Τε, 12/06/24 | 20:08

ΚΑΛΕΙ ΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΠΟΛΙΤΕΙΑ ΝΑ ΣΕΒΑΣΤΕΙ ΤΗΝ ΙΕΡΟΤΗΤΑ ΤΟΥ ΧΩΡΟΥ ΚΑΙ ΝΑ ΕΦΑΡΜΟΣΕΙ ΤΟΝ ΝΟΜΟ

Βελγίου: “Δεν είναι δυνατόν η Μονή Εσφιγμένου να βρίσκεται στα χέρια υπόδικων και αντικανονικών δήθεν ρασοφόρων”

ORTHODOXTV.GR

Γνωρίστε την Ορθόδοξη Εκκλησιαστική Τηλεόραση και δείτε τις προτάσεις της.

Στο θέμα της μονής Εσφιγμένου αναφέρθηκε ο μητροπολίτης Βελγίου Αθηναγόρας τονίζοντας μάλιστα ότι «το ζήτημα αυτό πλήττει τον πολιτισμός μας» με αφορμή την επίσκεψη του Καθηγουμένου της μονής Εσφιγμένου του Αγίου Όρους κ. Βαρθολομαίου στην μητρόπολη Βελγίου.

«Ως χριστιανοί ανεχόμαστε ένα πνευματικό κέντρο να βρίσκεται στα χέρια μη εκκλησιαστικών ανθρώπων. Ως Ευρωπαίοι και Έλληνες επιτρέπουμε ένα μνημείο του παγκόσμιου πολιτισμού και τα σπουδαία κειμήλιά του να βρίσκονται σε κίνδυνο», σημείωσε χαρακτηριστικά ο κ. Αθηναγόρας αφού πληροφορήθηκε εκτενώς από τον Καθηγούμενο για την ιστορία και τις εξελίξεις σχετικά με το ζήτημα της αποκατάστασης της νόμιμης τάξης στην Μονή Εσφιγμένου.

Παράλληλα, ο ιεράρχης υπογράμμισε πως, «δεν είναι δυνατόν στον 21ο αιώνα μία από τις Πατριαρχικές και Σταυροπηγιακές μονές του Αγίου Όρους, με μεγάλη ιστορία και αγιασμένα πρόσωπα να κοσμούν το μοναχολόγιό της, να βρίσκεται στα χέρια υπόδικων, ανεξέλεγκτων και αντικανονικών δήθεν ρασοφόρων, οι οποίοι παραβιάζουν όχι μόνο τον καταστατικό χάρτη του Αγίου Όρους, διαταράσσοντας την εκκλησιαστική τάξη αλλά και τους νόμους της Ελληνικής Πολιτείας».

Επεσήμανε δε, «σε μια εποχή πολέμων και κατάργησης των αξιών, το Άγιον Όρος πρέπει να σκορπίζει παντού το φως της ανάστασης και το ζήτημα της Εσφιγμένου είναι ένα μαύρο σύννεφο  που επισκιάζει. Μακάρι να φωτίσει ο Θεός τους υπεύθυνους της Ελληνικής Πολιτείας να σεβαστούν την ιερότητα του χώρου, τον εκκλησιαστικό αλλά και πολιτιστικό κίνδυνο που δημιουργούν οι καταληψίες της μονής και να εφαρμόσουν τα ορισμένα από τον νόμο».

Ο μητροπολίτης Βελγίου κατέληξε ωστόσο λέγοντας πως, «είμαστε με το μέρος της δικαιοσύνης στο πλευρό του κανονικού επισκόπου του Όρους, του Οικουμενικού μας Πατριάρχη και της διωκόμενης από τους καταληψίες κανονικής αδελφότητος της Εσφιγμένου».

Κατά την επίσκεψή του εκεί ο καθηγούμενος με τη συνοδεία του, επισκέφτηκαν αρχικά την ιερά μονή του Γενεθλίου της Θεοτόκου στο Άστεν της Ολλανδίας, όπου έγιναν δεκτοί από την Γερόντισσα Ιωάννα.

Παράλληλα, είχαν την ευκαιρία να επισκεφθούν την Μεσαιωνική πόλη της Γάνδης και να ξεναγηθούν στον καθεδρικό ναό της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας του Αγίου Μπαβώνου, όπου εκτίθεται το περίφημο έργο “Ο Αμνός του Θεού” (L’ Agneau mystique) του σπουδαίου Φλαμανδού ζωγράφου Jan van Eyck, ενώ στα πλαίσια του κύκλου ομιλιών “Ορθόδοξος Λόγος” στο Ορθόδοξο Κέντρο Ambiorix, ο Καθηγούμενος Βαρθολομαίος ανέπτυξε το θέμα “Η χαρά της Αναστάσεως”.

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΓΙΑ ΣΥΝΕΧΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

Τελευταίες αναρτήσεις:

ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ