«Πυρετός» διαβουλεύσεων επικρατεί τις τελευταίες ημέρες γύρω από το φλέγον ουκρανικό εκκλησιαστικό ζήτημα, με την Αθήνα και την Εκκλησία της Ελλάδος να αποτελούν σημείο αναφοράς για όλες τις εμπλεκόμενε πλευρές.

Σήμερα το πρωί αντιπροσωπεία του Οικουμενικού Πατριαρχείου, αποτελούμενη από τους μητροπολίτες Περγάμου, Γαλλίας και Σμύρνης, πέρασε το κατώφλι του συνοδικού μεγάρου της Εκκλησίας της Ελλάδος όπου έγινε δεκτή από τον Αρχιεπίσκοπο και τριμελή επιτροπή την οποία αποτελούσαν οι μητροπολίτες Διδυμοτείχου, Δημητριάδος και Νέας Σμύρνης.

Η άφιξη των αρχιερέων από το Οικουμενικό Πατριαρχείο και η συνάντησή τους με τον Αρχιεπίσκοπο δεν είχε ανακοινωθεί από καμία εκ των δυο πλευρών, παρά μόνο όταν ολοκληρώθηκε. Τότε μόνο το γραφείο Τύπου της Ι. Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος έδωσε στη δημοσιότητα τρεις φωτογραφίες από τη συνάντηση και ένα δελτίο Τύπου στο οποίο αναφερόταν το γεγονός χωρίς την παραμικρή επιπλέον πληροφορία.

Οι ίδιοι οι μητροπολίτες από την Κωνσταντινούπολη, όπως βλέπετε στα αποκλειστικά πλάνα της Εκκλησιαστικής Τηλεόρασης ECTV, δεν έκαναν καμία δήλωση.

ΤΟ ΟΥΚΡΑΝΙΚΟ ΑΥΤΟΚΕΦΑΛΟ

Σύμφωνα με πληροφορίες του orthodoxia.info, η πατριαρχική αντιπροσωπεία ενημέρωσε την Εκκλησία της Ελλάδος για τις προθέσεις του Οικουμενικού Θρόνου απέναντι στο θέμα του ουκρανικού αυτοκεφάλου.

Η επιτροπή, και συγκεκριμένα ο μητροπολίτης Νέας Σμύρνης Συμεών, θα ενημερώσει για το θέμα τη Διαρκή Ιερά Σύνοδο η οποία αναμένεται να λάβει την απόφαση εκ μέρους της Εκκλησίας της Ελλάδος. Ωστόσο, δεν θα αποτελέσει έκπληξη εάν η ΔΙΣ παραπέμψει το θέμα στη Σύνοδο της Ιεραρχίας εφόσον κριθεί απαραίτητο.

Ο ίδιος ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος φέρεται να έχει αποκαλύψει σε συνομιλητές του ότι και ο ίδιος σκέφτεται σοβαρά τη σύγκλιση της Ιεραρχίας.

Αξίζει να σημειωθεί πως είναι η πρώτη φορά που το Οικουμενικό Πατριαρχείο συζητά με άλλες Εκκλησίες πριν εκδώσει απόφαση περί παραχώρησης Αυτοκεφάλου. Αυτό έχει προβληματίσει μερίδα Ιεραρχών του Θρόνου που θεωρούν πως το προνόμιο και η ευθύνη ανήκουν αποκλειστικά στην Μητέρα Εκκλησία και αυτού του είδους οι διαβουλεύσεις αποδυναμώνουν τον ιστορικό χαρακτήρα της.

Ο Ανδρέας Λουδάρος έχει σπουδάσει δημοσιογραφία στην Αθήνα. Είναι μέλος της ΕΣΗΕΑ. Εργάζεται ως εκκλησιαστικός συντάκτης από το 1999

Ετικέτες: