Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024 | 11:52

Βαθιά θλίψη στην κηδεία του μακαριστού μητροπολίτη Καστορίας Σεραφείμ

ORTHODOXTV.GR

Γνωρίστε την Ορθόδοξη Εκκλησιαστική Τηλεόραση και δείτε τις προτάσεις της.

Σε κλίμα άφατης θλίψης τελέσθηκε πριν από λίγη ώρα στον μητροπολιτικό ναό της Καστοριάς η εξόδιος ακολουθία του μακαριστού μητροπολίτη Καστορίας Σεραφείμ που έχασε τη μάχη για τη ζωή τα ξημερώματα της Τρίτης.

Σε έναν άδειο ναό χωρίς την παρουσία πιστών εξαιτίας των μέτρων για την αποτροπή της διάδοσης του κορονοϊού, ο μητροπολίτης Διδυμοτείχου Δαμασκηνός τέλεσε την εξόδιο ακολουθία ως εκπρόσωπος της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος και του Αρχιεπισκόπου.

«Η Εκκλησία της Ελλάδος έχασε έναν πολύπειρο και ταλαντούχο ιεράρχη» είπε στην επικήδειο ομιλία του ο μητροπολίτης Διδυμοτείχου που τόνισε με νόημα πως «Και μόνο το όνομα του Καστορίας Σεραφείμ ήταν ένα ολόκληρο κεφάλαιο…» σημειώνοντας σε άλλο σημείο πως «το παράδειγμα της ζωής του θα μας εμπνέει».

Ιδιαίτερα συγκινημένος ο τοποτηρητής της Μητροπόλεως Καστορίας, μητροπολίτης Γρεβενών Δαβίδ, που εκπροσώπησε τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο εξήρε την προσωπικότητα του μακαριστού ιεράρχη ενώ ο πρώτος Γραμματέας της Ιεράς Συνόδου αρχιμανδρίτης Δωρόθεος Πάπαρης,  που εκφώνησε τον επίσημο επικήδειο της Εκκλησίας τόνισε για τον μακαριστό πως «ταυτίστηκε με την Καστοριά στην οποία προσέφερε ολο τον εαυτό του».

Ιδιαίτερα συγκινητική ήταν η στιγμή κατά την οποία ο μητροπολίτης Σισανίου Αθανάσιος, ένας εκ των στενότερων συνεργατών του μακαριστού έλαβε το λόγο για να μιλήσει εκ μέρους του ιερού Κλήρου προς τον «ευγενή άρχοντα» και «ταπεινό ευεργέτη» μητροπολίτη Σεραφείμ.

Ο μητροπολίτης Αθανάσιος που υπηρέτησε επί σειρά ετών στη Μητρόπολη Καστορίας ευχαρίστησε γιατρούς και νοσηλευτικό προσωπικό που συμπαραστάθηκαν στον αγώνα του μακαριστού τονίζοντας πως «Όλοι εμείς που μένουμε πίσω και δοξολογούμε τον Θεό γιατί γνωρίσαμε και συμπλεύσαμε με μια γνήσια ορθόδοξη εκκλησιαστική μορφή» για να καταλήξει λέγοντας «αιωνία η μνήμη στήριγμα των ψυχών μας».

ΣΤΕΦΑΝΗΣ: Ο ΦΙΛΟΣ ΚΑΙ ΑΔΕΡΦΟΣ ΜΟΥ ΣΕΡΑΦΕΙΜ

Ένας ιδιαίτερα στενός φίλος του μακαριστού μητροπολίτη, ο υφυπουργός Εθνικής Άμυνας, Αλκιβιάδης Στεφανής που εκπροσώπησε τον Πρωθυπουργό και την Κυβέρνηση στην κηδεία, μίλησε για τον «φίλο και αδερφό Σεραφείμ» όπως χαρακτηριστικά είπε για τον εκλιπόντα, τον οποίο χαρακτήρισε «Πεφωτισμένο ιεράρχη με ισχυρή και χαρισματική προσωπικότητα».

«Διακρινόταν για την παρρησία και το ακαταπόνητο σθένος του» είπε ο υφυπουργός χαρακτηρίζοντας τον μητροπολίτη ως «ιεράρχη δυναμικό και εμβληματικό με λόγο μετρημένο και επίκαιρο (…) με δίχως όρια αγάπη για την Καστοριά, τη Μακεδονία και την Πατρίδα».

Ο υφυπουργός Εθνικής Άμυνας έκανε ιδιαίτερη μνεία για τη στήριξη του μακαριστού μητροπολίτη  στα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων καταλήγοντας πως «Σήμερα αποχαιρετούμε έναν ιεράρχη έναν στρατιώτη της πατρίδας έναν αγνό Έλληνα».

Η ταφή του μακαριστού μητροπολίτη έγινε πίσω από τον μητροπολιτικό ναό εκεί όπου αναπαύονται οι μητροπολίτες Καστοριάς.

ΚΗΔΕΙΑ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗ ΚΑΣΤΟΡΙΑΣ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΓΙΑ ΣΥΝΕΧΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

Τελευταίες αναρτήσεις:

ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ