Τε, 12/06/24 | 18:13

Η ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΑΥΤΗ ΑΠΟΦΑΣΗ ΑΝΑΚΟΙΝΩΘΗΚΕ ΤΗΝ ΤΕΤΑΡΤΗ

Βατικανό: Ο Πάπας Φραγκίσκος δίνει για πρώτη φορά δικαίωμα ψήφου σε γυναίκες στη Σύνοδο των Επισκόπων

ORTHODOXTV.GR

Γνωρίστε την Ορθόδοξη Εκκλησιαστική Τηλεόραση και δείτε τις προτάσεις της.

Το δικαίωμα ψήφου στις γυναίκες αποφάσισε να δώσει ο πάπας Φραγκίσκος στην επερχόμενη Σύνοδο των επισκόπων τον Οκτώβριο σε μια παγκόσμια πρώτη και πρωτοφανή αλλαγή που αντικατοπτρίζει τη φιλοδοξία του να δώσει στις γυναίκες περισσότερες ευθύνες στη λήψη αποφάσεων.

Οι νέοι κανόνες που ανακοινώθηκαν την Τετάρτη, δίνουν σε πέντε μοναχές το δικαίωμα ψήφου στη Σύνοδο των Επισκόπων που λειτουργεί συμβουλευτικά στον εκάστοτε πάπα.

Στο παρελθόν, οι γυναίκες επιτρεπόταν να συμμετέχουν στις συνόδους μόνο για να παρακολουθήσουν τις εργασίες τους. Οι άνδρες θα εξακολουθήσουν να έχουν την πλειοψηφία των ψήφων στη σημαντική αυτή σύναξη. Ωστόσο, η μεταρρύθμιση αυτή σηματοδοτεί μια κομβική αλλαγή για τη Ρωμαιοκαθολική εκκλησία που εδώ και αιώνες ελέγχεται από άνδρες.

Η Διάσκεψη για τη χειροτονία των γυναικών με έδρα τις ΗΠΑ, η οποία προωθεί την πρωτοβουλία των γυναικών – ιερέων, χαρακτήρισε τη μεταρρύθμιση μια σημαντική ρωγμή της γυάλινης οροφής. Εδώ και χρόνια, οι εκπρόσωποι του Βατικανού και οι επίσκοποι αντιστέκονταν, μετακινώντας το “τέρμα” σε κάθε σύνοδο σχετικά με το γιατί δεν επιτρεπόταν στις γυναίκες να ψηφίζουν.

Σε μια περαιτέρω ρήξη με την παράδοση, ο Πάπας Φραγκίσκος ανακοίνωσε ότι το δικαίωμα ψήφου θα επεκταθεί και σε εβδομήντα επιλεγμένα μη εκκλησιαστικά μέλη της θρησκευτικής κοινότητας, καθιστώντας τη σύνοδο μια συνάντηση όχι μόνο εκκλησιαστικής ιεραρχίας.

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΓΙΑ ΣΥΝΕΧΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

Τελευταίες αναρτήσεις:

ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ