Τρίτη 16 Απριλίου 2024 | 16:48

ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΠΕΝΤΑΡΟΦΣΚΙ ΚΟΝΤΡΑ ΣΤΟΝ ΣΕΡΒΟ-ΡΩΣΙΚΟ ΑΞΟΝΑ

Η Βόρεια Μακεδονία κατέθεσε επίσημο αίτημα στο Φανάρι για παραχώρηση Αυτοκεφαλίας

ORTHODOXTV.GR

Γνωρίστε την Ορθόδοξη Εκκλησιαστική Τηλεόραση και δείτε τις προτάσεις της.

Αίτημα προς το Οικουμενικό Πατριαρχείο προκειμένου να προβεί στην έκδοση Τόμου Αυτοκεφαλίας για την Εκκλησία της  χώρας του απέστειλε ο πρόεδρος της Βόρειας Μακεδονίας, Στέβο Πενταρόφσκι.

Αψηφώντας τις «σειρήνες» του Πατριαρχείου της Σερβίας που επιχειρεί να εντάξει την Εκκλησία της χώρας του σε έναν νέο κύκλο απομόνωσης και προβλημάτων μετατρέποντας το εκεί εκκλησιαστικό ζήτημα σε υβρίδιο εκκλησιαστικού αναθεωρητισμού, ο πρόεδρος της γειτονικής χώρας όχι μόνο δεν ζητά «μακεδονική» ονομασία αλλά δηλώνει υπερήφανος για την ιστορικότητα της Αρχιεπισκοπής Αχρίδος την οποία χαρακτηρίζει «καταφυγή και πηγή της πνευματικής δύναμης και ελπίδας για τους ορθόδοξους πιστούς» της χώρας του.

«Διορθώσατε την ιστορική αδικία κατά της Εκκλησίας και των πιστών θεραπεύοντας τις βαθιές πληγές που έχουν προκληθεί από την πολυετή απομόνωση» γράφει στον Πατριάρχη Βαρθολομαίο ο πρόεδρος Πενταρόφσκι και συμπληρώνει: «Ιδιαίτερα σημαντικό είναι το ότι αναγνωρίζετε στην Εκκλησία μας την ιστορική της συνέχεια από την παλαιά Αρχιεπισκοπή Αχρίδος, η οποία διά των αιώνων ήταν καταφυγή και πηγή της πνευματικής δύναμης και ελπίδας για τους ορθόδοξους πιστούς».

Ο πρόεδρος της Βόρειας Μακεδονίας δεν διστάζει να κάνει λόγο για «έξωθεν αποφάσεις» οι οποίες επιχειρούνται να επιβληθούν στους πιστούς, γράφοντας χαρακτηριστικά προς τον Οικουμενικό Πατριάρχη πως η χώρα του επιθυμεί ενότητα με τον ορθόδοξο κόσμο που «θα βασίζεται στην ζώσα πραγματικότητα της Εκκλησίας μας» και όχι «σε απαρχαιωμένες αποφάσεις, επιβαλλόμενες έξωθεν, οι οποίες είναι αντίθετες με την θέληση των πολυάριθμων πιστών».

«Με αυτό το δίκαιο και σοφό βήμα δικαιώνετε την ελπίδα των συμπολιτών μου που ακολουθούν το ορθόδοξο χριστιανικό δόγμα, ότι το Οικουμενικό Πατριαρχείο μπορεί να βοηθήσει την Εκκλησία μας να πάρει επιτέλους τη θέση που της αρμόζει στον Ορθόδοξο κόσμο. Και με αυτό να διαγράψουμε τους τεχνητά δημιουργηθέντες διαχωρισμούς και να ανοίξουμε τον χώρο για την οικοδόμηση της πνευματικής ενότητας των ορθοδόξων πιστών» σημειώνει χαρακτηριστικά ο πρόεδρος υπογραμμίζοντας πως «Σε αυτή την κρίσιμη περίοδο, οι καίριες αποφάσεις του Οικουμενικού Πατριαρχείου μπορούν να επηρεάσουν αποφασιστικά την πνευματική ταυτότητα των σημερινών και των μελλοντικών γενεών, άρα και το πνευματικό και κοινωνικό περιβάλλον στη Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας».

Η επιστολή καταλήγει με το επίσημο αίτημα της Δημοκρατίας της Βόρειας Μακεδονίας προς τον Οικουμενικό Θρόνο για παραχώρηση Τόμο Αυτοκεφαλίας. «Έχοντας υπόψη το ιστορικό και κανονικό δικαίωμα του Οικουμενικού Πατριαρχείου, μαζί με τους ορθόδοξους συμπολίτες μου, ειλικρινά ελπίζω και αναμένω την σύντομη τελική επίλυση του διοικητικού καθεστώτος της Εκκλησίας μας με την χορήγηση του Τόμου αυτοκεφαλίας εκ μέρους Σας. Η πλήρης ολοκλήρωση της αυτοκεφαλίας της Εκκλησίας μας είναι κορυφαίο κοινωνικό συμφέρον για μας επειδή ανοίγει την δυνατότητα για νέα και ξεφορτωμένη πνευματική ανάπτυξη της Αρχιεπισκοπής Αχρίδος και πρόοδο και συμφιλίωση στην κοινωνία της Βόρειας Μακεδονίας» καταλήγει.

ΣΥΛΛΕΙΤΟΥΡΓΟ ΜΕ ΤΗΝ «ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΗ ΕΚΚΛΗΣΙΑ»

Χθες το Πατριαρχείο Σερβίας μέσω της επίσημης ιστοσελίδας του ανακοίνωσε της πραγματοποίηση συλλείτουργο ενότητας στον καθεδρικό ναό του αγίου Σάββα στο Βελιγράδι. Το ενδιαφέρον στην ανακοίνωση είναι πως παρά τα όσα έχουν διατυπωθεί το τελευταίο διάστημα, το Πατριαρχείο Σερβίας αποκαλεί τον Αρχιεπίσκοπο Στέφανο ως «Αρχιεπίσκοπο Αχρίδας και Μακεδονίας» ενώ την «νέα» Εκκλησία «Μακεδονική Ορθόδοξη Εκκλησία – Αρχιεπισκοπή Οχρίδας».

Η στάση του σερβικού Πατριαρχείου έχει ήδη προκαλέσει έντονο προβληματισμό σε αρκετές άλλες ορθόδοξες Εκκλησίες ενώ ειδικά στην Ελλάδα δεν είναι λίγοι αυτοί που παρακολουθούν άφωνοι την συμπεριφορά της έως πρόσφατα θεωρούμενης «αδερφής» Εκκλησίας της Σερβίας.

Μάλιστα ο μητροπολίτης Σιδηροκάστρου Μακάριος σε ανοιχτή επιστολή του σημειώνει με νόημα ότι «η Σερβική Ολκάδα, ουραγός της Ρωσικής ναυαρχίδος, εισέρχεται σε επικίνδυνα νερά εκκλησιαστικού αλυτρωτισμού που βάλλουν ευθέως, σχηματίζοντας ανάδελφα και δαιμονικά υφάλους και σκοπέλους για να εμποδίσουν την εύδρομο πορεία της Ορθοδόξου Εκκλησίας».

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΓΙΑ ΣΥΝΕΧΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

Τελευταίες αναρτήσεις:

ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ