Δευτέρα 5 Δεκεμβρίου 2022 | 5:52

Βραδιά τιμής στον Πατριάρχη του Γένους στην Αθήνα

ORTHODOXTV.GR

Γνωρίστε την Ορθόδοξη Εκκλησιαστική Τηλεόραση και δείτε τις προτάσεις της.

18,991ΥποστηρικτέςΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ FACEBOOK
ORTHODOXTV.GR

«Επί τρεις δεκαετίες, Παναγιώτατε, λαμπρύνετε τον Οικουμενικό Θρόνο, διαδίδοντας το λυτρωτικό μήνυμα του Χριστιανισμού. Στο ίδιο διάστημα, όμως, αναδειχθήκατε και σε ένα πρόσωπο παγκόσμιας ακτινοβολίας, πέρα από εθνότητες και θρησκείες», ανέφερε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στον χαιρετισμό του στην τιμητική εκδήλωση για τα 30 χρόνια Πατριαρχίας του Οικουμενικού Πατριάρχη κ. Βαρθολομαίου που διοργάνωσε η Αδελφότητα των Οφφικιαλίων του Οικουμενικού Θρόνου «Παναγία η Παμμακάριστος» και παρουσίασε η δημοσιογράφος Μαρία Αντωνιάδου, πρόεδρος της Ενωσης Συντακτών Ημερησίων Εφημερίδων Αθηνών.

Eurokinissi / Μιχάλης Καραγιάννης

Μάλιστα, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης χαρακτήρισε τον Οικουμενικό Πατριάρχη «πρωτοπόρο στην προστασία του περιβάλλοντος, ενώ, μεταξύ άλλων, επισήμανε ότι «άνθισε μέσα σας ο σπόρος της αγάπης προς τον άνθρωπο». Παράλληλα, δεν παρέλειψε να τονίσει την άμεση ανταπόκριση του Πατριάρχη για την υγεία και την προστασία της ανθρώπινης ζωής μέσω του εμβολιασμού.

ΠτΔ: «Στυλοβάτης του Ελληνισμού, της Ορθοδοξίας και της Χριστιανοσύνης» ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος

Η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου στον χαιρετισμό της, υπογράμμισε ότι υπό την ηγεσία του Παναγιωτάτου κ.κ. Βαρθολομαίου και χάρη στην προσωπική του συμβολή, το κύρος του Οικουμενικού Πατριαρχείου ενισχύθηκε καθοριστικά και τόνισε ότι με την πολυετή και πολυδιάστατη δράση του έχει αναδειχθεί όχι μόνο σε θρησκευτικό ηγέτη διεθνούς ακτινοβολίας, αλλά και σε στυλοβάτη του Ελληνισμού, της Ορθοδοξίας και της Χριστιανοσύνης.

Eurokinissi / Μιχάλης Καραγιάννης

Όπως τόνισε η Πρόεδρος της Δημοκρατίας «Μεγάλη η απόσταση που διανύσατε. Δύσβατη και γεμάτη δοκιμασίες που εμείς μόνο να υποπτευθούμε θα μπορούσαμε» και πρόσθεσε «Αντιμετωπίσατε Λαιστρυγόνες και Κύκλωπες επί σειρά ετών, χωρίς να παρεκκλίνετε από την πορεία σας. Και τώρα που συμπληρώνονται τόσες δεκαετίες στον δρόμο της προσπάθειας και της αφοσίωσης, ανήκετε ήδη στα πρόσωπα εκείνα που ενσαρκώνουν την πνευματική και ιστορική συνέχεια της οικουμενικότητας του Ελληνισμού».

Παράλληλα, σημείωσε ότι «χάρη στη λαμπρή σας μόρφωση και τις σπάνιες πνευματικές και διοικητικές ικανότητές σας, στα τριάντα χρόνια της πατριαρχικής διακονίας και τα εξήντα συνολικά της ιεροσύνης σας αφήνετε πλέον ανεξίτηλο το αποτύπωμά σας στην Εκκλησία, ακόμα και πέραν από τα όρια της ορθοδοξίας και του ελληνόφωνου χώρου».

Ο μητροπολίτης Δράμας Παύλος, που εκφώνησε τον πανηγυρικό της ημέρας σημείωσε με συγκίνηση πως «Ο Πατριάρχης της Πόλεως αυτής, είναι η ψυχή της απανταχού Ρωμηοσύνης. Εκδηλώσεις της ψυχής αυτής είναι οι εθνικές παραδόσεις που ως ψυχικές αρετές κοσμούν τον Έλληνα. Το Οικουμενικό Πατριαρχείο είναι το θησαυροφυλάκιο που διαφυλάσσει όλη την Ρωμέικη ζωή και ψυχή, τις παραδόσεις, τα ήθη, και κατάφερε σε χρόνους σκοτεινούς, μέσα από τρικυμίες και φοβερές καταιγίδες να διατηρήση άσβεστο το πυρ της Ορθοδόξου πίστεως και των εθνικών παραδόσεων, και ως στήλη φωτεινή να οδηγή λαούς και φυλές, πάντα πιστόν ορθόδοξον χριστιανόν στην πνευματική ζωή και την εν Χριστώ ελευθερία». (διαβάστε εδώ ολόκληρη την ομιλία του Μητροπολίτη Δράμας)

Από την πλευρά του, ο Οικουμενικός Πατριάρχης χαρακτήρισε, στην αντιφώνησή του, τον λόγο του «πρωτίστως ευγνωμοσύνης και ευχαριστίας», ενώ με έμφαση μίλησε για τη χριστιανική εντολή της αγάπης προς τον πλησίον, η οποία δεν αναφέρεται μόνον στον εγγύς πλησίον, αλλά και σε όλους όσους μπορούμε διά της δράσης μας να ωφελήσουμε. Τέλος, δήλωσε «ευγνώμων».

Η εκδήλωση, έκλεισε με ψαλμωδίες των μελών του εν Αθήναις Συλλόγου Μουσικόφιλων Κωνσταντινουπόλεως υπό την διεύθυνση του 92χρονου άρχοντα πρωτοψάλτη Δημοσθένη Παϊκόπουλου.

Eurokinissi / Μιχάλης Καραγιάννης

Πηγη: ΑΠΕ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΓΙΑ ΣΥΝΕΧΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

Τελευταίες αναρτήσεις:

ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ