε την αξία ενός σκύλου-οδηγού και αναφέρθηκε λεπτομερειακά στην εκπαίδευση του σκύλου, στα εξειδικευμένα κριτήρια για να συνταιριάξουν ο τυφλός χειριστής και ο σκύλος καθώς και στις λεπτομερείς διαδικασίες επανελέγχου και αξιολόγησης των σκύλων και των τυφλών χειριστών. Η ανάδοχη εθελόντρια Ιωάννα Βουρακίδου περιέγραψε κομμάτι του έργου ανάδοχων εθελοντών και τις δυσκολίες που αντιμετώπιζε κοινωνικοποιώντας ένα κουτάβι πριν εκπαιδευτεί για σκύλος-οδηγός.

Οι χειριστές Χρήστος Τσιούρης και Τζουλιάνα Μπούση τόνισαν την ανάγκη που έχουν από τη κοινωνία να αποδεχτεί τα αυτονόητα, ότι δηλαδή ένας σκύλος-οδηγός είναι η προέκταση του χειριστή και πως θα πρέπει να γίνουν σεβαστοί οι νόμοι που αναφέρονται στην καθολική πρόσβαση τους παντού και ανεξαιρέτως.

Ο Μητροπολίτης Αθηναγόρας αφού ενημερώθηκε αναλυτικά και έθεσε πολλές διευκρινιστικές ερωτήσεις στους παρευρισκόμενους σημείωσε ότι, γίνεται πλέον κατανοητό πώς οι ακίνδυνοι και πολύ καλά εκπαιδευμένοι σκύλοι οδηγοί-τυφλών όπως και ο νόμος τους αναγνωρίζει μη ταυτίζοντας τους με τα απλά κατοικίδια, είναι τα μάτια των τυφλών χειριστών τους και γι’ αυτό θεωρούνται προέκταση του σώματος τους για την ασφάλειά στις μετακινήσεις τους.

Το θέμα μάλιστα τέθηκε ήδη προς συζήτηση στη συνάντηση που είχαν ο κ. Αθηναγόρας με τον μητροπολίτη Περιστερίου κ. Γρηγόριο με τη συμφωνία να αναληφθούν πρωτοβουλίες προς την κατεύθυνση διερεύνησης κανονιστικής ρύθμισης για την κατοχύρωση των τυφλών χειριστών σκύλων-οδηγών, οι οποίοι θέλουν να επισκέπτονται —ως δικαιούνται— τις εκκλησίες και τα μοναστήρια της χώρας.

Παράλληλα, οι δύο ιεράρχες συμφώνησαν να αναλάβουν από κοινού δράσεις κοινωνικής πολιτικής υπέρ των ανάπηρων ατόμων και των οικογενειών τους μιας και οι μητροπόλεις τους συνορεύουν ώστε να προαχθεί η δικαιωματική προσέγγιση και το κοινωνικό μοντέλο της αναπηρίας.

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΓΙΑ ΣΥΝΕΧΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

Τελευταίες αναρτήσεις:

ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ