Τρίτη 28 Μαΐου 2024 | 21:05

ΒΡΙΣΚΕΤΑΙ ΣΤΟ ΚΤΗΡΙΟ ΠΟΥ ΠΡΟΣΕΦΕΡΕ Η ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΚΥΠΡΟΥ ΣΤΟ ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΟ ΠΑΤΡΙΑΡΧΕΙΟ

Βρυξέλλες: Επίσημα εγκαίνια του «Ορθοδόξου Κέντρου Ambiorix»

ORTHODOXTV.GR

Γνωρίστε την Ορθόδοξη Εκκλησιαστική Τηλεόραση και δείτε τις προτάσεις της.

Τελέστηκαν την Τρίτη στις Βρυξέλλες τα εγκαίνια του «Ορθοδόξου Κέντρου Ambiorix» το οποίο βρίσκεται στο κτήριο που προσέφερε η Ορθόδοξη Εκκλησία της Κύπρου στο Οικουμενικό Πατριαρχείο Κωνσταντινουπόλεως και πιο συγκεκριμένα στην ιερά μητρόπολη Βελγίου. Τα εγκαίνια τέλεσε ο μητροπολίτης Βελγίου κ. Αθηναγόρας παρουσία πολυαρίθμων προσωπικοτήτων και εκπροσώπων διαφόρων φορέων.

Τελέστηκε Αγιασμός και ακολούθησε τρισάγιο για τον αείμνηστο Αρχιεπίσκοπο Κύπρου κυρό Χρυσόστομο. Ο μητροπολίτης κ. Αθηναγόρας εν συνεχεία μίλησε προς στους παρισταμένους. Ανέφερε κατ´αρχάς με πόνο καρδίας ότι γίνονται ακόμη πόλεμοι στην εποχή μας, συμπεριλαμβανομένης της Ευρώπης, ενώ η Ευρωπαϊκή Ένωση ιδρύθηκε με το σύνθημα «ποτέ ξανά πόλεμος». Οι ορθόδοξοι χριστιανοί που διαβιούμε στο κέντρο της Ευρώπης, επιθυμούμε με την έναρξη λειτουργίας του νέου τούτου Ορθοδόξου Κέντρου να εργασθούμε μαζί σας για ένα καλύτερο κόσμο.

«Το Κέντρο αυτό στοχεύει να γίνει τόπος συναντήσεων, τόσο μεταξύ των Ορθοδόξων Χριστιανών όσο και συναντήσεων Οικουμενικών και Διαθρησκειακών· τόπος όπου τόσο οι ορθόδοξοι πιστοί μας καθώς και όλοι οι ενδιαφερόμενοι θα ωφελούνται από ομιλίες πνευματικές· τόπος όπου θα πραγματοποιούνται και πολλές δραστηριότητες της Ιεράς μας Μητροπόλεως, όπως παιδαγωγικές ημερίδες για εκπαιδευτικούς του ορθοδόξου θρησκευτικού μαθήματος, για τους κληρικούς μας, για φιλανθρωπικούς σκοπούς αλλά και για πολιτιστικές και άλλες δραστηριότητες».

Ο κ. Αθηναγόρας ανέφερε το όνομα του αειμνήστου Αρχιεπισκόπου Κύπρου κυρού Χρυσοστόμου, καθώς και του διαδόχου του Αρχιεπισκόπου Κύπρου κ. Γεωργίου. Ιδιαίτερες θερμές ευχαριστίες απηύθυνε προς τον Οικουμενικό Πατριάρχη κ. Βαρθολομαίο ο οποίος συνέβαλε τα μέγιστα στην διαδικασία της μεταβιβάσεως της κυριότητος του ακινήτου στην Μητρόπολη Βελγίου και ο οποίος εργάζεται ακούραστα για την προκοπή της Ορθοδόξου Εκκλησίας ανά την Οικουμένη, είναι δε μέγας υποστηρικτής του οικουμενικού και διαθρησκειακού Διαλόγου.

Ακολούθησε η ανάγνωση ειδικού μηνύματος του Οικουμενικού Πατριάρχη κ. Βαρθολομαίου υπό του Θεοφιλεστάτου Απολλωνίας κ. Ιωακείμ, βοηθού Επισκόπου της Μητροπόλεως Βελγίου. Στο μήνυμά του ο Οικουμενικός Πατριάρχης εξέφρασε πρώτα τις θερμές ευχαριστίες του προς την Εκκλησία της Κύπρου και δήλωσε πεπεισμένος ότι το «Ορθόδοξο Κέντρο Ambiorix» θα γίνει «ένα νέο παράθυρο της Ορθοδοξίας» στη Δύση.

Εν κατακλείδι, ο αποσταλείς υπό της Εκκλησίας της Κύπρου, Αρχιμανδρίτης κ. Γεώργιος Χριστοδούλου, Αρχιγραμματεύς της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Κύπρου ανέγνωσε μήνυμα του νέου Αρχιεπισκόπου Κύπρου κ. Γεωργίου. Στο μήνυμα τούτο, υπενθύμισε τον ρόλο των Αποστόλων Παύλου και Βαρνάβα στον Ευαγγελισμό της Κύπρου. «Το μικρό νησί μετατρέπεται σε πύλη διά της οποίας ο λόγος του Ευαγγελίου διαδίδεται στα έθνη. Η Εκκλησία των Ιουδαίων μετατρέπεται σε Εκκλησία των εθνών. Γι´αυτό είναι σημαντικός ο τίτλος που δόθηκε στον Βαρνάβα: θεωρείται «οικονόμος», οικονόμος των υποθέσεων της Εκκλησίας. Αυτό τον ρόλο έπαιξε ο αείμνηστος Αρχιεπίσκοπος κυρός Χρυσόστομος παραδίδοντας το κτήριο τούτο στην πρωτεύουσα των εθνών για τον πρώτο εκκλησιαστικό Θρόνο, δηλαδή από Εκκλησία σε Εκκλησία».

Μεταξύ των παρισταμένων παραυρέθηκαν ο κ. Μαργαρίτης Σχοινάς, Αντιπρόεδρος της Ευρωπαικής Επιτροπής. Ο κ. Vincent Houssiau, διευθυντής του ιδιαιτέρου γραφείου του Βασιλέως του Βελγίου, ο Πρέσβυς της Ελλάδος κ. Διονύσιος Καλαμβρέζος, ο κ. Πέτρος Μαυρίκιος, Πρέσβυς της Μονίμου Αντιπροσωπείας της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ένωση, ανώτερος στρατιωτικός εκπρόσωπος της Ελλάδος στο Νάτο, ο Ρωμαιοκαθολικός Νούτσιος στο Βέλγιο, Αρχιεπίσκοπος κ. Franco Coppola και άλλοι διπλωμάτες.

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΓΙΑ ΣΥΝΕΧΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

Τελευταίες αναρτήσεις:

ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ