Σάββατο 30 Σεπτεμβρίου 2023 | 23:33

ΕΨΑΛΕ ΤΡΙΣΑΓΙΟ ΓΙΑ ΤΟΝ ΠΡΟΚΑΤΟΧΟ ΤΟΥ ΔΗΜΗΤΡΙΟ ΚΑΙ ΑΛΛΟΥΣ ΙΕΡΑΡΧΕΣ

Βαρθολομαίος: “Μόνο με αγάπη και ομόνοια θα μπορέσουμε να επιζήσουμε”

ORTHODOXTV.GR

Γνωρίστε την Ορθόδοξη Εκκλησιαστική Τηλεόραση και δείτε τις προτάσεις της.

18,991ΥποστηρικτέςΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ FACEBOOK

Στον πανηγυρίζοντα φερώνυμο ιερό ναό στο Φερίκιοϊ χοροστάτησε την Πέμπτη ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος με την ευκαιρία την εορτής της συνάξεως των Αγίων Αποστόλων.

Στην ομιλία του ο Παναγιώτατος επεσήμανε ότι η εορτή αυτή “μας υπενθυμίζει και μας διδάσκει πρώτον τη σημασία την οποίαν έδωσε ο Κύριος στους απλούς, ταπεινούς, ασήμους και αγραμμάτους αλιείς και την εμπιστοσύνη με την οποίαν τους περιέβαλε αναθέτοντας σε αυτούς το κήρυγμα του ευαγγελίου ου έως τα πέρατα της οικουμένης και δεύτερον την εμπιστοσύνη και την αφοσίωση των μαθητών στο διδάσκαλο, χάρις στην οποία εγκατέλειψαν τα πάντα και τον ακολούθησαν και υπέφεραν τα πάνδεινα, μέχρι και του μαρτυρίου για να μείνουν πιστοί σε συτόν”. 

Παράλληλα σημείωσε πως “οι Απόστολοι κατά την άσκηση του έργου τους υπέφεραν, λιθοβολήθησαν, μαγιστώθησαν, έχυσαν το αίμα τους υπέρ του Χριστού, ποτίζοντας το νεόφυτο τότε δένδρο της Εκκλησίας. Ο κάθε ένας εξ αυτών υπέστη το δικό του μαρτύριο διά παντοειδών βασάνων και μέσων. Όμως όλοι έμειναν πιστοί μέχρι θανάτου και έφθασαν στη θυσία υπομένοντας τα πάντα και πράγματι έθεσαν τόσο στερεά τα θεμέλια της εκκλησίας και της πίστεώς μας, ώστε ενώ άλλοι θεσμοί κατά το ρούν της ιστορίας έσβησαν και εξαφανίσθηκαν από προσώπου της γης, ο θεοίδρυτος οργανισμός της Εκκλησίας υπάρχει, ζει, δρα και προσφέρει την χάρη και την σωτηρία στον διψώντα άνθρωπο και όλοι εμείς έχουμε τη βεβαιότητα ότι και πύλαι άδου δεν θα κατισχύσουν αυτής”.

“Γι᾽ αυτό και σήμερα, ας μη κρίνουμε τα καθ᾽ ημάς και τα περί ημάς μόνον κατά κόσμον και κατ᾽ άνθρωπον μόνον με την ψυχρή λογική και την πεπερασμένη διάνοιά μας. Πέραν από εμάς και υπεράνω ημών και ανεξαρτήτως ημών υπάρχει ο αληθινός Θεός Δημιουργός και Προνοητής του παντός, τον οποίον κήρυξαν και διά τον οποίον μαρτύρησαν οι Απόστολοι. Με ευγνωμοσύνη λοιπόν προς αυτούς ας εορτάσουμε σήμερα τη σεπτή μνήμη τους, παντού στην Πόλη μας, αλλά ιδιαιτέρως στη κοινότητα αυτή ο περικαλλής ναός της οποίας είναι ο μόνος αφιερωμένος στους Αγίους Αποστόλους. Ας μιμηθούμε το παράδειγμά τους εξ ονόματος των οποίων μας είπε σήμερα ο Απόστολος Παύλος: «λοιδωρούμενοι ευλογούμεν, διωκόμενοι ανεχόμεθα, βλασφημούμενοι παρακαλούμεν». Ιδού ύψιστο παράδειγμα ανεξικακίας και χριστιανικής ανοχής”.

Ο Παναγιώτατος τόνισε μάλιστα ότι μόνο με “αγάπη, ενότητα και ομόνοια θα μπορέσουμε να επιζήσουμε και να εξακολουθήσουμε να παραμένουμε εδραίοι και αμετακίνητοι εις την Πόλιν του Κωνσταντίνου, όπου μας έταξε η ιστορία και ο Κύριος της ιστορίας κληρονόμους και συνεχιστές ανεκτιμήτων θησαυρών και παραδόσεων της πίστεως και του Γένους μας” και στη συνέχεια εξέφρασε την Πατριαρχική ευαρέσκειά του προς τον Μητροπολίτη Καλλιουπόλεως και Μαδύτου κ. Στέφανο επόπτη της Περιφερείας Ταταούλων, “για τους αγαθούς λόγους τους οποίους απηύθυνε προς το ταπεινό πρόσωπό μας καθώς και για το αξιάγαστο έργο το οποίο επιτελεί και στην Κοινότητα Φερίκιοι με απόλυτη υπακοή και υποδειγματική πιστότητα προς τη φωνή και τα κελεύσματα της Μητρός Εκκλησίας”.

Φωτογραφίες: Νίκος Παπαχρήστου / Οικουμενικό Πατριαρχείο

Προ της απολύσεως ο κ. Βαρθολομαίος έψαλε τρισάγιο για την ανάπαυση των ψυχών του αοιδίμου προκατόχου του Πατριάρχη Δημητρίου, των ιεραρχών που διετέλεσαν Επόπτες της Περιφερείας Ταταούλων και των κληρικών που διακόνησαν στον ναό των Αγίων Αποστόλων Φερίκιοϊ.

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΓΙΑ ΣΥΝΕΧΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

Τελευταίες αναρτήσεις:

ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ