Πέμπτη 18 Απριλίου 2024 | 3:11

ΤΕΛΕΣΕ ΜΝΗΜΟΣΥΝΟ ΓΙΑ ΤΑ ΘΥΜΑΤΑ ΤΟΥ ΧΟΛΟΝΤΟΜΟΡ ΚΑΙ ΤΟΥ ΠΟΛΕΜΟΥ ΤΗΣ ΟΥΚΡΑΝΙΑΣ

Βαρθολομαίος: “Σήμερα είμαστε μάρτυρες της αναζωπύρωσης βίαιων και απάνθρωπων γεγονότων”

ORTHODOXTV.GR

Γνωρίστε την Ορθόδοξη Εκκλησιαστική Τηλεόραση και δείτε τις προτάσεις της.

Έκκληση να επικρατήσει η ειρήνη και η δικαιοσύνη στην Ουκρανία απηύθυνε ο Παναγιώτατος Οικουμενικός Πατριάρχης κ. Βαρθολομαίος μετά τη θεία λειτουργία στην οποία χοροστάτησε το πρωί του Σαββάτου στον ιερό ναό Αγίου Νικολάου Τζιβαλίου στο τέλος της οποίας τελέστηκε μνημόσυνο με αφορμή την επέτειο του “Χολοντομόρ” [1932-1933] της προκληθείσας επισιτιστικής κρίσεως στην Ουκρανία κατά την οποία εκατομμύρια άνθρωποι έχασαν την ζωή τους από την πείνα αποτελώντας μία από τις μεγαλύτερες τραγωδίες στη σύγχρονη ιστορία της χώρας αυτής.

Συγκεκριμένα, ο Παναγιώτατος απευθυνόμενος στο εκκλησίασμα και ιδιαιτέρως προς τα μέλη της Ουκρανικής Κοινότητας αναφέρθηκε στην τραγωδία του Χολοντομόρ ευχόμενος μία τέτοια ανθρωπιστική καταστροφή να μην συμβεί ποτέ ξανά. Ωστόσο, όπως τόνισε, σήμερα είμαστε μάρτυρες της αναζωπύρωσης βίαιων και απάνθρωπων γεγονότων τα οποία αν και διαφέρουν από το Χολοντομόρ ταυτίζονται ως προς την βαρβαρότητά τους.

Αναφερόμενος στον πόλεμο που ξεκίνησε η Ρωσική Ομοσπονδία κατά της Ουκρανίας τον οποίο για άλλη μία φορά χαρακτήρισε διαβολικό, επεσήμανε ότι “μας κάνει να ξαναζήσουμε γεγονότα του παρελθόντος που ελπίζαμε ότι δεν θα ξανασυμβούν ποτέ στην παγκόσμια ιστορία”. Υπενθύμισε δε ότι η Αγία και Μεγάλη Σύνοδος της Ορθοδόξου Εκκλησίας που πραγματοποιήθηκε στην Κρήτη το 2016 καταδίκασε απερίφραστα τις ένοπλες συγκρούσεις και στις σχετικές αποφάσεις της προειδοποίησε για τις καταστροφικές συνέπειες από την χρήση πυρηνικών και χημικών όπλων. 

Ο Πατριάρχης τόνισε ότι ενώ στο παρελθόν ολόκληροι πληθυσμοί στερήθηκαν τις καλλιέργειες τους και υπέφεραν από την πείνα, σήμερα βρίσκονται αντιμέτωποι ή κινδυνεύουν να στερηθούν το ηλεκτρικό ρεύμα και την θέρμανση που είναι ιδιαίτερα απαραίτητα κατά τον επερχόμενο χειμώνα. Πρόσθεσε δε ότι το Χολοντομόρ που αποτελεί μία από τις μεγαλύτερες τραγωδίες της ανθρωπότητας πρέπει να μας κάνει να νοιαζόμαστε για κάθε άνθρωπο που αποτελεί τη ζωντανή εικόνα του Θεού αλλά και για ολόκληρη τη δημιουργία την οποία μας εμπιστεύθηκε ο Θεός να φυλάσσουμε. 

Ολοκληρώνοντας την ομιλία του υπενθύμισε ότι το μήνυμα του Χριστού είναι η αγάπη, η συμφιλίωση και το έλεος και προέτρεψε όλους να εργάζονται για την ειρήνη και την δικαιοσύνη και προσευχήθηκε ο Θεός να αναπαύσει τις ψυχές εκείνων που έχασαν την ζωή τους κατά το Χολοντομόρ αλλά και σήμερα από τον εν εξελίξει πόλεμο. Στη συνέχεια σύντομη ομιλία έκανε ο Γενικός Πρόξενος της Ουκρανίας στην Πόλη κ. Roman Nedilskyi.

Φωτό: Νίκος Παπαχρήστου / Οικουμενικό Πατριαρχείο

Εκκλησιάστηκαν ο μητροπολίτης Προύσης κ. Ιωακείμ και ο επίσκοπος Αλικαρνασσού κ. Αδριανός επόπτης της Περιφερείας Φαναρίου – Κερατίου Κόλπου, καθώς και πλήθος κοσμου.

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΓΙΑ ΣΥΝΕΧΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

Τελευταίες αναρτήσεις:

ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ