Τρίτη 27 Σεπτεμβρίου 2022 | 4:33

Η βιβλική θεώρηση της αρρώστιας και του πόνου

ORTHODOXTV.GR

Γνωρίστε την Ορθόδοξη Εκκλησιαστική Τηλεόραση και δείτε τις προτάσεις της.

18,991ΥποστηρικτέςΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ FACEBOOK
ORTHODOXTV.GR

Η Ελληνική Βιβλική Εταιρία από την ίδρυσή της (22 Δεκεμβρίου 1992) ως σήμερα εργάζεται με υψηλό αίσθημα ευθύνης, και σε στενή συνεργασία με όλες τις Εκκλησίες προκειμένου να προσφέρει στο ελληνικό κοινό επιστημονικά και θεολογικά αξιόπιστα κείμενα και μεταφράσεις της Αγίας Γραφής που ανταποκρίνονται πραγματικά στις σύγχρονες απαιτήσεις όλων όσοι ενδιαφέρονται να γνωρίσουν και να προσεγγίσουν αυτό το μνημείο της παγκόσμιας πολιτισμικής κληρονομιάς.

Για την καλύτερη προώθηση του έργου της η Ελληνική Βιβλική Εταιρία δεν περιορίζεται στον μεταφραστικό μόνον τομέα, αλλά αναλαμβάνει συχνά πρωτοβουλίες προκειμένου να λειτουργήσει ως καταλύτης στις σχέσεις μεταξύ των προερχόμενων από διάφορες εκκλησιαστικές παραδόσεις χριστιανών. Επιπλέον, με διεθνή συνέδρια εργάζεται για την προβολή της Βίβλου ως του ζωντανού κειμένου των χριστιανικών κοινοτήτων περιέχοντος τον Λόγο του Θεού, αλλά κι ως ουσιαστικού παράγοντα στη διαμόρφωση του πολιτισμού και της πνευματικής παραγωγής, καλλιεργώντας με αυτόν τον τρόπο έναν δημιουργικό διάλογο με την ευρύτερη κοινωνία.

Στο πλαίσιο αυτών των δράσεών της η Ελληνική Βιβλική Εταιρία διοργανώνει στις 11 και 12 Δεκεμβρίου 2020 το 8ο διεθνές διαχριστιανικό επιστημονικό συνέδριο με θέμα: Η βιβλική θεώρηση της αρρώστιας και του πόνου.

Ειδικά φέτος και εξαιτίας των ειδικών συνθηκών που διαμορφώθηκαν διεθνώς από την πανδημία Covid-19, το Συνέδριο θα πραγματοποιηθεί διαδικτυακά.

H Covid-19 δεν έχει αφήσει φέτος ανεπηρέαστη καμιά γωνιά του πλανήτη, διαταράσσοντας τη ζωή των ανθρώπων και δημιουργώντας φόβο, άγχος, θλίψη και δυσκολίες. Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι σε περιόδους κρίσης αυτό που δοκιμάζεται περισσότερο είναι η εμπιστοσύνη του ανθρώπου προς τον Θεό. Προφανώς αυτός είναι ο λόγος που τα ιερά κείμενα διαχρονικά προϋποθέτουν ακριβώς αυτήν την εμπιστοσύνη ως βάση για τη διαμόρφωση μιας σχέσης με τον Θεό. Από τη διαβεβαίωση του προφήτη Μιχαία προς τους ακροατές του ότι το μόνο που ζητά ο Θεός από τον άνθρωπο είναι «τοῦ ποιεῖν κρίμα καὶ ἀγαπᾶν ἔλεον καὶ ἕτοιμον εἶναι τοῦ πορεύεσθαι μετὰ Κυρίου Θεοῦ σου» (Μιχ 6:8) ως τη δήλωση του Ιησού Χριστού «μακάριοι οἱ μὴ ἰδόντες καὶ πιστεύσαντες» (Ιωα 20:29), το ζήτημα της εμπιστοσύνης στο σχέδιο του Θεού για τον άνθρωπο διήκει ολόκληρη την Αγία Γραφή. Προφανώς αυτός είναι και ο λόγος που, σύμφωνα με τα βιβλικά κείμενα, σε περιόδους κρίσης κάνουν την εμφάνισή τους και οι περισσότεροι προφήτες, αλλά και οι ψευδοπροφήτες, καθώς σε τέτοιες ακριβώς περιόδους οι άνθρωποι αναζητούν απαντήσεις σε αγωνιώδη ερωτήματα που φτάνουν μέχρι και το ερώτημα «πού είναι ο Θεός;» ((Ιωη 2:17).

Οι διαπιστώσεις αυτές θέτουν τους πιστούς μπροστά σε μια σειρά προβληματισμών που ξεκινούν από το ερώτημα αν η Βίβλος μπορεί να προσφέρει κάποιο ασφαλές κριτήριο για την εκτίμηση της αξιοπιστίας του Θεού, αν μπορεί κανείς να αντλήσει δύναμη και ελπίδα από τις θείες διαβεβαιώσεις και φτάνουν ως το ερώτημα αν η Βίβλος μπορεί να προσφέρει κάποιο ασφαλές κριτήριο εκτίμησης της αξίας διάφορων αναλύσεων που παρουσιάζονται με τη μορφή είτε ερμηνειών του θελήματος του Θεού είτε με τη μορφή προφητειών, καθώς και στη σύγχρονη εποχή είναι γνωστό το φαινόμενο της μαζικής εμφάνισης ψευδοπροφητών, συνωμοσιολόγων και διάφορων τρομολάγνων αναλυτών που προσπαθούν μέσα από διάφορα μέσα κοινωνικής δικτύωσης να πείσουν για την ορθότητα της ερμηνείας τους.

Σε όλα τα παραπάνω ερωτήματα και πλήθος άλλων που σχετίζονται με αυτά φιλοδοξεί το σχεδιαζόμενο για φέτος 8ο διεθνές διαχριστιανικό επιστημονικό συνέδριο να αναζητήσει απαντήσεις. Η Επιστημονική Επιτροπή του Συνεδρίου συγκροτείται από τους Μιλτιάδη Κωνσταντίνου (Ομ. Καθηγητής της Θεολογικής Σχολής του ΑΠΘ), π. Σεβαστιανό Φρέρη (Ινστιτούτο Ανθρωπιστικών Επιστημών των Πατέρων Ιησουιτών), Δρ Βίκυ Κάλφογλου-Καλοτεράκη (Λέκτωρ του Τμήματος Ιστορίας του ΑΠΘ) και Δρ Μίνωα Τυλλιανάκη (Χειρουγός-Ορθοπαιδικός, Καθηγητής Πανεπιστημίου Πατρών).

Το Συνέδριο είναι ανοιχτό σε όλους και η συμμετοχή σε αυτό δωρεάν.

Πατήστε εδώ για το πρόγραμμα του Συνεδρίου.

Δηλώστε συμμετοχή στο Συνέδριο πατώντας εδώ.

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΓΙΑ ΣΥΝΕΧΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

Τελευταίες αναρτήσεις:

ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ